Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Collectieve vakantiesluiting is slechts aanbeveling

Gerelateerde onderwerpen :

,
Collectieve vakantiesluiting is slechts aanbeveling

Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, wijst de Confederatie Bouw erop dat een collectieve sluiting als vakantie louter een aanbeveling is en dus niet verplicht is. Een aannemer moet de periode van de bouwvakantie bespreken met de syndicale afvaardiging of, indien er geen is, met de werknemers zelf.
"Het belangrijkste is om op bedrijfsniveau tot overeenstemming te komen door te zoeken naar een oplossing waar iedereen tevreden mee is. We willen in geen geval het recht op vakantie inperken”, benadrukt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
Zowat twee derde van de bouwbedrijven lag helemaal stil tijdens de viruscrisis. Het zou dus kunnen dat aannemers de periode van collectieve sluiting willen gebruiken om een beetje productietijd in te halen. Daarom vraagt de Confederatie Bouw dat bouwondernemingen dit jaar proberen hun vakanties op een flexibele wijze te organiseren, uiteraard in samenspraak met hun werknemers.
 
Normaal is het zo dat de vakantie in de bouw drie of vier weken duurt en dat vanaf midden juli of één tot twee weken vroeger of later. Maar dat is geen verplichting, enkel een aanbeveling die doorgaans per provincie wordt opgesteld.
 
Heel vaak liggen alle ketens in de sector (onder andere de producenten en leveranciers van materialen, de vele onderaannemers, …) stil op dat moment. De data voor collectieve sluiting wegens jaarlijkse vakantie die vermeld staan in de bouwkalender zijn louter aanbevelingen. Ze zijn niet verplicht. Het paritair comité legt al heel lang geen collectieve sluitingsperiode voor de hele sector meer op.
 
Indien de aanbevolen data voor de vakantie niet gevolgd willen worden, moeten de ondernemingen overleggen met de vakbondsdelegatie of met het personeel indien er geen vakbondsdelegatie is. Een overgrote meerderheid van de bouwondernemingen volgt echter de aanbevolen vakantieperiode.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wie worden de Bouwvrouw en Bouwman van het Jaar?

Wie worden de Bouwvrouw en Bouwman van het Jaar?

Bouwkroniek en La Chronique organiseren op 11 februari 2021 de eerste editie van de Belgian Construction Awards (#BCA20). Deze spectaculaire gala-avond belooft iedere man en vrouw uit de bouwsector te laten schitteren, maar in het bijzonder de[…]

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Techni-Mat legt stevige basis voor tweede editie

Techni-Mat legt stevige basis voor tweede editie

Belgian Construction Awards: stem op de Bouwvrouw en Bouwman van het jaar

Belgian Construction Awards: stem op de Bouwvrouw en Bouwman van het jaar

Meer artikels