Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Colas introduceert zonnestraten met Wattway-tegels

Colas introduceert zonnestraten met Wattway-tegels

Na vijf jaar onderzoek brengt het Franse bedrijf Colas, een dochter van bouwreus Bouygues, binnenkort Wattway op de markt. De Wattway-tegels worden rechtstreeks op bestaande wegen gekleefd. Elke tegel bevat een zonnecel van 15 cm breed. De tegels van amper een paar millimeter dikte zijn bedekt met een meerlagig substraat. Ze vangen de zonne-energie op via een fijne film polykristallijn silicium. De elektriciteit die op die manier opgewekt wordt, kan in het elektriciteitsnet ingevoerd worden of dienen voor de stadsinfrastructuur. De fotovoltaïsche tegels zijn bestand tegen de zwaarste vrachtwagens.

Het Wattway-systeem werd voorgesteld op het World Efficiency Congres in Parijs en kan stroom leveren voor openbare verlichting, parkings, wegmarkeringen of zelfs complete dorpen. Eigenaars van een elektrische auto kunnen dankzij Wattway hun voertuig opladen via inductie. Franse ingenieurs hebben reeds een paar testwegen aangelegd die bekleed zijn met de Wattway-tegels. Daarbij hoort ook het SolaRoad-fietspad dat momenteel in Nederland wordt getest. Eén kilometer volstaat om de straatverlichting van een stad met 5.000 inwoners van stroom te voorzien. Twee patenten beschermen dit ontwerp van Colas. Het bedrijf wil de techniek verkopen aan openbare diensten, maar ook aan particulieren.

Colas maakt zich sterk dat heel Frankrijk energieonafhankelijk zou zijn indien een kwart van de Franse wegen met de Wattway-tegels zou worden bedekt. De Wattway-panelen kunnen op bestaande verhardingen worden geplaatst en zijn toepasbaar op alle wegen. Ze worden direct gelijmd op de weg zodat geen grote werkzaamheden nodig zijn. De fotovoltaïsche tegels hebben voldoende draagkracht voor elk type verkeer. Ze vormen ook geen enkel risico dankzij geïntegreerde anti-slip-technologie. De tegels hoeven ook niet gereinigd te worden, want de wind en de wielen die erover rijden, moeten eventueel stof verwijderen. Water zou evenmin een probleem mogen vormen.

De Wattway-panelen zijn toepasbaar op alle wegen.

Colas ziet in de toekomst nog andere mogelijkheden voor het Wattway-systeem. De weg, die in staat is om zijn eigen elektriciteit te produceren, zou gemakkelijk met het internet kunnen verbonden worden om informatie te verstrekken over de verkeerstoestand of specifieke weersomstandigheden zoals vrieskou of ijzel. Daarmee gaat het dezelfde richting uit als de slimme zonnestraattegels van Solar Roadways in de Verenigde Staten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt