Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cohousingproject Heverlee dient bouwaanvraag in

Gerelateerde onderwerpen :

Cohousingproject Heverlee dient bouwaanvraag in

Na het cohousingproject Botanico in het centrum van Leuven (zie Bouwkroniek van 29 april 2016, blz. 16), schiet nu ook de groep van Cohousing De Sijs in deelgemeente Heverlee uit de startblokken. De Sijs tekende recent een onderhandse overeenkomst met de stad Leuven voor de grond van hun woonproject. Aan de Geldenaaksebaan in Heverlee worden twaalf ecologische en energiezuinige appartementen gerealiseerd. In het historische pand 'De Sijs' komen de gemeenschappelijke delen voor de bewoners. In september wordt de bouwaanvraag ingediend, zodat men er op rekent omstreeks 1 maart 2017 te kunnen beginnen met de bouw. De nieuwe woningen moeten dan in de zomer van 2018 klaar zijn.

Project De Sijs situeert zich op de hoek van de Broekstraat met de Geldenaaksebaan, vlak tegenover de Abdij van Park in Heverlee. Het gaat om een samenwerking tussen de stad en het Autonoom Gemeentebedrijf Stad Leuven (AGSL), die een stuk grond beschikbaar stelden voor een gemeenschappelijk eco-woonproject. Dat gebeurde nadat de Bond Beter Leefmilieu en de vzw Samenhuizen begin 2014 een cohousing-oproep lanceerden aan steden en gemeenten. Leuven was één van de vijf steden die werden geselecteerd om een testproject inzake cohousing te starten.

De site werd toegewezen aan de enige kandidaat: een groep van zeven gezinnen die hier twaalf woningen en appartementen wil realiseren en zich verenigde onder de projectnaam De Sijs. De grond werd via een erfpacht van 99 jaar aan de woongroep toegewezen. Voor de realisatie boden de stad Leuven en het AGSL geen kant-en-klaar project aan. Het was ook niet de bedoeling dat projectontwikkelaars zich kandidaat stelden om een dergelijk wooncomplex op te trekken en het daarna te verhuren of te verkopen.

De doelgroep zijn particulieren die zich engageren om er zelf ook minstens drie jaar te wonen. De toekomstige bewoners brengen zelf ideeën aan om hun woonvorm te realiseren. Zij beslissen hoe alles er zal uitzien, ook wat de architectuur aangaat. De stad legt wel strenge voorwaarden op inzake duurzaamheid en energieneutraliteit. Cohousing De Sijs schreef een architectuurwedstrijd uit voor zijn ecologisch woonproject. Het jonge Brusselse bureau OfficeU bleek het meest beloftevol. Hun ontwerp hield het best rekening met de wensen van de groep: de creatie van een omgeving met respect voor privacy, maar waar toch een bloeiend sociaal leven mogelijk is.

De twee oude huizen op de site worden door de stad Leuven afgebroken.

De voorbije maanden hebben de bewoners samen met het architectenkantoor het plan nog wat verfijnd. Een grote binnentuin, een paviljoen met een grote eetruimte en een keuken, een thuiswerkplaats, een buurtatelier, een kinderspeelkamer, een wasruimte, logeerkamers, een fietsenstalling en een gedeeltelijk ondergrondse parking staan ter beschikking van alle bewoners.

De twee oude huizen op de site worden door de stad Leuven afgebroken. Een derde pand, met een opmerkelijke dakconstructie, wordt geïntegreerd in het project. De meeste gemeenschappelijke functies zullen in dat gebouw worden ondergebracht. Er worden zowel studio's met één slaapkamer (55 m²) als appartementen van 84 en 94 m² gerealiseerd. Er zijn nog twee appartementen beschikbaar. De prijzen variëren van 259.845 tot 270.662 ', zonder btw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Meer artikels