Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Circulair bouwen in de praktijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Circulair bouwen in de praktijk

Leuven MindGate organiseert op dinsdag 5 juni van 15.30 tot 19.30 uur een themasessie over circulair bouwen in de praktijk. Daarbij komen nieuwe businessmodellen en materialen aan bod. De sessie heeft plaats in het imec Auditorium, Kapeldreef 75 in Heverlee en wordt gevolgd door een netwerkreceptie.

Onze groeiende steden worden voortdurend geconfronteerd met nieuwe behoeften aan kwalitatieve huisvesting, werk, logistiek en mobiliteit. Wat als we oplossingen konden vinden in het domein van de materialen? Waarom geen gebouwen ontwerpen, opgetrokken met meer dan één functie in het achterhoofd? En welke businessmodellen zullen we ontwikkelen voor deze nieuwe manier van bouwen?
De bouwsector is verantwoordelijk voor meer dan 30% van het grondstofgebruik en heeft een aanzienlijk aandeel in de CO2-uitstoot en afvalproductie. Voor de bouwsector is het circulaire gedachtegoed de meest disruptieve ontwikkeling ooit. Het standaard bouwproces zal ter discussie komen te staan. Recyclage en end-of-life scenario’s zijn slechts enkele aspecten van de noodzakelijke transitie.

Meer in dan alleen recycleren

Een circulaire economie houdt meer in dan alleen recycleren. Het start met het juiste ontwerp, de juiste bouwstoffen en de juiste visie. Deze themasessie gaat dieper in op het onderzoek naar en de mogelijkheden van circulair bouwen. Bovendien komt ook duurzame innovatie (processen, concepten, businessmodellen en technologieën) uitgebreid aan bod, met voorbeelden uit de praktijk.

De sessie richt zich op de sectoren architectuur, interieurdesign, bouw, materialen, aannemers, projectontwikkelaars en overheidsdiensten. Sprekers zijn Karel Van Acker (professor Duurzame Materialen en coördinator van het KU Leuven Materials Research Centre), Peter-Paul van den Berg (directeur Kamp C), Geert Verachtert (directeur Strategie en Business Development Groep Van Roey), Lukas Arnout (doctoraats­student Duurzaam Materialenbeheer) en Patrick Vandenbempt (ceo Facadeclick Snelbouwsysteem).

Inschrijven 

Inschrijven voor deze sessie kan tot 28 mei via e-mail aan admin@leuvenmindgate.be met vermelding van je contact- en facturatiegegevens. Deelnemen kost 95 € (75 € voor leden van Leuven MindGate). Annulatie is niet mogelijk; wie verhinderd is, kan zich wel laten vervangen door een collega.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

De Watergroep krijgt geen omgevingsvergunning om de komende twintig jaar grondwater op te pompen in het Limburgse Rukkelingen, een deelgemeente van Heers. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat enkel akkoord met een strikte[…]

27/05/2022 | ActueelGrondwater
Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Meer artikels