Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Circulair bouwen getoond in Design Museum Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Circulair bouwen getoond in Design Museum Gent

(c) Design Museum Gent

Design Museum Gent verwelkomt The Exploded View, een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Tot en met 22 juni toont de grote onderzoeksmaquette (schaal 1:4) bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen. Het huis is uit elkaar gehaald zodat je elke wand, elke vloer en elke kant rustig kan bekijken.
De makers van The Exploded View zijn ‘radicaal opnieuw gaan kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’. Waar de tentoonstelling Home Stories focust op 20 visionaire woonideeën van de voorbije 100 jaar, reikt The Exploded View inspiratie aan voor de toekomst.
 
The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van The Embassy of Circular and Biobased Building waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers samenwerken. Deze ambassade stelt zich de vraag welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen er te vinden en te realiseren zijn voor de enorme bouwopgave waar we voor staan.  Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytelling’ installatie.
 
“In het schaalmodel en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet één juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Grondstoffen

In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productie cirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq. Voor elk materiaal kan je een QR-code scannen en kijken waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en wat er al mee kan.

Andere modellen

“Daarnaast tonen we onze zoektocht naar de toekomst van wonen. We vragen ons samen met de bezoeker af hoe we gaan wonen in de nabije toekomst. Als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld, dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen”, aldus Lucas De Man van Biobased Creation.
 
Gedurende minstens twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan nieuwe perspectieven voor een meer duurzame ontwerp-, bouw- en woonomgeving. Deze Embassy of Circular & Biobased Building is onderdeel van World Design Embassies - een programma van de Dutch Design Foundation. Biobased Creations, nu curator van de Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van The Growing Pavilion, een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019, als onderdeel van deze Embassy, meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards.

Praktische informatie

The Exploded View kan je gaan bekijken tot 22 juni, op weekdagen van 9:30 tot 17:30 u en op weekenddagen, feestdagen en schoolvakanties van 10 tot 18 u. Gesloten op woensdag. Alle info vind je op https://www.designmuseumgent.be/agenda/the-exploded-view

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels