Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Christoph Grafe (curator)

Christoph Grafe studeerde architectuur aan de TU Delft en architectuurgeschiedenis en -theorie aan de Architectural Association School in Londen en was werkzaam als architect in Amsterdam. Hij is redacteur van het Nederlandse architectuurtijdschrift OASE en The Journal of Architecture.

In zijn proefschrift behandelde hij de relatie tussen cultuurpolitiek en architectuur in Europa na 1945. Als universitair hoofddocent gaf hij samen met Tony Fretton vorm aan de leerstoel Architectonisch Ontwerpen/Interieur aan de T.U Delft. Momenteel is Christoph Grafe directeur van het Vlaams Architectuurinstituut en professor Architectuurgeschiedenis en -theorie aan de Bergische Universität Wuppertal.

Michiel Dehaene (curator)

Michiel Dehaene (1971) is hoofddocent Stedenbouw van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Universiteit Gent waar hij Stadsanalyse en stadsontwerp doceert. Na zijn studies ingenieur-architect aan de KULeuven (1994) behaalde hij een master in Urban Design aan Harvard University (1997) en promoveerde hij aan de KU Leuven met een proefschrift over de erfenis van de 'survey-gedachte' (2002).

Hij was docent Stedenbouw aan de Technische Universiteit Eindhoven (2004-2011) en doceerde stadsontwerp in het Europese Masterprogramma in Urbanism aan de KU Leuven (2002-2011). Zijn onderzoek richt zich op de epistemologie van de stedenbouw, de verspreide verstedelijking en de relatie tussen verstedelijking en ontwerp. Met Lieven De Cauter publiceerde hij het boek Heterotopia and the City. Artikels van zijn hand verschenen in Journal of Planning Education Research, Town Planning Review, Journal of Architecture, de Architect, Archis, A+U en OASE.

Kristiaan Borret (curator)

Kristiaan Borret was van 2006 tot 2014 stadsbouwmeester van Antwerpen. Sinds oktober 2014 is hij decaan van de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is tevens gastprofessor Stadsontwerp aan de Universiteit Gent (sinds 2005).

In zijn loopbaan pendelt hij tussen theorie en praktijk, tussen publieke en private sector, tussen beleid en ontwerp. In de interdisciplinaire onderzoeksgroep GUST (Ghent Urban Studies Team) verrichtte hij onderzoek omtrent 20ste-eeuwse transformaties van stad, stedelijkheid en publieke ruimte.

Als ontwerper werkte hij aan diverse stadsontwerpen, infrastructuurstudies en projecten publieke ruimte in België, Nederland en Frankrijk. Kristiaan Borret publiceerde talrijke bijdragen in boeken en tijdschriften (o.m. Archis, Oase, A+), gaf lezingen aan diverse instellingen (o.m. ULB, Columbia University, ETH Zurich, IUAV Venetië) en is actief in vakverenigingen (o.m. Vlaams Architectuurinstituut, A+, Scientific Committee Europan), in binnen- en buitenland. In 2013 ontving Kristiaan Borret de tweejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur.

Jean Bernard Koeman (curator en scenograaf)

Jean Bernard Koeman (1964) is beeldend kunstenaar, tentoonstellingsmaker en scenograaf. Hij maakt tekeningen, sculpturen en installaties. Van 1998 tot 2002 was hij de bezielende directeur van W139 in Amsterdam, waar hij meer dan 40 tentoonstellingen met jonge kunstenaars maakte. Als gastdocent is hij verbonden aan MAPS (Master of Art in Public Sphere in Sierre, Zwitserland), en de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is als scenograaf betrokken bij Les Ballets C. de la B. / Gent en Toneelhuis in Antwerpen.

Koeman bouwde de jongste jaren installaties en architecturale integraties in musea en kunstinstellingen in IJsland, Kosovo, Duitsland, Finland, China, Albanië, Zuid-Korea, Turkije, Zwitserland, Nederland en België. De installaties vinden hun oorsprong in taal en architectuur. Het zijn monumentale en ruimtevullende bouwsels in hout of metaal en een veelheid aan andere materialen, gelardeerd met details in een ensemble van foto's, teksten en tekeningen. Koeman vindt zijn energie en inspiratie in de erfenis van het Modernisme, avant-garde muziek, literatuur en de (kunst)geschiedenis, bij grootmeesters als Broodthaers, Manzoni, Buckminster-Fuller, Smithson en Breughel.

Belangrijke uitgangspunten voor het werk zijn de zelfbenoemde noties Genuine Fiction, Syncopated Structures, Eloquent Parcours en Mental Architecture. Onlangs toonde hij in KIOSK / Gent een vijftal monumentale installaties onder de titel Observatory Crest. Er verschenen de jongste jaren een aantal boeken van en over zijn werk: Wij Bouwen Nieuwe Zinnen en Everything Beautiful is Far Away.

Fabian Schröder (fotograaf)

Fabian Schröder, geboren 1984 in Berlijn, studeerde Fotografie in Antwerpen en Wenen. Zijn master voltooide hij aan de LUCA Campus Sint-Lukas Brussel. Hij woont en werkt in Berlijn.

Asger Behncke Jacobsen (grafische vormgeving)

Asger Behncke Jacobsen is een grafisch ontwerper die leeft en werkt in Amsterdam en Kopenhagen. Sinds 2012 maakt hij deel uit van diakron.dk, een multidisciplinair onderzoeksplatform en uitgeverij gebaseerd in Kopenhagen.

Bass Beek (productieassistentie)

Bass Beek is creatief producent en werkt afwisselend in de kunst, mode, cinema en rock & roll. Sinds 2000 werkt hij als chef productie voor Jean Bernard Koeman voor een verscheidenheid aan projecten.

Sam Lanckriet (productieassistentie)

Sam Lanckriet studeerde in 2010 af als burgerlijk ingenieur-architect aan de Universiteit Gent, waar hij nadien meewerkte aan verschillende onderzoeksprojecten van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw. Daarnaast was hij ook projectcoördinator voor verschillende tentoonstellingen bij Bozar Architecture en medewerker bij Bovenbouw Architectuur en Architecture Workroom Brussels. Na een stage aan de Habitat Unit van de Technische Universiteit Berlijn, begon hij in het najaar van 2014 bij het Vlaams Architectuurinstituut als coördinator van de tentoonstelling StadBuitenStad.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar