Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Chris Vuylsteke Groep trekt in nieuwe kantoren

Chris Vuylsteke Groep trekt in nieuwe kantoren

De Chris Vuylsteke Groep nv heeft zopas zijn intrek genomen in nieuwe kantoren. Aan de Pittemstraat werken voortaan 40 bedienden en er is nog plaats voor 30 nieuwe collega's. Het illustreert het verschuiven van de aandacht van productie naar voorbereiding en begeleiding bij de aannemer en projectontwikkelaar.

De nieuwbouw van 2.600 m² en drie bovengrondse bouwlagen werd ontworpen door Studio Plus Architecten uit Roeselare dat al eerder voor de groep werkte. Het kantoorblok werd volledig in wit zichtbeton en glas opgetrokken. Verwarmen en koelen gebeurt via de vloeren. De nieuwbouw vervangt de kantoren uit 1980 die slechts 900 m² groot waren.

Personeel

Toen huidig gedelegeerd bestuurder Bart Bracke de firma Chris Vuylsteke Groep in 2002 overnam van zijn schoonvader, werkten er slechts 15 bedienden. 'Vandaag zijn dat er 40 en voor zowat elke afdeling zijn we nog op zoek naar nieuwe krachten, van tekenaars tot ingenieurs en projectleiders. We voeren steeds grotere projecten uit, zowel in openbare werken als in projectontwikkeling, en ook het aandeel van de grote werken op het geheel van de activiteiten neemt toe. Dat zorgt ervoor dat we steeds meer mensen nodig hebben voor de begeleiding en voorbereiding van onze projecten', stelt Bart Bracke. De groep omvat 170 werknemers, is vooral actief in West- en Oost-Vlaanderen en realiseert een omzet van afgerond 50 miljoen ' per jaar. Daarmee is de groep naar eigen zeggen de 'grootste van de kleine aannemers' dan wel de 'kleinste van de grote aannemers'.

Beton

Voor die grote projecten gebruikt de aannemer uit Meulebeke steeds vaker prefabbeton. 'Recent hebben we nog enkele projecten gerealiseerd met geprefabriceerd metselwerk, maar we verkiezen toch prefabbeton, o.m. omdat bij de montage de kans op weerverlet dan kleiner is dan bij klassiek metselwerk', stelt Bracke.

De onderneming heeft met Chris Vuylsteke Beton een eigen productie-eenheid voor prefabbeton, waar een dertigtal arbeiders werken. Ondanks de enorme prijsdruk in de sector van het prefabbeton blijft een eigen prefabfabriek interessant vanwege de snelheid en flexibiliteit waarmee je elementen op maat kan produceren. Serieproducten worden evenwel extern aangekocht.

Finance

'De toekomst ligt voor mij in design, build & finance-formules (dbf), zowel voor overheidsopdrachten als voor private projecten. Wij realiseerden reeds o.m. private rusthuizen en het hoofdkantoor van de Christelijke Mutualiteiten in Kortrijk volgens die formule. Dat we van bij de start samenzitten met architecten en ingenieurs gebeurde reeds regelmatig, maar sinds kort wordt ons steeds vaker gevraagd ook de voorfinanciering mee te nemen in het contract. Dan start de betaling pas wanneer het gebouw operationeel is. Voor de vaak langlopende verantwoordelijkheden in het maintenance-luik in dbfm zijn we misschien nog net iets te klein als bouwgroep', geeft Bracke toe.

Expertise

'De expertise die nodig is om via dbf te werken, haalden wij uit de ontwikkeling van onze eigen projecten via Chris Vuylsteke Investeringsgroep en het realiseren van o.m. rusthuizen. Daarbij verkiezen wij altijd een heel rationele aanpak en werken we met duidelijke afspraken en korte beslissingslijnen. Zowel voor overheidsopdrachten als voor private bouwwerken hebben wij niet de gewoonte om meteen te dreigen met advocaten of het stilleggen van de bouwwerf, maar om samen met de bouwheer snel en accuraat de hindernis te nemen. Die aanpak wordt gewaardeerd door de vele terugkerende klanten. In overheidsopdrachten zijn we geen prijskraker, maar zodra het bestuur de inschrijvers behalve op prijs ook op kwaliteit en referenties beoordeelt, spelen wij mee', geeft de gedelegeerd bestuurder mee.

'De financiering van woonzorgcentra (wzc's) via het VIPA is ingrijpend gewijzigd, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe wzc's kunnen gebouwd worden. Als wij in het juiste bouwteam kunnen stappen, kunnen we nog voor heel wat OCMW's en private bouwheren een mooi wzc realiseren', besluit Bracke. - FVDL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt