Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Chinezen bouwen duizelingwekkende glazen brug

Chinezen bouwen duizelingwekkende glazen brug

Wandelen over een brug die zich honderden meters boven de begane grond bevindt is niet alledaags, maar wordt zelfs een beetje angstwekkend wanneer het brugdek uit glas is vervaardigd. De Grand Canyon Glass Bridge (foto's 1, 2 en 3) nabij de stad Zhangjiajie in de Chinese provincie Hunan is 380 m lang en 6 m breed, verbindt twee bergen met elkaar en kruist daarbij een dal van 300 m diep. Ze heeft een transparante glazen bodem. Er kunnen tegelijk 800 mensen op de brug staan. Het kunstwerk werd ontworpen door Haim Dotan Architects uit Tel Aviv.

De glazen brug wordt momenteel getest en zal vanaf volgende maand volledig toegankelijk zijn voor het publiek. Durvers zonder hoogtevrees krijgen een fantastisch uitzicht als beloning. Bezoekers moeten wel speciale schoenen met beschermkapjes aantrekken vooraleer ze de brug op kunnen, om vuil en krassen in de glazen bodem te vermijden. Onder je voeten gaapt de diepte en kijk je uit over de toppen van de lager gelegen bergen.

China liet al eerder van zich spreken met de constructie van een glazen brug langs de berg Tianmen, niet ver verwijderd van de nieuwe brug. Deze brug (foto's 4, 5, 6, en 7) is 61 m lang en 1,6 m breed en slingert zich langs de rand van de berg.

Een kabelbaan brengt de bezoekers tot aan de brug. Ook hier is de bodem vervaardigd uit glas zodat de enorme canyon zich onder de voeten van de bezoeker uitstrekt. Enkel de brugleuning is van staal. De constructie was omwille van de moeilijke toegang en de omstandigheden een zware uitdaging.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

De Vlaamse overheid wil met publiek-private samenwerkingen (pps) tegen 2030 een vijftigtal verouderde vaste bruggen in heel Vlaanderen vervangen. De bouwkost wordt geraamd op 300 miljoen euro. De bruggen worden beheerd door het Agentschap Wegen[…]

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit

Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit