Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bedrijf

China importeert Belgische baksteen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
China importeert Belgische baksteen

Wie China zegt, denkt bijna onmiddellijk aan import van Chinese producten in ons land. Soms gaat de handel ook in de omgekeerde richting. Zo mag de Wienerberger-fabriek van Kortemark liefst 15.000 m² Cassia-gevelstenen leveren voor de An Ping Ju Villas in Nanjng. Een kleine 5.000 m² vertrok reeds per schip.

Het project met luxueuze villa's werd ontworpen door de Chinese architect Li Xing Gang, één van de bekendste architecten van China. Hij is één van de mede-ontwerpers van het Bird Nest, het sportstadium in Beijing dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 2008.

Na contacten met lokale vertegenwoordigers van Wienerberger was Li Xing Gang meteen gewonnen voor de Cassia-gevelsteen uit Kortemark en wou hij hem gebruiken voor het project van de Vanke Group in Nanjing. Vanke is één van de grootste projectontwikkelaars van China.

Zoals gebruikelijk in China, zocht Vanke eerst op de Chinese markt of iemand een gelijkaardige gevelsteen kon produceren, maar dat bleek niet mogelijk, vooral omwille van de hoogwaardige kwaliteit van de Cassia, zodat Wienerberger het order binnenhaalde. Bakstenen en dakpannen van Wienerberger staan hoog aangeschreven in China dankzij het imago van Wienerberger als wereldleider met hoogstaande producten.

Het is niet het eerste project van architect Li Xing Gang met producten van Wienerberger. In 2010 leverde Wienerberger reeds 2 miljoen Terca-stenen en 30.000 m² Koramic-dakpannen voor de Bolonghu Headoffice Buildings in Tianjin.

Cassia

De Cassia-gevelsteen van Terca wordt enkel geproduceerd in Kortemark, waar hij ook ontwikkeld werd, en werd vorig jaar op de markt gebracht. Hij is bijna een halve meter lang en wordt geleverd in een dubbel formaat, zij aan zij. Op de bouwplaats wordt de steen in twee gebroken.

Hierdoor krijgt de gevelsteen een uniek uitzicht. De ene kant is glad afgewerkt en de andere kant is ruw door het breken. Bovendien breekt de steen nooit op dezelfde manier, waardoor je nooit dezelfde steen hebt. De lengte van de steen en de gladde en ruwe zijden bieden de mogelijkheid om elke gevel een eigen karakter te geven. Door de twee zijden afwisselend te gebruiken in de gevel, kan je werken met het afwisselende reliëf. Dit geeft vaak bijzondere resultaten. De reliëfverschillen spelen graag met de lichtinval.

Afhankelijk van de stand van de zon, de afwisseling tussen ruw en glad en de kleur van de steen, bekom je doorheen de dag boeiende afwisselingen van licht en schaduw. Door de lage porositeit heeft deze gevelsteen een hoge vorstbestendigheid. De Cassia is verkrijgbaar in vier varianten: Rood, Bruin, Shadow en Zwart Grafiet.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Meer artikels