Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Chileense architect Alejandro Aravena laureaat Pritzker Prize 2016

Chileense architect Alejandro Aravena laureaat Pritzker Prize 2016

De Pritzker Architecture Prize wordt op 4 april uitgereikt aan de 48-jarige Chileense architect Alejandro Aravena. Hij wordt de 41ste laureaat van de beroemde architectuurprijs die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend aan een nog levende architect en die zowat kan beschouwd worden als de Nobelprijs voor architectuur. De onderscheiding werd in het leven geroepen door de Amerikaanse zakenman Jay A. Pritzker. Na de dood van de stichter in 1999 zetten zijn erfgenamen de traditie voort. De winnaar ontvangt 100.000 dollar en een medaille. Vorig jaar werd de prijs uitzonderlijk toegekend aan de overleden Duitse architect Otto Frei.

Alejandro Aravena werkt zowel voor particuliere als openbare opdrachtgevers en staat bekend als een maatschappelijk betrokken architect die knap design combineert met krachtige architectuur en daarbij de belangrijkste uitdagingen van de 21ste eeuw niet uit de weg gaat. Niet zelden verbeteren zijn ontwerpen het leven en de economische kansen van minder bevoorrechte mensen en verzachten ze de gevolgen van natuurrampen. Hij wordt weleens omschreven als 'de belichaming van de wedergeboorte van de sociaal geëngageerde architectuur'.

In Chili realiseerde hij jaren geleden huisvesting voor honderd gezinnen die illegaal in sloppenwijken verbleven. In plaats van te kiezen voor een groot gebouw met kleine appartementen bouwde Aravena flexibele halve huizen, casco's eigenlijk, die slechts 6.500 ' kostten en de allerarmsten in Chili toegang geven tot een echt huis. Zijn opdrachten variëren van prestigieuze educatieve en institutionele gebouwen tot wederopbouwprojecten in de nasleep van de zware tsunami in 2004.

Aravena (22 juni 1967) is afkomstig uit Santiago en studeerde architectuur aan de Universidad Católica de Chile in 1992. Aan deze katholieke universiteit zou hij later een aantal bekende projecten realiseren, zoals de Siamese Torens (2005) en het Centro de Innovación (2014), maar ook gebouwen voor de Architectuur- en de Geneeskundefaculteit. In 1991 had hij als student al deelgenomen aan de vijfde tentoonstelling van de Internationale Architectuur Biënnale in Venetië. In 1993 studeerde hij geschiedenis en theorie aan de Università Iuav di Venezia en graveerkunst aan de Accademia di Belle Arti di Venezia.

In 1994 richtte hij zijn eigen praktijk, Alejandro Aravena Architects, op. Van 2000 tot 2005 was hij professor aan de Harvard University, waar hij in 2001 samen met ingenieur Andres Iacobelli het initiatief nam voor de oprichting van Elemental. Deze denktank met o.a. Gonzalo Arteaga, Juan Cerda, Victor Oddo en Diego Torres richt zich op projecten van algemeen en sociaal belang, met inbegrip van huisvesting, openbare ruimte, infrastructuur en transport.

Een kenmerk van het Elemental is een participatief ontwerpproces waarbij de architecten nauw samenwerken met het publiek en de eindgebruikers. Elemental realiseerde werk in o.m. Chili, de Verenigde Staten, Mexico, China en Zwitserland. Na de aardbeving van 2010 en de tsunami die Chili trof, werd Elemental opgeroepen om mee te werken aan de wederopbouw van de stad Constitución, waar hun ruime internationale ervaring met dergelijke projecten goed van pas kwam.

Van 2009 tot 2015 was Alejandro Aravena lid van de Pritzker Prize Jury. In 2010 werd hij benoemd tot International Fellow of the Royal Institute of British Architects. Sinds 2011 is hij tevens bestuurslid van het London School of Economics Cities Program en lid van het David Rockefeller Center for Latin American Studies. In 2013 werd hij bestuurslid van de Zwitserse Holcim Foundation en hij geeft leiding aan het inmiddels opgeheven Helsinki Design Lab voor Sitra, het innovatiefonds van de Finse regering. Aravena was tevens één van de 100 persoonlijkheden die bijdroegen aan de Rio +20 Global Summit. Hij was ook spreker op de TED Global Rio in 2014.

Alejandro Aravena is tevens directeur van de komende Architectuur Biënnale van Venetië die plaatsvindt van 28 mei tot 27 november. Hij is de eerste Chileen die de Pritzker Prize ontvangt en slechts de vierde uit Latijns-Amerika, na Luis Barragán (Mexico, 1980), Oscar Niemeyer (Brazilië, 1988) en Paulo Mendes da Rocha (Brazilië, 2006).

De officiële uitreiking van de Pritzker Prize 2016 gebeurt op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 4 april 2016.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar