Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

CFK Valley Belgium ziet het levenslicht

CFK Valley, het belangrijkste netwerk van de composietindustrie in Europa, richt samen met technologiefederatie Agoria en collectief onderzoekscentrum Sirris CFK Valley Belgium op. Hiermee krijgen Belgische bedrijven toegang tot een Europees netwerk van composietbedrijven en onderzoekers.

Composietmaterialen worden steeds vaker gebruikt als grondstof voor consumenten- of industriële producten wegens eigenschappen als sterkte, stijfheid, lichtheid en een grote vormvrijheid om producten te vervaardigen. In ons land werken een 100-tal bedrijven met composietmaterialen.

Uw reiskoffer, uw salontafel, uw racefiets, de wastafel in uw badkamer, de bumpers van uw auto, de vleugels van vliegtuigen, de structuur van een brug of windmolen', ze hebben allemaal één zaak gemeen: composietmaterialen. Deze materialen hebben heel wat voordelen. Ze zijn sterk, isoleren goed en zijn meestal een stuk lichter dan andere materialen, wat goed is voor het energieverbruik.

Composieten worden vooral gebruikt in de luchtvaart, automotive, bouw, energie- en sport- en vrijetijdsindustrie. Het economische centrum van de Europese composietsector bevindt zich in Duitsland. In Stade, nabij Hamburg, verenigden een honderdtal grote composietbedrijven en onderzoeksinstellingen waaronder Airbus, Fraunhofer Institut en Volkswagen zich in CFK Valley om onderzoek, business development en netwerking aan elkaar te koppelen

'Via CFK Valley Belgium kunnen Belgische bedrijven nieuwe contacten leggen met andere composietbedrijven en onderzoeksinstellingen, vaak wereldspelers. Het is ook een kans om aan internationale en Europese onderzoekprojecten te participeren en ons innovatiepotentieel te verbeteren', weet Marc Lambotte, ceo van Agoria.

In ons land verdienen ongeveer 2.500 mensen hun brood in de composietsector. In de voorbije twee jaren boekte de composietsector in ons land een omzetstijging van 3,5%. Volgens specialisten gaan met name koolstofvezelversterkte composieten een mooie toekomst tegemoet met jaarlijkse groeicijfers die tot 2020 rond 10% zullen schommelen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Een huis of appartement bouwen dat meegroeit met de bewoners is mogelijk dankzij allerlei technische snufjes. Maar hoe zorg je ervoor dat je al van bij het ontwerp rekening houdt met toekomstige technologie? Dat is wat de steden Leuven en[…]

22/09/2020 | ZorgsectorKU Leuven
Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Financiering onroerend erfgoed hertekend

Financiering onroerend erfgoed hertekend

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen