Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

CFE start Wood Shapers

CFE start Wood Shapers

Foto's: CFE/Wood Shapers

Wood Shapers moet de vastgoedsector in beweging zetten door de ontwikkeling van omvangrijke bouwprojecten in hout vanuit een totaalvisie. De bouwsector is nog steeds verantwoordelijk voor 38% van de totale CO2-uitstoot en daar wil de nieuwe vastgoedspeler iets aan doen. Het bedrijf neemt alle taken op zich: van het uittekenen van het ontwerp, tot de eigenlijke bouw en alle stappen die hiertussen liggen, zoals onder meer de prefabricatie van de verschillende houtonderdelen.

Omdat klassieke bouwgrondstoffen zoals beton volgens CFE en Wood Shapers schaarser worden en de koolstofafdruk van gebouwen meer dan ooit een uitdaging is, biedt hout een welgekomen alternatief. Hout absorbeert CO2 en kan het opslaan waardoor bouwen een stuk duurzamer wordt. Wood Shapers is ontstaan uit een samenwerking tussen twee ervaren vastgoedspelers: BPI Real Estate en CFE Contracting.

Zoals de naam al doet vermoeden legt Wood Shapers zich toe op bouwconstructies die vooral uit hout bestaan. Daarnaast gaat Wood Shapers ook op zoek naar alternatieve/hybride bouwoplossingen die de koolstofafdruk beperken. Wood Shapers neemt hierbij alle etappes op zich, van het ontwerp tot constructie en promotie van het gebouw. Met de juiste technologieën is het mogelijk om gebouwen tot 80 m hoog (24 verdiepingen) op te trekken.

Hout biedt volgens Wood Shapers een betere thermische isolatie dan beton en omdat het minder zwaar is, vergt het minder transport -zeven keer minder dan bij een klassieke bouwwerf-waardoor ook dat weer een gunstig effect heeft op de CO2-uitstoot. Voor het optrekken van grote constructies in hout is wel specifieke kennis vereist. Er wordt dan volgens het ‘legoprincipe’ gewerkt. “Alle onderdelen worden vooraf geprefabriceerd. Dit vergemakkelijkt het eigenlijke bouwproces waardoor de bouwtermijn met 20% kan worden ingekort. Dit zorgt voor een snellere return on investment en minder werfhinder voor de omwonenden. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we ook bestaande gebouwen renoveren. Het gaat dus niet alleen over nieuwe constructies. Omdat hout lichter is -40% minder zwaar dan beton- kunnen ook makkelijker verdiepingen worden toegevoegd aan bestaande gebouwen, wat de capaciteit verhoogt. Zo wordt tegemoetgekomen aan de stijgende demografische groei”, zegt Manu Coppens, bestuurder van Wood Shapers.

“De werking en de productiviteit van de bouwsector is de voorbije vijftig jaar amper geëvolueerd, het is dus tijd om een versnelling hoger te schakelen. Men is zich algemeen steeds meer bewust van de maatschappelijke impact en de gevolgen voor het milieu van een bepaalde investering. Wood Shapers wil hier een motor van verandering in zijn. Wij zijn nog in start up-modus en willen de bouwsector in beweging zetten door het milieu, het welzijn van de bewoners en de techniek terug met elkaar in evenwicht te brengen”, stelt Coppens.

Voor Wood Shapers slaan twee vastgoedbedrijven de handen in elkaar. Beide partners zijn niet aan hun proefstuk toe en kunnen terugvallen op jaren ervaring binnen de sector. BPI Real Estate staat in voor de kwaliteit van het ontwerp en de vastgoedontwikkeling, CFE Contracting heeft de speciale bouwtechnieken in huis die het mogelijk maken om in hout te bouwen. BPI Real Estate brengt de gebouwen nadien ook op de vastgoedmarkt. Beide spelers hebben reeds ervaring op vlak van houten constructies. Zo is CFE Contracting momenteel bezig met de renovatie van de Gare Maritime op de site van Thurn & Taxis in Brussel. De komende maanden staan er ook al projecten voor Wood Shapers gepland zoals de woningsite Erasmus Garden in Anderlecht en de toekomstige zetel van Baloise in het Groohertogdom Luxemburg.

Voor CFE zijn het niet de eerste stappen in de houtbouw. De bouwgroep nam in de zomer van 2010 een meerderheidsparticipatie in de Groep Terryn. De groep bestond op dat moment uit Korlam in Moorslede en Lamcol in Marche-en-Famenne (productie en montage van gelamelleerd hout voor dragende constructies), Spanbo in Moorslede (algemeen aannemer gespecialiseerd in industriële houtbouw), Ecotimber (engineered hout, opwaardering tot halffabrikaten voor de houtindustrie) en houthandel Terryn Hout in Moorslede. De Groep Terryn realiseerde toen een omzet van ongeveer 30 miljoen € met meer dan 120 medewerkers. Deze Groep Terryn behoort nog steeds tot CFE en is actief in houtverwerking, gelamelleerde houtconstructies, houtbouw in CLT en de industriebouw.

De activiteiten Houthandel en Ecotimber van de Groep Terryn werden in 2015 afgesplitst en ondergebracht in een nieuwe vennootschap die opnieuw Terryn Hout heet. Deze nieuwe vennootschap werd opgericht door Geert en Filiep Terryn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans uit Loenhout haalde als eerste Belgische gevelbouwbedrijf een belangrijke veiligheidserkenning. Het bedrijf werkt mee aan de Veiligheidsladder (tegenwoordig de Safety Culture Ladder geheten), een instrument dat reeds door[…]

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Uitvinder brengt universele ramensteun op de markt

Uitvinder brengt universele ramensteun op de markt

HoGent gebruikt CLT-handleiding van Laminated Timber Solutions

HoGent gebruikt CLT-handleiding van Laminated Timber Solutions

Meer artikels