Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

CFA wil jaarlijks 2 miljoen paar oude werkschoenen inzamelen

Gerelateerde onderwerpen :

,
CFA wil jaarlijks 2 miljoen paar oude werkschoenen inzamelen

Jaarlijks worden in België en Nederland meer dan 2 miljoen paar oude werkschoenen weggegooid. Dat is een schat aan grondstoffen waarmee nieuwe producten kunnen worden gemaakt. De Circular Footwear Alliance (CFA) plaatst daarom in beide landen honderden CFA-boxen voor het inzamelen van oude werk- en veiligheidsschoenen. Ze zoekt partners die een box willen aanschaffen en zo willen meehelpen het systeem succesvol te laten draaien.
Volle boxen worden door de CFA opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Daar worden de schoenen gesorteerd en ontmanteld. Van de onderdelen worden monomaterialen gemaakt die bestaan uit één materiaalsoort voor de productie van nieuwe producten. De initiatiefnemers streven ernaar om ook in het ontwerpproces van nieuwe schoenen zoveel mogelijk monomaterialen te gebruiken. Het doel is om 2 miljoen werk- en veiligheidsschoenen per jaar in te zamelen. 
 
Het inrichten van het integrale CFA-recycleproces is nog in volle gang. Het proces van inzamelen, ophalen en sorteren functioneert reeds uitstekend. Ook op het gebied van ontmanteling en de productie van monomaterialen worden flinke stappen gezet. Steeds meer partners sluiten zich aan zodat het mogelijk wordt om op termijn alle materialen hoogwaardig te hergebruiken.
 
CFA is een initiatief van twee grote werkschoenleveranciers in de Benelux: Allshoes Safety Footwear en Emma Safety Footwear. Zij doen dit samen met FBBasic, dat zich richt zich op het behoud en de herwinning van grondstoffen. Het is bijzonder dat twee concurrenten in deze nichemarkt samenwerken. Het doel overstijgt hier echter de belangen, namelijk gezamenlijk een substantiële bijdrage leveren aan een schonere wereld met behoud van grondstoffen.
 
Beide bedrijven streven ernaar de hele markt mee te laten doen met het structureel inzamelen van oude werkschoenen waarbij ze alle merken uitnodigen om uiteindelijk circulaire werk- en veiligheidsschoenen te ontwikkelen. Op termijn wil men het CFA-programma in andere Europese landen uitrollen.
 
Emma Safety Footwear werd opgericht in 1931 en is één van de oudste producenten van veiligheidsschoenen in Europa met een eigen productielocatie in Kerkrade. Sinds januari vorig jaar maakt het bedrijf deel uit van het Zweedse moederbedrijf Hultafors Group
AB met vestigingen in meer dan 20 landen. Allshoes Safety Footwear distribueert veiligheidsschoenen, waaronder de merken Grisport, Vismo, Redbrick (eigen merk) en Mr Miles. Sinds 2014 maakt de onderneming deel uit van de multinational Bunzl.
 
Geïnteresseerden kunnen partner worden en een CFA-box bestellen op http://www.cfalliance.eu
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent weigert gasketels voor eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten

Gent weigert gasketels voor eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten

Alle gebouwen van de stad worden voortaan zo gebouwd dat ze geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben voor pakweg verwarming, sanitair en verlichting. Ook bij grotere renovaties wordt dat de regel. Dat betekent dat gasketels worden[…]

27/06/2022 | nieuwbouwRenovatie
ANB koopt Vliegveld van Malle

ANB koopt Vliegveld van Malle

Gentenaars kunnen investeren in zonne-installatie aan Rigakaai

Gentenaars kunnen investeren in zonne-installatie aan Rigakaai

Vlaanderen verlengt financiering Nationaal Park Hoge Kempen

Vlaanderen verlengt financiering Nationaal Park Hoge Kempen

Meer artikels