Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cercle Brugge wil Jan Breydelstadion renoveren

Cercle Brugge wil Jan Breydelstadion renoveren

Voetbalclub Cercle Brugge verkiest een duurzame renovatie van de huidige Jan Breydelsite boven mee te gaan in het nieuwbouwproject van Club Brugge aan de Blankenbergse Steenweg. Club en Cercle delen voorlopig nog het Jan Breydelstadion. Om zo'n renovatie te financieren, wil Cercle Brugge de hoektribunes slopen en vervangen door kantoren en woningen.

Cercle Brugge heeft naar eigen zeggen verschillende redenen om te kiezen voor de renovatie van het bestaande stadion. Club Brugge stelt voor dat Cercle zou meeverhuizen naar de Blankenbergse Steenweg en daar zou spelen in een kleiner stadion (voor 12.000 supporters) naast het grote stadion van Club Brugge. De parking zou kunnen gedeeld worden. Volgens Cercle gaat dit ten koste van de identiteit van de voetbalclub. Daarnaast is Cercle ervan overtuigd dat de totale investeringskost voor de site op de Blankenberse Steenweg door Club onderschat wordt en dat de kosten van een dergelijk project voor Cercle zullen oplopen tot minstens 35 miljoen '.

Nieuwe functies

Daarom kiest Cercle Brugge voor de renovatie van het huidige Jan Breydelstadion. Het vernieuwde stadion moet een multifunctionele trekpleister worden die zowel sportieve als sociaal-culturele functies bundelt en bewoners en bezoekers van alle leeftijdscategorieën en sociale klassen samenbrengt. Een verminderde capaciteit (van ruim 29.000 naar 12.000 supporters), een verhoogde kwaliteit en nieuwe functionaliteiten moeten daarbij leiden tot een betere verenigbaarheid met de omgeving.

In het plan van Cercle worden de hoektribunes afgebroken en vervangen door woonblokken op dezelfde vloeroppervlakte. Er zou plaats zijn voor 125 tot 150 woningen met kantoren op het gelijkvloers. Voorts zouden de resterende tribunes of delen ervan gesloopt worden. Zo zou er plaats vrijkomen voor extra kleedkamers voor jeugdspelers, kantoren voor Cercle Brugge, een sky-restaurant, een zaal voor indoorsporten, kantoren voor sportgebonden vrije beroepen of de stedelijke sportdienst, 'Bovendien kan de sportbeleving verbeterd worden door de zitjes ietsje verder van elkaar te plaatsen, de creatie van een 'gezinstribune' met oa kinderopvang tijdens wedstrijden en door modern sanitair en ruimere catering aan te bieden.

Ontwerpers

Op conceptueel en technisch niveau beschikt Cercle Brugge over de expertise van de architecten Salvatore Bono en Hilde Vandewalle (BOVAArchitects bvba) voor het masterplan en de architectuur, van Jan Hoste voor de stabiliteit en het projectbeheer, van Dirk Boydens voor de duurzaamheid, energie en speciale technieken en van Ulrich Keppler van Keppler Consulting en de KU Leuven voor de mobiliteit.

Kostenneutraal

De duurzame renovatie van de Jan Breydelsite moet kostenneutraal zijn voor zowel Cercle Brugge als de stad Brugge. Het project kan volledig gefinancierd worden door de ontwikkeling van de vrijgekomen gronden aan de Jan Breydelsite en aan de Blankenbergse Steenweg enerzijds en door de inkomsten die gegenereerd zullen worden uit de nieuwe stadionfuncties anderzijds.

Extra belastingsgeld is volgens Cercle Brugge niet nodig. Hetzelfde project uitvoeren in de vorm van een nieuwbouw langs de Blankenbergse Steenweg kost volgens Cercle Brugge zowat 14 miljoen ' meer dan een renovatie van de huidige site.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen