Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cera Design brengt wat pit in de kachelsector

Cera Design brengt wat pit in de kachelsector

Het Duitse Cera Design is op de Belgische markt misschien niet het bekendste merk inzake kachels, toch bieden de toestellen enkele bijzondere troeven. Met de nieuwe, hippe Pepper-reeks wil de onderneming een jonger publiek aanspreken. Actuel Service, de invoerder voor België, Luxemburg en Frankrijk, verwacht dat de Peppers hier net zo zullen aanslaan als op hun thuismarkt.

Cera Design ontwerpt en produceert in Düren al meer dan 25 jaar kachels en haarden met een keramische kern. Zoals bij wel meer Duitse producenten gaat daarbij veel aandacht naar de verbrandingsefficiëntie en naar de algemene kwaliteit van de kachels.

Stralingswarmte

Enkele kachels van Cera Design (Rondotherm, Solitherm en Divino) werken op basis van 'stralingswarmte', ongeveer zoals speksteenkachels. De 'convectiewarmte' van een gewone kachel stijgt naar het bovenste deel van de kamer en de lucht vormt daar hete, benauwde lagen rond de kachel. De stralingswarmte van een kachel met keramische kern is aangenamer. De warmte wordt deels in de kachel opgeslagen en verdwijnt niet voor een groot deel via de schoorsteen. De warmte wordt gelijkmatig afgegeven aan de hele kamer, die daardoor lang op temperatuur blijft. Zo droogt de kamerlucht ook niet uit en krijgen de bewoners het niet benauwd in huis, ook niet met gesloten ramen.

Door de binnenkant van de verbrandingsruimte te bekleden met Thermotte kan de kachel een temperatuur van hoogstens 1.280 °C aan. Dat zorgt behalve voor een lange levensduur van het toestel ook mee voor een heel efficiënte verbranding, wat op zijn beurt resulteert in een heel zuivere rookafvoer en weinig restassen. De Solitherm-kachels kunnen ook een buitenbekleding in gepolierde Thermotte krijgen, wat dan sterk lijkt op gepolierd beton.

Cortenstaal

Een andere buitenbekleding waarin Cera Design sterk staat en die je niet vaak bij andere merken ziet, is Cortenstaal. Door staal gecontroleerd te laten roesten, krijgen deze bekledingen een kleur die het midden houdt tussen rood, oranje en bruin.

Nog een opvallend punt van deze producent is dat de ronde kachels beperkt rond hun as kunnen draaien (optie om 360 ° te draaien). Zo kan de gebruiker het kachelvenster naar links of rechts draaien als hij daar zin in heeft. Het sluiten van de kacheldeur verloopt bij alle Cera-kachels heel vlot en stil, ongeveer zoals bij de lades in moderne keukenkasten.

Vloerverwarming

De Divino-kachels van Cera Design kunnen ook ingezet worden om water voor sanitair of vloerverwarming op te warmen. De capaciteit gaat van 5 tot 10 kW en als brandmateriaal kan hout of pellets gebruikt worden.

Peppers

De meeste kachels van Cera Design zijn rond of ovaal, behalve de hoekkachel Byblos en de kubusvormige Puro. De nieuwkomer die dit jaar op de vakbeurs ISH in Frankfurt voorgesteld werd, is de Pepper. De drie modellen van deze reeks kunnen bovenaan een afdekplaat krijgen in geel, blauw of rood, wat ze een stuk speelser maakt dan de meeste andere, eerder strakke en minimalistische kachels van dit merk.

De Pepper 10 is een cilindervormige kachel die op een draaiplatform kan geplaatst worden. De Pepper 20 heeft een drieledig frontglas, terwijl de Pepper 30 een kubusvorm met afgeronde hoeken is. De 20 en 30 kunnen niet gedraaid worden. Met hun vermogen van 4 kW zijn deze toestellen volgens de fabrikant ideaal voor het verwarmen van passief- of bijna-energieneutrale woningen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam