Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cera bouwt nieuwe hoofdzetel in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

Cera bouwt nieuwe hoofdzetel in Leuven

De coöperatieve vennootschap Cera wil binnenkort starten met de bouw- en restauratiewerken aan drie aan elkaar grenzende gebouwen in de Muntstraat, de Eikstraat en de Boekhandelstraat in Leuven. Cera wil zijn hoofdzetel onderbrengen op de nieuwe locatie. Dat zou moeten gebeuren omstreeks de jaarwisseling 2017-2018. De panden werden zes jaar geleden voor 5,5 miljoen ' gekocht van de stad Leuven en staan sindsdien leeg.

Het gaat om het Helleputtegebouw in de Muntstraat, dat in 1912 gebouwd werd als hoofdgebouw van de Volksbank, en het Hotel d'Eynatten, dat reeds in een document uit 1379 vermeld staat en tot vóór enkele jaren dienst deed als politiecommissariaat. Beide panden zijn beschermd en worden gerestaureerd. Het derde gebouw is het Huis der Vlaamse Leergangen, dat zich bevindt op de hoek van de Muntstraat en de Boekhandelstraat en waar tot 2008 een gedeelte van de Leuvense stadsadministratie gevestigd was.

Cera zit in de laatste fase om een aannemer voor zowel de afbraak als de nieuwbouw toe te wijzen. Uiterlijk in april begint de afbraak van het gebouw van de Vlaamse Leergangen, gevolgd door een nieuwbouw en de restauratie van de twee historische panden. De drie gebouwen vormen een aaneensluitbaar geheel met een grondoppervlakte van ongeveer 1.665 m².

Naast kantoren en vergaderfaciliteiten komt er ook een tentoonstellingsruimte. Cera, de grootste aandeelhouder van de KBC Groep, is nu nog gehuisvest in het KBC-gebouw aan het Ladeuzeplein. De werkzaamheden hadden eigenlijk al in 2012 moeten beginnen, maar de economische omstandigheden waren toen nog iets te turbulent. Met het bouw- en restauratieproject keert Cera terug naar zijn roots, want de vennootschap is gegroeid uit de vroegere Volksbank.

In de Vlaamse Leergangen en het Helleputtegebouw werkten tot vóór enkele jaren ambtenaren van de stad Leuven, tot alle stadsdiensten verhuisden naar het nieuwe stadskantoor aan het station. Het Helleputtegebouw in de Muntstraat werd in 1913 gebouwd als hoofdgebouw voor de Volksbank. Dat gebouw stond in verbinding met een tweede pand, het voormalige Hotel d'Eynatten in de Eikstraat, dat lange tijd dienst deed als directeurswoning van de Volksbank.

Hartje Leuven

Het hele project situeert zich op enkele meters van het historische stadhuis in hartje Leuven. De toekomstige Cera-site is ook nu nog aan drie zijden omringd door middeleeuwse straten: de Muntstraat, als aftakking vanuit de Tiensestraat naar de Oude Markt, de Eikstraat en de Boekhandelstraat. De huizenrij van het hele bouwblok bleef uitzonderlijk gespaard tijdens de grote brand van Wereldoorlog I.

De coöperatieve financiële groep Cera werd op het einde van de negentiende eeuw opgericht en ontstond uit het ideeëngoed van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, die armoedebestrijding en zelfhulp nastreefde via samenwerking. Ter ondersteuning van het Gilde van Ambachten en Neringen (1879), sinds 1887 gevestigd in de oude gebouwen van het voormalige Minderbroedersklooster, richtte Joris Helleputte in 1889 de 'Volksbank van Leuven' op. De bank werkte als spaarmaatschappij die kapitaal ter beschikking stelde voor de financiering van projecten van de aangesloten gildeleden.

Het project van Cera voorziet de versterking van de identiteit van de drie gebouwen. Door de uitbreiding van de Belgische Boerenbond in de Minderbroederstraat was de bank verplicht een nieuwe locatie te zoeken. Eind 1912 kon de Volksbank een pand in de Muntstraat verwerven. Architect Joseph François Piscador, de voormalige adjunct van Joris Helleputte, ontwierp volgens de neogotische traditie het bankgebouw, dat tevens een huis van Ambachten en Neringen zou worden. In de fries van de eerste bouwlaag staan als bekroning 16 gildeschilden van de loodgieters, smeden, schilders, steenkappers, goudsmeden, bouwmeesters, glazeniers, klerken, brouwers, beeldhouwers, kleermakers, stukadoors, houtbewerkers, schoenmakers, metselaars en boekbinders.

Het statige gebouw met neo-gotische buitengevel en art decointerieur werd, met enige vertraging omwille van WO I, vanaf 1918 als bank en als gildehuis in gebruik genomen.

Enkele jaren later, in 1927, werd onder leiding van architect A. Vanden Eynde de kantoorruimte vergroot en verbond men het hoofdgebouw met de directeurswoning. Om het niveauverschil tussen beide gebouwen te overbruggen, werd een marmeren trap met gietijzeren leuning geïnstalleerd. In 1954 werden interne veranderingen uitgevoerd aan het interieur van de vroegere Volksbank. Het gebouwencomplex, ook Helleputtegebouw genoemd, dat sinds het interbellum achtereenvolgens eigendom was van de Algemene Bankvereniging en de Kredietbank, werd in 1980 overgedragen aan de stad Leuven die er haar administratieve diensten in onderbracht. In 1998 fusioneerde Cera Bank met Kredietbank en ABB Verzekeringen tot KBC.

Vijf voorstellen

Leuven besliste in juni 2007 om de drie gebouwen die zich vlakbij het historische stadhuis en de Grote Markt bevinden, publiek te verkopen via één procedure. In februari 2008 werden de beste vijf voorstellen geselecteerd. Een onafhankelijke beoordelingscomissie koos op basis van de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit van de ingediende projecten, de financiële opbrengst en de haalbaarheid uiteindelijk voor Cera.

Het project van Cera, dat in handen is van de architecten Robbrecht en Daem, AR-TE-Stabo en Studio Roma, voorziet de versterking van de identiteit van de drie gebouwen. Het Helleputtegebouw en het pand in de Eikstraat worden gerestaureerd volgens de plannen van het restauratie- en architectenkantoor Studio Roma uit Kessel-Lo. Het hoekpand wordt vervangen door een nieuwbouw ontworpen door het architectenkantoor Robbrecht en Daem uit Gent.

Voor het nieuwe en hedendaagse volume werd een witte natuursteen gekozen die zal aansluiten bij het oorspronkelijke bouwmateriaal van zowel het Helleputtegebouw als het historische stadhuis, uitgewerkt met een vernieuwende fijnmazige geleding.

De gelijkvloerse verdieping krijgt een semi-publiek karakter met een transparante gevel en waar tevens plaats is voor de maatschappelijke werking van Cera, een tentoonstellingsruimte en vergaderfaciliteiten, gegroepeerd rond groene patio's die de drie gebouwen met mekaar verbinden. ' EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels