Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cementindustrie ontsnapt aan miljoenenboete

Het Hof van Beroep in Brussel heeft drie cementbedrijven en twee organisaties uit de Belgische cementsector in het gelijk gesteld en bevestigd dat hen geen enkele illegale handelswijze ten laste kan worden gelegd. De betrokkenen werden ervan beschuldigd tussen mei 2000 en oktober 2003 overleg te hebben gepleegd om de concurrentie uit de markt te houden. Ze kregen daarvoor in 2013 van de Belgische mededingingsautoriteit een boete opgelegd van 14,7 miljoen '. Die boete wordt nu nietig verklaard. Het mededingingsonderzoek werd destijds in gang gezet na klachten van de Nederlandse firma Orcem. De Belgische mededingingsautoriteit bevestigt de uitspraak van het hof, maar kan wel nog naar Cassatie trekken. Daarover is nog geen beslissing genomen.

Onderlinge afspraak

De Federatie van de Belgische Cementnijverheid (Febelcem), haar leden-bedrijven (Holcim, CBR en CCB) en het Opzoekingscentrum van de Cementnijverheid (OCCN) kregen in 2013 een boete opgelegd van 14,7 miljoen ' door de auditeur bij de Belgische mededingingsautoriteit, toen nog de Raad voor Mededinging. Zij werden ervan beschuldigd dat zij in het verleden in onderlinge afspraak praktijken hadden opgezet m.b.t. normalisatie met de bedoeling een concurrent (de Nederlandse firma Orcem) de vrije toegang te beletten tot de Belgische markt.

De Raad voor Mededinging had geconcludeerd dat bepaalde handelingen van de Belgische cementindustrie inzake normalisatieprocedures strijdig waren met de concurrentieregels. Zij zouden de toekenning van een technische goedkeuring voor gemalen hoogovenslakken, aangevraagd door Orcem, en de ontwikkeling van normen voor de verwerking van gemalen slakken in beton vertraagd hebben. De goedkeuringen werden nochtans toegekend binnen een redelijke termijn, die bovendien overeenkomt met de normale termijn die vereist is voor dergelijke procedures.

De betrokkenen tekenden tegen deze uitspraak beroep aan. De zaak werd recent gepleit, d.w.z. meer dan vijftien jaar na de aantijgingen, voor de 18de Kamer van het Hof van Beroep in Brussel. Het arrest van het Hof stelt de cementindustrie in het gelijk en bevestigt dat de lobbying door Febelcem en haar leden in alle openheid en op een objectieve, transparante, geoorloofde en niet-discriminerende manier gebeurt. Het Hof heeft daarom de beslissing van de Raad voor de Mededinging nietig verklaard.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen