Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

CD Consult wordt invoerder Amerikaanse glijbekistingsmachines

Gerelateerde onderwerpen :

CD Consult wordt invoerder Amerikaanse glijbekistingsmachines

CD Consult uit Genk is sinds kort de invoerder van de glijbekistingsmachines (slipformpavers of betonmachines) van de Amerikaanse producent Miller Formless (MFS). Genk wordt ook het servicepunt voor de Benelux en het onderdelenmagazijn van MFS voor Europa.

Dat de Amerikaanse onderneming uitgerekend in Limburg een partner vindt, is niet zo verwonderlijk. CD Consult is de onderneming van Franky Casters. Met zijn vader ontwikkelde en produceerde die eerder meer dan honderd glijbekistingsmachines in Opglabbeek. Ze verkochten die activiteit aan het Amerikaanse CMI, die het op zijn beurt verkocht aan het wereldwijd opererende Terex. Die laatste sloot de Belgische fabriek in 2009. De Limburgers gingen nadien door als CCF.

“Maar als je in Europa een team zoekt dat ervaring heeft met slipformpavers, dan zijn de opties beperkt en zo kwam ik in beeld bij MFS. Momenteel is er geen productie van glijbekistingsmachines meer in België, maar wij onderhouden en herstellen in Genk wel nog tal van dergelijke machines van merken als Drion, CCF en Terex. Van alle merken samen zijn er zowat honderd glijbekistingsmachines aan de slag in ons land. Miller Formless contacteerde ons dan ook vermoedelijk in de eerste plaats als onderhoudspartner. Naarmate de gesprekken vorderden, kwamen daar nog het dealership voor de Benelux en het onderdelenmagazijn bij. En daar hoeft het niet bij te stoppen. Wij zullen de per container ingevoerde machines afmonteren en licht aanpassen aan de Europese verwachtingen. Misschien gaat de samenwerking straks nog verder, vooral geografisch, maar misschien ook in ontwikkeling en zelfs productie. Dat zien we nog wel”, meldt Franky Casters.

 

Alliantie

Miller Formless produceert in McHenry in Illinois elk jaar een veertigtal glijbekistingsmachines die bestemd zijn voor de Verenigde Staten, India en de rest van de wereld. De onderneming uit de buurt van Chicago is één van de drie Amerikaanse producenten, naast Powercurber en Gomaco. Voorts heb je nog Guntert & Zimmerman, dat in een alliantie zit met MFS. “Het gamma van Guntert & Zimmerman begint waar dat van MFS stopt. Miller Formless-machines gaan tot een breedte van 5 m, die van Guntert & Zimmerman beginnen bij 5 m. Dankzij de alliantie tussen die twee bedrijven, die bv. samen een stand hebben op de Bauma, zal CD Consult ook het dealership in de Benelux voor Guntert & Zimmerman hebben, maar we concentreren ons in de eerste plaats op Miller Formless”, meldt Franky Casters.

Grote vraag

In België en Nederland samen verwacht Casters ongeveer zes tot acht  machines per jaar te kunnen slijten. “Op dit moment is er in Europa slechts één producent van slipformpavers en naar wat ik hoor bij wegenbouwers kan die de vraag nauwelijks volgen. De vraag – voor Europa als geheel – zal nog een hele tijd hoog blijven. De vier Amerikaanse producenten hebben wel nog productiecapaciteit op overschot. Miller Formless was reeds eerder latent aanwezig in Europa, via agenten en niet via een echte dealer. Deze boost komt dus op het juiste moment. Wel moeten we MFS nog een heel stuk inwijden in de marktmechanismes voor Europa en in onze marktbenadering. De levertijden vallen alvast goed mee voor een machine uit de VS. 12 tot 16 weken na de bestelling kan de machine bij een Belgische klant geleverd zijn”, belooft Casters.

Bauma

Op 18 maart komt de eerste machine vanuit de VS aan in Genk en kunnen de geïnteresseerde aannemers die op de opendeurdagen van 28 en 29 maart zien vóór ze begin april naar de Bauma verhuist. Het is voor het eerst dat MFS als merk aanwezig is in München. Daar wordt de verbeterde software van de machine in de schrijnwerpers gezet. Alliantiepartner Guntert & Zimmerman was wel reeds eerder aanwezig. Na de Duitse materieelvakbeurs keert de MFS-machine vermoedelijk terug naar de Slamstraat in Genk, als demonstratiemachine voor CD Consult of rechtsreeks naar de eerste Belgische klant. Volgens de zaakvoerder van de Genkse onderneming staan een handvol Vlaamse aannemers te popelen om zo’n Amerikaanse slipformpaver aan te schaffen. “We bekijken nog of we met Miller Formless dit jaar op Matexpo kunnen staan. Dat zal afhangen van een aantal praktische zaken, zoals de beschikbaarheid van een machine”, stelt Casters.

Stabiel en correct

De eerste MFS-machine van CD Consult is een M-1000. “Dat is een relatief kleine glijbekistingsmachine voor breedtes van 15 cm tot 1 m breed. Het grote voordeel ten opzichte van de concurrentie is dat ze op vier rupsen loopt, terwijl machines van andere producenten er slechts drie hebben. Die van MFS zijn dus stabieler en werken dus ook nauwkeuriger. De populaire M-1000 is bedoeld voor lineaire elementen als fietspaden, watergreppels, kabelgoten, borduren en stootranden”, duidt Casters. De twee andere machines in het gamma van MFS zijn de M-8100 voor hoge stootranden (New Jersey’s) en de M-8800 voor wegen tot 5 m breed en ook voor hoge stootranden. 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Wie een nieuwe bouwmachine besteld heeft, wordt geconfronteerd met lange wachttijden. De aankoop van recente gebruikte machine kan dan soms soelaas bieden. Troostwijk organiseert op het einde van dit jaar een veiling met bouw- en[…]

Nieuw bij Joskin: de Cargo-Lift 30 t

Nieuw bij Joskin: de Cargo-Lift 30 t

Wiellader vanop afstand bedienen met een iPhone

Wiellader vanop afstand bedienen met een iPhone

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

Meer artikels