Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Caterpillar: wielladers met meer productiviteit en minder onderhoudskosten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Caterpillar: wielladers met meer productiviteit en minder onderhoudskosten

(c) Caterpillar

De nieuwe 980 en 982 middelzware wielladers van Caterpillar (Bergerat Monnoyeur) bieden uitstekende prestaties in de wielladerklasse van 10 tot 12 ton. Ze zijn tot 10% productiever en hebben tot 20% lagere onderhoudskosten vergeleken met de voorgaande 980M- en 982M-powershiftmodellen.
De Cat 980 XE- en 982 XE-modellen hebben als eerste in deze klasse middelzware wielladers een door Caterpillar ontworpen en geproduceerde continue variabele transmissie (CVT) die zorgt voor verbeteringen in brandstofverbruik tot 35% en een verlaging van de onderhoudskosten tot 25%, vergeleken met de modellen uit de M-serie. Deze nieuwe wielladers beschikken over een uitgebreid technologieplatform om de machineprestaties en gebruiksefficiëntie te verbeteren.
 
Standaard Cat Payload met Assist voor alle wielladers in de 980- en 982-series biedt een nauwkeurige weging van bakladingen, zodat machinisten altijd gelijk hun doelgewicht kunnen laden. Deze nieuwe technologie omvat functies voor weging van geringe gewichten en handmatig afschuiven. Het optionele Cat Advanced Payload breidt de functionaliteit van dit systeem uit met Lists-Management, Multitask- & Manual-Add Modes en Tip-off assist. Doordat dit systeem compatibel is met weeglocatiesoftware van externe partijen, kan het de machine draadloos integreren met het weeglocatieproces met behulp van Dispatch-for-Loading (aanvullend abonnement vereist).
 
Automatisch banden instellen bevordert het gebruik van de juiste laadtechniek, waardoor het doorslippen van de banden en bandenslijtage aanzienlijk worden beperkt. Hiermee kan de complete bucketlaadcyclus worden geautomatiseerd, om zo consistent een hoge bucketvulfactor te realiseren en tot 10% hogere productiviteit te bereiken.
 
De nieuwe modellen worden naast Autodig en Auto Set Tires ook standaard voorzien van Application-Profiles, waarmee met een enkele knop meerdere machineparameters in te stellen zijn om instellingen te optimaliseren voor een specifieke toepassing. Er kunnen aangepaste profielen worden gemaakt voor klantspecifieke situaties. De op het scherm te selecteren Job Aids maken, samen met de gestroomlijnde nieuwe bedieningsindeling, de bediening gebruiksvriendelijker, om machinisten nog productiever te laten werken.
 
De 980 XE en 982 XE hebben een heel efficiënt continu variabel aandrijfsysteem met parallelle paden. Dit combineert een direct mechanisch traject van de motor tot de wielen met een Hystat-variator.
 
Door verregaande systeemintegratie van de Cat CVT, motor en hydraulische en koelingssystemen wordt de brandstofefficiëntie tot wel 35% verbeterd, door de nominale motorsnelheid met een hoge rimpull te verlagen. Deze modellen beschikken over een nauwkeurige rimpull-functionaliteit en door middel van virtuele versnellingen kunnen machinisten probleemloos overstappen vanaf powershift-machines. Het bedrijfsgeluid is ook verminderd.
 
De nieuwe wielladers hebben een startknopsysteem dat een geldig machinist-ID vereist om de motor te starten. Het machinisten-ID werkt via het invoeren van een pascode op het display of met de optionele Cat Bluetooth-sleutel. Dit kan dienen als machinebeveiligingssysteem met programmeerbare bedrijfsbeperkingen.
 
Door de langere intervallen voor vloeistof- en filtervervanging worden bij de Cat 980- en 982-wielladers de onderhoudskosten met tot 20% en tot 25% verlaagd, ten opzichte van de 980 XE- en 982 XE-modellen. Alle onderhoudsintervallen worden voortaan in stappen van 1.000 uur gepland, waardoor niet langer iedere 500 uur een onderhoudsstilstand nodig is.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Husqvarna Construction gaat resoluut voor meer duurzaamheid en lanceert een nieuw assortiment machines op batterij. De onderneming toonde op Matexpo in Kortrijk in primeur drie nieuwigheden: een boormotor, een vlindermachine en een doorslijper.[…]

24/09/2021 | Matexpogereedschap
Cebeko verhuist naar nieuwbouw

Cebeko verhuist naar nieuwbouw

GR technics verzekert toekomst vanuit nieuw bedrijfsgebouw

GR technics verzekert toekomst vanuit nieuw bedrijfsgebouw

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Meer artikels