Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Caterpillar herschrijft de regels van de bouwplaats

Gerelateerde onderwerpen :

Caterpillar herschrijft de regels van de bouwplaats

Caterpillar en zijn Duitse dealer Zeppelin Baumaschinen zullen op de materieelvakbeurs Bauma in april een hele reeks nieuwe machines voorstellen, met als speerpunt toch wel een compleet nieuwe reeks minigravers. Bij die minigravers voorlopig nog geen elektrische varianten, maar Caterpillar laat wel verstaan dat ze binnenkort die reeks nieuwe minigravers nog zal aanvullen en dat ze binnenkort ook een reeks nieuwe elektrische machines zullen voorstellen.

Caterpillar trekt overigens wel de kaart van emissieloze machines op accu. Eén zekerheid is daarbij de compacte wiellader 906 met lithium-ionaccu en een elektrische aandrijflijn die als concept wordt getoond op de Bauma. Voorts zullen er nog elektrische varianten van bestaande machines getoond worden die door of samen met invoerders ontwikkeld werden. Alles samen presenteert Caterpillar op de Bauma liefst 64 machines, waarvan er 20 volledig nieuw zijn op de markt. Dat is het grootste aantal nieuwe producten dat Caterpillar ooit heeft geïntroduceerd in München.

Minigravers

Er worden vijf nieuwe hydraulische minigraafmachines van de volgende generatie van Cat uit de BCP-serie tentoongesteld: de 301.5, 301.6, 301.7 CR, 301.8 en 302 CR. Deze zijn ontworpen om klanten het beste aan prestatievermogen, veelzijdigheid, veiligheid en gebruikersgemak te bieden. Zij zijn zeer betaalbaar dankzij de kleinst mogelijke pakketten voor machines in de klasse van 1 tot 2 ton. Tot de kenmerken die in deze sector voor het eerst standaard zijn, behoren de joystickbesturing en een opklapbare overkapping of kantelbare cabine, evenals opties zoals airconditioning en uitschuifbare onderwagens.

Het assortiment Cat-minigraafmachines van de nieuwe generatie wordt voortgezet met drie nieuwe modellen in de categorie 7 tot 10 ton. De nieuwe modellen 308 CR VAB, 309 CR en 310 bieden een keur aan basisconfiguraties, waardoor klanten de machine kunnen kiezen die het meest efficiënt werkt voor hun toepassingen, of het nu gaat om een standaardconfiguratie, compacte draaicirkel of giek met verstelbare hoek. Volgens de Belgische Caterpillar-dealer Bergerat Monnoyeur zal deze nieuwe reeks minigravers voor een kentering op de markt zorgen. Een gedetailleerder artikel leest u binnenkort op onze website en in ons magazine.

Dozers

De nieuwe D6-modellen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan configuraties en met vernieuwde technologieën voor veelzijdigheid en prestaties van een hoger niveau. De D6 XE is volgens Caterpillar de eerste dozer ter wereld met elektrische transmissie en met een hoge aandrijving en biedt zo een tot 35% lager brandstofverbruik dan zijn voorganger, de D6T, met de bijbehorende constante overdracht van vermogen naar de grond voor een snelle verplaatsing van aarde. Ook over deze machine leest u binnenkort al meer op onze website en in ons magazine.

Wielladers

Ook de wielladers illustreren de keuzemogelijkheden van Caterpillar – niet alleen vanwege het grote aantal modelmaten, maar ook vanwege de verschillende aandrijflijnontwerpen waaruit de klanten kunnen kiezen. Tentoongesteld worden de 950 GC, 950M, vuilstortmachine 962M, 986K en 992K, plus diverse XE-modellen: de 966M XE, 972M XE en 988K XE. De 966M XE en 972M XE zijn uitgerust met het parallelle aandrijfsysteem van Caterpillar, dat een hydrostatische aandrijving combineert met een parallelle mechanische tandwieloverbrenging. Dit zorgt voor een continu variabele transmissie die flexibele overbrengingsverhoudingen levert om de motor op gunstige bedrijfsniveaus te laten draaien, waardoor een optimale efficiëntie en brandstofzuinigheid onder alle omstandigheden worden gegarandeerd. De XE-technologie van de 966M XE en 972M XE biedt tot wel 35 procent meer brandstofzuinigheid dan wielladers met een conventionele Power Shift-transmissie.

De 988K XE is de eerste lader met diesel-/elektrische aandrijving van Caterpillar, met een duurzame aandrijfmotor met geschakelde reluctantie, een generator en een omvormer, gekoppeld aan een mechanische tandwielkast en assen. De 988K XE tilt brandstofzuinigheid en productiviteit naar een hoger niveau.

Graafmachines

Bij de graafmachines hebben Caterpillar en Bergerat Monnoyeur de nieuwe 330 GC, 330 en 336. De 330 en 336 zijn uitgerust met de geïntegreerde Cat Connect-technologie, die het bedrijfsrendement tot 45% kan verhogen ten opzichte van conventionele nivelleerwerkzaamheden, en die het brandstofverbruik met wel 20% kan verbeteren in vergelijking met voorgaande modellen.

Gebruikers van starre dumptrucks die naar de Bauma in München gaan, zullen daar de 777G kunnen bewonderen. Dit is een transportwagen van 100 ton (90 metrische ton) met een Cat C32-motor met een nettovermogen van 704 kW (945 hp) en emissiewaarden conform US Tier 2. De nieuwe truck heeft een verfijnde cabine, waarin de stoel voor de machinist aan de linkerkant is gemonteerd, samen met een nieuwe console met geïntegreerde hef- en schakelhendel.

De nieuwe 777G biedt klanten een keuze uit verschillende laadbakken. De laadbak van 60,1 m3 met dubbele helling is ontworpen voor minimaal materiaalverlies op hellingen. Er zijn twee zijplaatconfiguraties leverbaar voor licht materiaal, evenals een rubberen voering. De X-laadbak is ontworpen met een vlakke bodem om materiaal beter in een breker te kunnen doseren en is verkrijgbaar met een stalen of een rubberen voering.

Knikdumpers

De knikgestuurde trucks van Cat worden in München vertegenwoordigd door de volledig opnieuw ontworpen 730, die 22% minder weegt dan zijn voorganger, de 730C, maar die desondanks 98% van de capaciteit van zijn voorganger behoudt. De nieuwe truck is uitgerust met een automatische regeling voor de tractie, het storten en het vertragen, evenals het stabiliteitshulpsysteem van Caterpillar.

De AP555F is een middelgrote asfalteermachine op rubberen rupsen die uitblinkt op snelwegen, secundaire wegen en stedelijke werkterreinen. De AP555F gebruikt geavanceerde, gebruiksvriendelijke regeltechnologie en snel verwarmbare elektrische afwerkbalken SE50 VT die de productiviteit van de machine en het personeel verhogen. Hij is uitgerust met de exclusieve Cat Mobil-Trac-onderwagen met rubberen rupsen, die een hoge rijsnelheid, uitstekende flotatie, superieure tractie en superieure mobiliteit biedt.

De machine wordt aangedreven door een stille en efficiënte Cat C4.4 ACERT-motor die 106 kW (142 hp) levert. Een standaard Eco-modus-instelling, wanneer gebruikt in combinatie met de automatische motortoerentalregeling, regelt het motortoerental efficiënt voor een optimaal brandstofverbruik en lagere geluidsniveaus.  

De asfaltfrezen van de PM300-serie zijn ontworpen voor kleine tot middelgrote werkterreinen en hebben drie trommelgroottes, een onderwagen met wielen of rupsen en een scharnierende poot voor vlakfrezen aan de rechterzijde. Tot de kenmerken behoren geavanceerde bedieningselementen, systeemintegratie en een volledig scala aan opties. De machineprestaties worden verbeterd met Cat System-K-rotoren, die zijn ontworpen voor een gladde, professionele afwerking en een lange levensduur. Over deze asfaltfrezen leest u binnenkort meer op onze website en in ons magazine.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Wie een nieuwe bouwmachine besteld heeft, wordt geconfronteerd met lange wachttijden. De aankoop van recente gebruikte machine kan dan soms soelaas bieden. Troostwijk organiseert op het einde van dit jaar een veiling met bouw- en[…]

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

TVH Equipment bouwt rond gebouw met bijna 40 poorten

TVH Equipment bouwt rond gebouw met bijna 40 poorten

Verhuurplatform Bullswap versnelt uitrol in de Benelux

Verhuurplatform Bullswap versnelt uitrol in de Benelux

Meer artikels