Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Categorie 'Small scale precast'

Categorie 'Small scale precast'

Kleinschalig prefab product dat gerealiseerd is en in serie kan worden geproduceerd of een project met kleinschalige prefab producten. Een kleinschalig product heeft een maximum volume van 0,5 m³.

Hydro Lineo (winnaar)

Hydro Lineo is een waterdoorlatende bestrating met gras- of grindlijnen. Als producent en verdeler van hoogwaardige prefab bestratings- en maatwerkproducten in beton biedt Stradus Infra inspirerende oplossingen voor de inrichting van buitenruimtes. De firma was in drie categorieën genomineerd met vernieuwende producten. De innovatie Hydro Lineo wist de jury uitzonderlijk te bekoren omwille van haar positieve effect op het grondwaterpeil en de uitputting van grondwaterlagen.

Hydro Lineo biedt namelijk een mooi antwoord op het stijgende belang van een natuurlijk evenwicht tussen verharding, groen en omgeving. De betonstraatsteen speelt tevens perfect in op de vraag naar meer groen in de publieke ruimte en zorgt voor een grote ontwerpvrijheid. Het concept is samengesteld uit drie varianten van betonstenen. Het eerste model is een volledig gesloten exemplaar, het tweede is voor 22% open en het derde voor 40%. Deze holtes kunnen met gras of kiezeltjes opgevuld worden. Door te variëren met de drie verschillende modellen van Hydro Lineo kan worden gespeeld met lijnen en patronen, van neutraal tot zeer expressief. Zo maak je van groen en verharding een lijnenspel met oog voor de gebruiker en de omgeving.

De stenen zijn bovendien onderling uitwisselbaar, haken eenvoudig in elkaar en maken een vloeiende overgang mogelijk van gesloten naar open bestrating. Het is een kostenefficiënte en esthetische oplossing voor de buffering van water. De jury had lof voor de vele gebruiksmogelijkheden die het concept biedt. De ontwerpers hebben volgens hen over alle mogelijke opties nagedacht, waardoor het voor overheden een bijzonder interessant instrument is waarmee regenwater in de grond kan infiltreren.

Concept en productie: Stradus Infra nv

Moodul (nominatie)

Moodul is een innovatief muursysteem in prefabbeton. Elk element meet 60 x 30 cm en heeft een dikte van 9 cm, waarvan 7,5 cm zichtbare hoogte. De stenen worden verlijmd op elkaar. Hierdoor ontstaat er een valse voeg van 1,5 cm. Deze verdoken gleuf geeft de mogelijkheid om aan de hand van het specifiek ontwikkelde haaksysteem allerhande accessoires aan je muur te bevestigen. Zo geef je je muur een heel persoonlijk karakter.

De jury stelt de eenvoud en het praktische aspect van dit product op prijs. Eenvoudig, omdat particulieren een muur kunnen inrichten die daarna nog flexibel is. Praktisch, omdat de holle voeg vele mogelijkheden biedt (kleuren, lichten). Een geslaagd designproduct voor iedereen die een baksteen in de maag heeft. De jury wordt ook aangesproken door het feit dat dit product de mogelijkheid biedt om beton in modules te kopen.

Architect: Bundl 'designbureau Bundl

Productie: Marlux

Maasbakens in rivierpark Maasvallei (nominatie)

Aangepaste landschapselementen: 'Maasbakens' (bakens die de route naar de mooiste delen van Limburg langs de Maas aangeven) en picknicktafels. Een aantal criteria is bij de zoektocht naar een modulair concept van cruciaal belang geweest: sterkte, duurzaamheid, recycleerbaarheid, bestendigheid tegen vandalisme en onderhoudsgemak. Ebema slaagde erin deze aspecten samen te brengen met een aantal aanvullende eisen: witheid, frisheid, zachtheid en een verfijnd karakter.

De jury was gecharmeerd door het lokale aspect van het product (de aggregaten komen uit de Maas). Deze bakens dragen bij tot de identiteit van de regio. Ook het aspect van straatmeubilair valt bij de jury in de smaak. Het feit dat dit product tegen beschadiging en vandalisme bestand is, rechtvaardigt tevens de keuze van de jury. Dit product is de bijdrage van de betonsector aan de lokale economie.

Aannemer: Vaessen Groenvoorzie- ning (Nederland) - Staatsbosbeheer

Opdrachtgever: Staatsbosbeheer - RLKM (Regionale Landschap Kem- pen en Maasland)

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt