Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Categorie 'Precast in buildings'

Categorie 'Precast in buildings'

Een gebouw waarvan minimum 50% van de structuur en/of de bekleding prefab beton is. Omliggende verharding in prefab beton is een pluspunt.

Passieve Kinder- en jongerencampus Hardenvoort in Antwerpen (winnaar)

Een passiefkleuterschool en een lagere school gebouwd met behulp van sandwichpanelen in architectonisch beton en dragende sandwichpanelen.

Het gebouw heeft een sobere en gelijkmatige voorkant die beton combineert met andere materialen zoals hout. De bouw verliep volgens een strak schema, het gebouw moest vóór het begin van het nieuwe schooljaar in september 2015 klaar zijn.

Dankzij prefabricatie nam de bouw van de 8.400 m² maar zes maanden in beslag. De jury beloont dit project om zijn passieve karakter.

Het energetische aspect betekent een uitdaging voor de toekomst van de bouwsector. Vanuit architectonisch oogpunt hebben ook de combinatie van de materialen en het structurele nut van de gevelpanelen de jury aangetrokken.

Architect: BURO II & ARCHI+I i.s.m Ingenium, tv Thiers-Dujardin, De Fonseca

Prefab betonproducten: Loveld, Aalter

Aannemer: Van Laere

Opdrachtgever: AG Vespa Antwerpen

Oosteroever, Baelskaai 12 (nominatie)

Een luxueus appartementsgebouw in Oostende waar op de benedenverdieping ook commerciële ruimtes voorzien zijn. Het project maakt deel uit van de toekomstige wijk Eilandje. Deze veertien verdiepingen tellende toren heeft de unieke eigenschap dat hij bovenaan breder is dan onderaan. De gevelelementen zijn ontworpen in gepolijst wit architectonisch beton. Er werd ook veel overkraging gecreëerd met balken van tot 6 m lang.

De jury nomineert het project niet enkel om de esthetiek ervan, maar ook omwille van de technische prestaties bij de vrije uitkragingen, die als het ware de draak steken met de zwaartekracht. Een zeer geslaagd gebouw waarin we diversiteit, transparantie en vloeibaarheid in de gevel vinden. De ontwerpers zijn erin geslaagd om het beton 'vederlicht' te maken. Het uitzicht van op de terrassen is uitzonderlijk omdat het niet door zuilen wordt onderbroken. Dat dit gemakkelijk uit te voeren was, is aan de prestaties van het beton te danken.

Architect: Conix RDBM Architects

Prefab betonproducten: SVK Gigant

Aannemer: tv MBG, Van Wellen nv

Studiebureau: Stedec nv, CES nv

Opdrachtgever en projectontwik- kelaar: nv Oosteroever (Groep Ver- sluys en CFE/BP)

Campus Spoor Noord - Artesis Plantijn Hogeschool (nominatie)

Een opvallend gebouw omwille van de gevelelementen in een X in licht wit prefabbeton. De jury werd aangetrokken door dit gebouw, dat met een echte betonnen huid bedekt is. Echt kantwerk dat het beton een heel vloeiende, lichte structuur geeft. Door deze opmerkelijke gevel is het gebouw iconisch en zal het een referentie worden. De jury wilde ook de uitzonderlijke techniek en architectuur belonen.

Architect: POLO Architects - Jas- pers & Eyers

Prefab betonproducten: Verheyen Betonproducten

Aannemer: thv Artesis (Interbuild ' Willemen)

Studiebureau: Abscis-Van Wetter

Opdrachtgever en projectontwik- kelaar: Artesis Plantijn Hogeschool

'Coup de coeur': woning Zand

De jury benoemde ook een 'coup de coeur': woning Zand, betonsculptuur in het bos. Het gaat om een eigentijds huis waarin beton een centrale rol in de beleving van de architectuur speelt. De jury wil de schoonheid van het gebouw benadrukken. Zowel voor de binnen- als voor de buitenkant werd beton gebruikt.

Architect: sculpt[IT] architecten bvba

Prefab betonproducten: OBI Beton

Aannemer: Bouwcollectief

Studiebureau: Cobe nv

Opdrachtgever: privé

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt