Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Categorie 'Outstanding precast'

Categorie 'Outstanding precast'

Het kan gaan om een masterstudie, een doctoraatsstudie, een innovatie of concept, van de prefab betonsector zelf of van een verwante sector.

Poteau S+ pour ligne de l'Est (winnaar)

Masten in prefabbeton voor een hoogspanningslijn, ter vervanging van de courante metalen masten. De Poteaux S+ kunnen tot 50 m hoog zijn en werden ontworpen om te weerstaan aan de grote druk die door de hoogspanningslijnen gecreëerd wordt, evenals aan de bestendigheid tegen torsie indien één van de lijnkabels breekt. Deze palen zullen de lijnen van Bévercé, Stephanshof, Amel en Bütchenbach met elkaar verbinden.

De jury wil de technologische krachttoer van deze masten belonen. De engineering, complexiteit en expertise zorgen ervoor dat de betonindustrie hier boven zichzelf uitstijgt. Het is een elegante oplossing om de oude stalen masten te vervangen, die al vijftig jaar de markt domineren.

Architect en opdrachtgever: Elia

Projectontwikkelaar en studie- bureau: Ronveaux

Prefab betonproducten: Ronveaux

Aannemer: Galère

Andere: Ronveaux-Fabricom

Prefab middengeleider (nominatie en 'Coup de génie van de jury')

Prefab verkeerseilanden om regionale wegen op een flexibelere en snellere manier te kunnen aanleggen. Het prefab verkeerseiland is een kant-en-klaar modulair verkeersmanagementsysteem, beschikbaar in verschillende maten. De jury omschrijft dit project als 'geniaal'. Ze beklemtoont het praktische aspect van deze oplossing: de 'neveneffecten' van het installeren van eilanden op de openbare weg kunnen worden beperkt omdat de elementen deel uitmaken van een flexibel stadsconcept. Bij een evenement (wielerwedstrijd, kermis, ...) kunnen de elementen weggehaald worden. Het is een briljant antwoord op de vraag naar grote multifunctionele, evolutionaire ruimtes.

Architect en prefab betonpro- ducten: Stradus Infra nv

Projectontwikkelaar, studiebu- reau en opdrachtgever: Vlaamse overheid - Agentschap Wegen en Verkeer

Andere: Hilti

Renovatie Westkerke (nominatie)

Constructie van een bushalte en een overdekte fietsenstalling met platte panelen, gebogen panelen, zuilen, balken, predallen, enz. in architectonisch beton. Er werd gekozen voor prefab elementen omdat die een grotere kwaliteit garanderen in druksterkte, waterabsorptie, ' De combinatie met glas en de openingen in het dak zorgen voor een aangename lichtinval.

De jury gebruikte het woord 'ufo' om dit project te beschrijven. Het is een origineel, esthetisch concept, maar zonder twijfel niet helemaal in verhouding voor het beoogde gebruik. Het project is wel echt 'outstanding' in die zin dat het uitzonderlijk en ongewoon is.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af