Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Cat Grade met 3D voegt gemak en efficiëntie toe aan geautomatiseerd nivelleren

Gerelateerde onderwerpen :

,
Cat Grade met 3D voegt gemak en efficiëntie toe aan geautomatiseerd nivelleren

Het nieuwe systeem Cat Grade met 3D is een geautomatiseerd nivelleersysteem dat gebruik maakt van Global Navigation Satellite System (GNSS) om voor de bulldozermodellen D3K2, D4K2 en D5K2 van Caterpillar, zonder inbreng van de machinist, het blad van de machine nauwkeurig te positioneren, vanaf de eerste ruwe snede tot een afgewerkte nivellering.

Het gemak van de Grade met 3D is vergroot met de CatAccuGrade Ready Option, waarmee gebruik mogelijk is van een Universal Total Station en laserreferenties. Het nieuwe systeem helpt machinisten van elk vaardigheidsniveau om, in vergelijking met conventionele methoden, gespecificeerde niveaus sneller en nauwkeuriger te bereiken, terwijl ook wordt bespaard op de kosten voor piketten en aanpassingswerkzaamheden, brandstof en machine-uren.

Cat Grade met 3D is een optioneel systeem, in de fabriek geïnstalleerd, en geïntegreerd in het ontwerp van de machine. De GNSS-antenne is stevig bevestigd aan de bovenzijde van de cabine, zodat er, samen met bijbehorende kabels, op het blad geen op de mast gemonteerde antennes zijn vereist. GNSS-ontvangers en een gegevensradio zijn ook netjes ondergebracht in de structuur van het dak. Drie traagheidsmeetinstrumenten bewaken de machineoriëntatie. Hydraulische cilinders met standdetectie bewaken de stand van het blad. De geïntegreerde installatie elimineert de noodzaak om aan het eind van de dag componenten te verwijderen.

In de GNSS-modus kan Grade met 3D een niveau produceren tot op één tiende voet nauwkeurig door gebruik te maken van real time kinematische positioneringstechnologie, die op de locatie verschillende satellietsignalen integreert met informatie vanaf een ontvanger op het basisstation of een ander correctieapparaat. Het systeem vergelijkt de machinelocatie en mespositie ten opzichte van een ontwerpplan, en positioneert het blad vervolgens via een geïntegreerde, elektrohydraulische klepmodule.

Het systeem levert deze informatie ook aan de machinist via een display in de cabine. Het 10-inch grote kleurendisplay van het aanraakscherm is geïntegreerd in het dashboard en biedt verschillende, configureerbare weergaven die de machinist een uitgebreid beeld van het terrein en de voortgang van het werk geven. Het gemak is voorts vergroot met bedieningsknoppen die voor activering van het systeem zijn geïntegreerd in de joystickhendels.

Grade met 3D regelt, indien geactiveerd, automatisch de hef- en kantelbeweging van het machineblad volgens de digitale planning van het werkterrein. De machinist moet de machine alleen maar sturen, wat de handmatige inbreng met naar schatting 80% vermindert. Het nieuwe systeem is ook optimaal afgestemd op andere dozerfuncties van Caterpillar, zoals AutoCarry, die de machinist helpt om bij wisselende bodemcondities een optimale bladbelasting tot stand te brengen, terwijl de slip van de rupsen wordt verminderd. Grade met 3D heeft het volgens Caterpillar in zich om voor sommige projecten de productiviteit met wel 50% te vergroten.

Als alternatief voor het in de fabriek geïnstalleerde systeem Grade met 3D kunnen machines worden besteld met alleen de AccuGrade Ready Option (inclusief het Cat-systeem Slope Assist, sensoren, processor en kabelbomen). De Sitech Cat-dealer kan deze technologie zo nodig opschalen door de vereiste componenten van Grade met 3D te installeren, inclusief antennes, ontvangers, gegevensradio, display en sleutel van Software Enabled Attachment (geleverd door Sitech). Deze flexibele, schaalbare aanpak zorgt voor lagere aanschafkosten voor klanten die nivelleringstechnologie willen afstemmen op veranderende overwegingen ten aanzien van behoefte en budget.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

TVH neemt Rentalift over

TVH neemt Rentalift over

TVH Equipment heeft de firma Rentalift uit Izegem overgenomen van Van den Dorpe Handling Equipment. Die laatste wil zich focussen op activiteiten in de logistiek, industrie en havens. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ploeg en de klanten[…]

25/01/2022 | Verhuurovername
Bobcat heeft volledig elektrische compacte rupslader

Bobcat heeft volledig elektrische compacte rupslader

Husqvarna integreert Blastrac-producten

Husqvarna integreert Blastrac-producten

TVH Equipment centraliseert activiteiten in nieuwbouw

TVH Equipment centraliseert activiteiten in nieuwbouw

Meer artikels