Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

Gerelateerde onderwerpen :

Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

© 831days - stock.adobe.com

Plastic, vervuild water en CO2 zijn geen afvalproducten maar grondstoffen. Vanuit die gedachte lanceerde Capture van UGent een nieuw onderzoeksplatform.

Het hele project kan rekenen op een financiële steun van 15 miljoen €, waarbij kan gerekend worden op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de provincie Oost-Vlaanderen.
Het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery wil Vlaanderen laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik. Eind vorig jaar is het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (Capture) voorgesteld .

Dit Capture-platform is een samenwerking tussen professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners.  Iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage kan deel uitmaken van het onderzoeksplatform.
Daarnaast is een intentieverklaring ondertekend tussen de UGent en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) tot samenwerking onder de Capture-vlag. De partners beschouwen plastic, vervuild water en CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen. Capture wil bijdragen tot het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond.

TechLane

Capture zal zijn activiteiten uitbouwen in een 7.000 m² groot ontmoetings- en incubatiecentrum in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde (TechLane Ghent Science Park Campus E). Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van de Capture -accelerator is gepland voor augustus 2018.

Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). Het IIC UGent heeft jarenlange ervaring met de begeleiding en huisvesting van spin-offs.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belgische cementproducenten willen tegen 2050 CO2-neutraal zijn

Belgische cementproducenten willen tegen 2050 CO2-neutraal zijn

De Belgische cementsector engageert zich om tegen 2050 koolstofvrij cement te produceren. “Geef ons de tijd en de middelen om de omslag te maken naar een koolstofvrije productie in België. Als de normen voor productie in België[…]

18/10/2019 | Concrete DayDuurzaamheid
Ecobouwers gezocht

Ecobouwers gezocht

Haven Oostende koopt aandelen REBO

Haven Oostende koopt aandelen REBO

Grootste windturbine ter wereld in opbouw

Grootste windturbine ter wereld in opbouw

Meer artikels