Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

Gerelateerde onderwerpen :

Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

© 831days - stock.adobe.com

Plastic, vervuild water en CO2 zijn geen afvalproducten maar grondstoffen. Vanuit die gedachte lanceerde Capture van UGent een nieuw onderzoeksplatform.

Het hele project kan rekenen op een financiële steun van 15 miljoen €, waarbij kan gerekend worden op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de provincie Oost-Vlaanderen.
Het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery wil Vlaanderen laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik. Eind vorig jaar is het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (Capture) voorgesteld .

Dit Capture-platform is een samenwerking tussen professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners.  Iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage kan deel uitmaken van het onderzoeksplatform.
Daarnaast is een intentieverklaring ondertekend tussen de UGent en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) tot samenwerking onder de Capture-vlag. De partners beschouwen plastic, vervuild water en CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen. Capture wil bijdragen tot het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond.

TechLane

Capture zal zijn activiteiten uitbouwen in een 7.000 m² groot ontmoetings- en incubatiecentrum in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde (TechLane Ghent Science Park Campus E). Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van de Capture -accelerator is gepland voor augustus 2018.

Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). Het IIC UGent heeft jarenlange ervaring met de begeleiding en huisvesting van spin-offs.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dragende constructie in leem

Dragende constructie in leem

Dam Architecten en Het Leemniscaat hebben een ecologisch paviljoen gebouwd op het natuurdomein de Helix in Grimminge, een deelgemeente van Geraardsbergen. Het betreft een dragende constructie in stampleem. Helix is een Vlaams kennis- en[…]

Vlaamse bedrijven laten energiepremies liggen

Video

Vlaamse bedrijven laten energiepremies liggen

Antwerpen en Brussel scoren ondermaats inzake duurzaamheid

Antwerpen en Brussel scoren ondermaats inzake duurzaamheid

Eengemaakte renovatiepremie vanaf 1 januari

Eengemaakte renovatiepremie vanaf 1 januari

Meer artikels