Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Canon zet voluit in op professionele 3D-printing

Canon zet voluit in op professionele 3D-printing

Canon legt zich toe op professionele 3D-printing in een strategisch partnership met 3D Systems, pionier en marktleider op dit gebied. Dankzij dit partnership kan het zich profileren met een krachtige technologie, een proces dat beantwoordt aan de behoeften van professionele gebruikers en kwalitatieve software.

3D-printing komt tegemoet aan drie grote printbehoeften in een heleboel bedrijven en organisaties: printing van prototypes, functionele onderdelen en voorwerpen in kleine reeksen.

In de ontwerpfase is het nuttig om je zoveel mogelijk vragen te stellen en daarbij komt 3D-printing van Canon goed van pas; de kosten bij de productie van één of meer prototypes op basis van 3D-printing zijn immers verwaarloosbaar. Door te werken op verschillende prototypes kan de ontwerper de juiste oplossing zoeken. 3D-printing maakt hem alerter en laat hem toe het prototype naar eigen goeddunken te wijzigen. Zo verkleint hij het risico om later nog wijzigingen te moeten doorvoeren die veel duurder uitvallen.

Bij printing van functionele onderdelen gaat het om de productie per stuk of van kleine reeksen onderdelen waarvan de eigenschappen elkaar benaderen en nagenoeg of helemaal identiek zijn met de eigenschappen van de productiestukken. Ze kunnen dus worden getest in reële gebruiksomstandigheden en maken het mogelijk om met grote betrouwbaarheid de weerstand van de onderdelen tegen externe invloeden (warmte, compressie, vallen, ...) te onderzoeken. Dankzij de 3D-printing van Canon kan je zo bv. onderdeel na onderdeel een kinderzitje voor in de auto produceren, waarvan je de resistentie kan aantonen tijdens een crashtest.

Behalve prototypes en functionele onderdelen kan de 3D-printing van Canon ook afgewerkte producten in kleine reeksen produceren. Hierbij zijn alle toepassingen mogelijk; denk maar aan de 3D-printing van materialen die worden gebruikt in medische of paramedische toepassingen (prothesen, tandprothesen, ...). Zo hanteert General Electric 3D-printing voor de fabricage van onderdelen van vliegtuigmotoren.

In deze drie gevallen (prototypes, functionele onderdelen, kleine reeksen) verkort de door Canon aangeboden 3D-printing de ontwerpcyclus, beperkt hij sterk de vereiste tijd voor de commercialisering van een product, vergroot hij de flexibiliteit van het bedrijf en verbetert hij de producten. Dankzij de 3D-technologie kan je bovendien de kwaliteit van de interne en externe communicatie verbeteren. Een voorwerp dat werd gedrukt met een 3D-printer van Canon kan immers in zijn reële vorm worden gepresenteerd. Zo zegt een prototype van een parfumflesje veel meer dan een 3D-foto. Dankzij 3D-printing kunnen ontwerpers het prototype immers manipuleren en kunnen ze ervoor zorgen dat het op de juiste manier wordt begrepen en dat het ontwerp het beoogde effect heeft.

In zijn benadering van 3D-printing doet Canon een beroep op additieve technologie. Die vormt geen vervanging van de subtractieve technologie, maar biedt integendeel een aanvullende benadering. Het gamma van professionele 3D-printers is reeds in de handel gebracht in Groot-Brittannië en zal drie grote categorieën van modellen omvatten.

ProJet x60

De 3D-printers van het gamma ProJet x60 zijn ontworpen om verbluffend realistische onderdelen te creëren. Ze kunnen een eenvoudig idee of een prototype in de vorm van een bewerkbare afbeelding omzetten in een echt schaalmodel. Alles kan worden gefabriceerd in enkele uren tijd tegen een relatief lage eenheidsprijs. Deze printers berusten op de ColorJet Printing-technologie (CJP) van 3D Systems en op het geavanceerde materiaal VisiJet PXL waarmee erg precieze details kunnen worden geprint in kleuren die perfect voldoen aan de verwachtingen. Deze prototypes kunnen worden gebruikt in de mechanica, de gezondheidssector, de architectuur, het onderwijs, de ontspanningssector, de verpakkingswereld, '

ProJet 3500 SD & HD

Het 3500 SD & HD-gamma van 3D-printers maakt het mogelijk om bruikbare voorwerpen te creëren en functionele prototypes te maken met een printmethode die ultrahoge en zelfs extreem hoge definities bereikt. In XHD-modus werkt de ProJet 3500 HDMax in lagen van 16 micron (ter vergelijking: de gemiddelde doorsnede van een haar is 50 micron). De printers van dit gamma zijn gestoeld op de MultiJet Printing-technologie (MJP). Ze worden gewoonlijk gebruikt voor het printen van mallen voor injectie, voor de fabricage van gietmodellen of voor de productie van voorwerpen met het oog op een vorm van eindgebruik, met een verbluffende variëteit in de productienuances. Het gedrukte voorwerp kan bv. worden herleid tot verschillende niveaus van transparantie of van weerstand tegen rekkracht, of het kan biocompatibel zijn. De garantie van vijf jaar op de printkoppen en het onderhoud dat beperkt blijft tot de meest eenvoudige handelingen, staan garant voor een optimale kostencontrole.

ProJet 4500

Het ProJet 4500-gamma biedt niet alleen de betrouwbaarheid van de gamma's Projet 3500 en ProJet x60, maar waarborgt ook spetterende kleuren in een palet van bijna een miljoen nuances. Dankzij de ColorJet-printtechnologie en het plastic materiaal VisiJet C4 zijn de geproduceerde stukken bovendien resistent en duurzaam. Ze vertonen tevens dezelfde eigenschappen als de seriestukken. De voorwerpen worden pixel na pixel gekleurd en worden makkelijk en snel geproduceerd met printers die resoluut kiezen voor een intuïtieve aanpak. De printers van het ProJet 4500-gamma zijn ook uitgerust met een functie voor de recyclage van de materialen, waardoor de gebruikskosten van deze machines nog sterk worden verminderd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt