Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Campagne voor veiliger omgaan met gevaarlijke stoffen

Gerelateerde onderwerpen :

Campagne voor veiliger omgaan met gevaarlijke stoffen

© ©endostock - stock.adobe.com

In de Europese Unie zijn volgens de EU Roadmap on carcinogens zeker 80.000 sterfgevallen per jaar te wijten aan werken met kankerverwekkende stoffen. Om deze en andere beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen, werkt DuPont Sustainable Solutions samen met EU-OSHA (Occupational Safety and Health Administration) voor de Gezonde werkplek-campagne 2018-2019 ‘Manage Dangerous Substances’.

Het doel van de campagne is om mensen ervan bewust te maken dat het belangrijk is om een einde te maken aan risico’s die gevaarlijke stoffen opleveren en om misverstanden weg te nemen. Zo vormen niet alleen stoffen die gelabeld zijn als ‘gevaarlijk’ een bedreiging voor de gezondheid. Het kan ook gaan om veel voorkomende stoffen zoals silicastof op bouwplaatsen als er niet goed mee wordt omgegaan.

“Vele werknemers realiseren zich niet dat ook contact met stoffen die niet als gevaarlijk worden aangemerkt een bedreiging voor hun gezondheid kunnen zijn. Onze campagne wil hen informeren over alle risico’s en dus niet alleen de voor de hand liggende”, verklaart Christa Sedlatschek, director EU-OSHA.

DuPont heeft vele jaren ervaring in het omgaan met gevaarlijke stoffen. Daarom zijn we betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de 1991 US OSHA regulation 1910.119 die het procesveiligheidsmanagement van zeer gevaarlijke chemische stoffen regelt. We zijn blij dat we nu onze expertise ten dienste van EU-OSHA kunnen inzetten om organisaties te helpen bij het herkennen, begrijpen en voorkomen van de risico’s die gevaarlijke stoffen met zich brengen. Als adviesbureau op het gebied van veiligheid, productiviteit en duurzaamheid weten we dat iedere vorm van letsel en alle beroepsziekten te voorkomen zijn als je het op de juiste manier aanpakt”, vertelt Cédric Parentelli, managing director Europe & North Africa van DuPont Sustainable Solutions.

PREVENTIE

De campagne wil tevens aansporen tot risico-inventarisaties en preventie, meer inzicht geven in de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk en bedrijven en werknemers informeren over de wetgeving die er is om hen te beschermen.

WORKSHOPS

Samen met campagnepartners zoals de European Safety Federation, het European Work Hazards Network, de Council of European Employers of the Metal, Engineering and Technology-based Industries en ISHCCO werkt DuPont Sustainable Solutions met EU-OSHA aan de ontwikkeling van informatiemateriaal, het delen van ‘best practices’ en het organiseren van workshops en conferenties om bedrijven in staat te stellen om betere risicopreventiemaatregelen in te voeren met als doel medewerkers die in aanraking komen met gevaarlijke stoffen te beschermen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent ondertekent Safety My Priority-charter

Gent ondertekent Safety My Priority-charter

De stad Gent engageerde zich zopas als opdrachtgever om de sensibiliseringscampagne Safety My Priority mee te ondersteunen. Schepen Annelies Storms, die onder meer bevoegd is voor Facility Management, ondertekende het Safety My Priority-charter[…]

Onoplettendheid grootste oorzaak van ongevallen bij wegenwerken

Onoplettendheid grootste oorzaak van ongevallen bij wegenwerken

'Er zullen meer arbeidsinspecties moeten komen op naleven van veiligheidsregels'

'Er zullen meer arbeidsinspecties moeten komen op naleven van veiligheidsregels'

'Dwing naleving van bestaande regels af in plaats van nieuwe te verzinnen'

'Dwing naleving van bestaande regels af in plaats van nieuwe te verzinnen'

Meer artikels