Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Campagne vervanging loden waterleidingen

Gerelateerde onderwerpen :

Met de campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' roept de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op om loden leidingen te vervangen. In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraantjeswater nog steeds door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraantjeswater en zo onze gezondheid schaden. De campagne richt zich zowel tot loodgieters, architecten en de bouwsector als tot het publiek.

Lood kan oplossen in het kraantjeswater en zo onze gezondheid schaden.

Tot 1970 werden in heel wat huizen loden waterleidingen gelegd. In die tijd bleek lood hiervoor een ideaal materiaal: het was sterk, waterdicht en toch buigzaam. Intussen weten we dat lood giftig is: het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan. Vooral baby's en jonge kinderen kunnen na een tijdje ziek worden als ze water met lood drinken.

'Gezinnen die in een ouder huis wonen, doen er goed aan hun woning te controleren. Dat geldt ook voor gerenoveerde huizen, want niet elke renovatie gebeurt even grondig. Moeilijk bereikbare leidingen laat men soms gewoon liggen. Ook in scholen waar kinderen kraantjeswater drinken, is een grondige controle aangewezen, evenals in kinderdagverblijven en jeugdlokalen. Vele openbare gebouwen staan er al lang, zodat een controle geen overbodige luxe is', aldus Katrien Smet van de VMM.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eén op de vijf bouwbedrijven is nog 100% actief

Eén op de vijf bouwbedrijven is nog 100% actief

Uit een pas uitgevoerde enquête van de Confederatie Bouw waaraan 806 bedrijven deelnamen, blijkt dat slechts 18% van de bouwondernemingen nog volledig aan de slag is. 38% is nog gedeeltelijk actief, 44% van de bouwondernemingen is[…]

Bouwunie vindt premie voor werkenden een goed idee

Bouwunie vindt premie voor werkenden een goed idee

Elektrosector vraagt ook hinderpremie

Elektrosector vraagt ook hinderpremie

Geen zomerbouwstop aan de kust?

Geen zomerbouwstop aan de kust?

Meer artikels