Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cadixwijk reikt naar het water

Cadixwijk reikt naar het water

De stad Antwerpen heeft het definitieve ontwerp goedgekeurd voor het nieuwe wijkplein Cadix, het groene hart van de wijk. Ook het plan voor de Napelsstraat werd goedgekeurd. Het centrum van de Cadixwijk krijgt zo een nieuwe uitstraling. Het geheel, ontworpen door PT Architecten, wordt de ontmoetingsplaats bij uitstek voor buurtbewoners en zal het centrum van de wijk via een ponton met het water verbinden. De eerste werken starten eind dit jaar.

Het ontwerp voor het nieuwe wijkplein toont een zekere eenvoud die het plein overzichtelijk en toegankelijk maakt. 'De Cadixwijk wordt het kloppend hart van het Eilandje. Het unieke parkplein zal daar mee voor zorgen. Het Cadixparkplein wordt een dynamisch gebeuren dat zal mee evolueren met de buurt en zijn bewoners, een parkstructuur met speelruimten voor kinderen, een shelter voor verschillende activiteiten, een prachtig trapsponton en uiteraard biedt het de mogelijkheid voor horeca en terrassen aan de rand van het plein', zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde.

Het nieuwe wijkplein heeft een centrale ligging en komt grotendeels te liggen op de parking van het voormalige douanegebouw. Het zal van de Napelsstraat tot aan de rand van het Kattendijkdok lopen en wordt anderhalve keer zo groot als de Groenplaats. Het wordt een mix van park en plein waarbij beide in elkaar overlopen.

Het park start aan de kant van de Napelsstraat en vormt het groene hart van de wijk. Aan de zijde van het Kattendijkdok is het dan weer een meer open plein met bomen en een grote publieke luifel. Het plein ligt langs weerszijden van de Kattendijkdok-Oostkaai, waarover in de toekomst een tram zal rijden. Het wordt een ontmoetingsplaats voor bewoners van de groeiende Cadixwijk. Er rondom komen buurtwinkels en horecazaken. De aanleg van het plein is één van de concrete stappen van de stad om van de Cadixwijk een nieuwe woonwijk aan het water te maken.

Als bijzondere toevoeging wordt het water vanuit het nieuwe centrum van de Cadixwijk via een ponton bereikbaar. Het ponton, vormgegeven door een grote trappenpartij van terrassen, zal een unieke beleving toevoegen aan het plein en aan de wijk.

Het ontwerpteam van het Brusselse bureau PT Architecten en de stad Antwerpen hechten veel belang aan de samenwerking met de buurt om de invulling van het plein te verfijnen. Op verschillende momenten tijdens het proces waren er info- en participatiemomenten.

'De meerderheid van de bewoners die het Cadixplein gaat gebruiken als wijkplein woont er nu nog niet. Daar wil het ontwerp op inspelen. De transformatie zal er komen door buurtinitiatieven en toe-eigening van delen van het parkplein naar behoefte van de gebruikers', zegt schepen Van de Velde. Alle input heeft samen met de analyse van het ontwerpteam tot het definitieve ontwerp voor het nieuwe plein geleid.

Napelsstraat

Ook de Napelsstraat wordt heraangelegd. De stad streeft daarbij naar een goed evenwicht tussen publieke ruimte voor voetgangers, nieuwe groenstructuren, comfortzones voor fietsers en een parkeeraanbod. Het materiaalgebruik voor deze straat sluit aan bij het maritieme karakter van de Cadixwijk en het Eilandje.

In de loop van dit jaar starten de werken aan de Kattendijkdok-Oostkaai en aansluitend start eind 2015 de aanleg van het oostelijke deel van het wijkplein en de Napelsstraat. Het westelijke deel van het wijkplein en het ponton worden gerealiseerd vanaf 2017. - LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen