Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cactus Muziekcentrum krijgt nieuwbouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Cactus Muziekcentrum krijgt nieuwbouw

© BLAF Architecten / 2dFL / FREEK Architecten

Cactus Muziekcentrum krijgt een nieuwbouw in Brugge. De bouw gaat van start op 3 november. De totale kost van dit project wordt momenteel geraamd op ongeveer 5,8 miljoen €. Zowel de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen als de stad Brugge steunen het project financieel.
Cactus Muziekcentrum is al meer dan 30 jaar actief in het organiseren van pop- en rockconcerten en het bekende Cactus-festival. Met de nieuwbouw willen ze de werking van Cactus niet alleen consolideren, maar ook verder aanscherpen. Dit nieuwe muziekcentrum krijgt een centrale rol in de toekomstige profilering van Cactus. Bedoeling is om dit uit te bouwen tot een levendig en professioneel centrum voor actuele muziekcultuur, met een nationale uitstraling.

Bomen

De plannen werden getekend door BLAF Architecten, 2dFL Architecten en FREEK Architecten. Het gebouw zal een clubzaal bevatten voor zowat 700 personen, een café, twee repetitieruimtes en de administratieve thuisbasis van de vzw. Het was zonder meer een uitdaging om het programma te schikken op het beschikbare terrein dat gevangen zit tussen de ringweg en de Bargeweg, en dat daardoor een wat onhandige vorm heeft. Maar de locatie heeft ook een aantal belangrijke troeven: gelegen op wandelafstand van het station, goed verbonden met de binnenstad én afgebakend door hoogstammige bomen.
 
Naast het behoud van die bomen was het voor de ontwerpers een belangrijk uitgangspunt om het Cactus Café vooral niet vorm te geven als een ‘foyer’ in een veel groter gebouw, zoals je dat vaak ziet bij culturele centra of andere multifunctionele complexen. Het café moet een huiselijke ontmoetingsplek worden, voldoende kleinschalig en autonoom, zowel op het vlak van de sfeer als het beheer. Ook op clubconcertavonden zal het café zijn eigen leven kunnen leiden.

Silhouet

Het silhouet van het muziekcentrum wordt aan de westelijke zijde gevormd door een ‘grote doos’, die eigenlijk uit twee delen bestaat: de clubzaal aan de kant van het Kanaaleiland enerzijds, en de vleugel met repetitieruimten en kantoren aan de kant van de ringweg anderzijds. De kantoren krijgen een prachtig uitzicht, over de ringweg, naar het centrum van Brugge en het Minnewaterpark, waar Cactus zijn jaarlijkse festival organiseert.
 
Aan de oostelijke zijde staat een ‘kleine doos’ met daarin het café, gericht naar de doorgang onder de ringweg die het Kanaaleiland met de binnenstad verbindt. Beide worden met elkaar verbonden door een centrale foyer met daarop een groot dakterras. Het dakterras is bereikbaar via buitentrappen, maar ook vanaf het balkon van de zaal, de mezzanine van het café en de verpozingsruimten voor artiesten en medewerkers. Zo ontstaan tal van circuits doorheen het complex. Tel daar nog eens bij dat het dakterras is uitgerust op het inrichten van openluchtevenementen en een zomerbar, dat het café een eigen podium krijgt en dat de repetitieruimten kunnen worden opengesteld naar de clubzaal, en het is duidelijk dat dit gebouw een flexibele ‘festivalmachine’ is. Het podiumcafé krijgt een capaciteit tot 150 personen. Er is ten slotte veel aandacht besteed aan het ontwerp van de zaal, zowel op het vlak van de akoestiek als de beleving.

Bouwploeg

Ontwerpteam:
2dFL-architecten uit Brugge
BLAF architecten uit Lokeren
FREEK architecten uit Gent
Studie stabiliteit:
Studiebureau Wim Vermeulen uit Sint-Kruis Brugge
Studie technieken – EPB:
Boydens Engineering uit Zedelgem
Studie akoestiek:
Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau uit Leuven
Veiligheidscoördinatie:
Lambda Studiebureau EPB en EPC uit Brugge
Algemeen aannemer:
Vandenbussche nv uit Aalter

© BLAF Architecten / 2dFL / FREEK Architecten

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

De Regie der Gebouwen heeft vier consortia geselecteerd die nu concrete voorstellen voor de bouw van de toekomstige gevangenis van Vresse-Sur-Semois kunnen uitwerken. Zij kregen zopas het performantiebestek overhandigd, evenals de andere[…]

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

Meer artikels