Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

CAAAP blaast nieuw leven in stationsbuurt van Deinze

Gerelateerde onderwerpen :

,
CAAAP blaast nieuw leven in stationsbuurt van Deinze

CAAAP, projectontwikkelaar van onder meer De Nieuwe Dokken in Gent en ’t Groen Kwartier in Antwerpen en deel van de Artes Group, lanceerde zopas de verkoop van een nieuw vastgoedproject in Deinze. Het project vertegenwoordigt een totale investeringskost van 13.115.000 €. De sloopwerken zijn inmiddels gestart en duren nog tot februari. De bouwwerken zullen zowat drie jaar in beslag nemen.

Het centrum van Deinze onderging de jongste jaren reeds een metamorfose, maar pas met dit project komt de stationsomgeving aan de beurt, met het project HanGare van CAAAP (het vroegere Vanhaerents Development) als hefboom.

HanGare

Het project komt op een site van afgerond 4.000 m²  in het centrum van Deinze, waar in totaal 51 woningen, vier commerciële ruimtes op de gelijkvloerse verdieping en een ondergrondse parkeergarage voor 56 parkeerplaatsen met ruime fietsenstalling gerealiseerd zullen worden. De gebruikte architectuur is een eigentijdse interpretatie van het verleden van de site. Door het behoud van een deel van de bestaande gevel en de juiste materiaalkeuze wordt een verbinding gemaakt tussen de geschiedenis en het nieuwe leven in HanGare. Op het bewaarde geveldeel aan de Stationsstraat blijft nog duidelijk de naam Marcel Liebaert zichtbaar. Hij is de stichter van de gelijknamige weverij. In 1979 werden de gebouwen verkocht aan de familie Van Kerkhove die er tot voor kort een bouw- en interieurmarkt runde.

Inzake materialen zal hier vooral gewerkt worden met een lichte gevelsteen (met uitzondering van de bestaande gevel uiteraard), in combinatie met betonblokken voor de plint en aluminium schrijnwerk.

Binnentuin

In het gerenoveerde Huis Liebaert wordt elk van de appartementen uniek dankzij (dubbel)hoge plafonds en de inrichting. De 17 compacte nieuwbouwappartementen en twee handelszaken die aan Huis Liebaert grenzen, krijgen de verzamelnaam Pakhuis. Vanuit de penthouses op de bovenste verdieping kan je uitkijken over de stad. Achter Huis Liebaert en het Pakhuis komen 20 appartementen rond een collectieve verkeersvrije stadstuin. Deze Patiowoningen zijn verdeeld over drie blokken met drie tot vier bovengrondse bouwlagen. Schuin achter Huis Liebaert (langs de Tolpoortstraat en in het verlengde van de Gaversesteenweg) komen zes ruime appartementen en één commerciële ruimte in het Seinhuis, met nog een (kleinere) binnentuin. Een doorgang voor fietsers en voetgangers zorgt voor een verbinding met de andere delen van dit project. Voorts is er nog het Zuiderhuis aan de Achiel Van Eechautstraat

Het project omvat behalve gebouwen ook een groene stadstuin. Die is welkom voor de buurt, want tot vandaag kent de site een hoofdzakelijk industriële en verharde invulling midden in een woonwijk. De site is momenteel voor 90% bebouwd en volledig verhard. In het nieuwe project zal de stadstuin dan ook zorgen voor verademing voor de bewoners maar ook voor de buren. De tuin zal zo groen mogelijk ingericht worden. Om dit te realiseren, worden technische maatregelen genomen, zoals een uitgespaarde zone in de parking zodat er voldoende ruimte is voor bomen om te groeien.

Geluid

De nabijheid van het station en de sporen op een betonnen viaduct kregen heel wat aandacht bij het ontwerp en bij in de inrichting van de appartementen. Zo komen de slaapkamers aan de binnentuin en niet aan de gevel die het dichtst bij het spoorviaduct staat. De op het zuiden gerichte terrassen aan de voorzijde zijn inpandig, zodat deze reeds een buffer vormen voor het spoorvia­duct. De inpandige terrassen zorgen daarnaast ook voor extra privacy. De projectontwikkelaar heeft ook een degelijk akoestisch bureau aangesteld om ervoor te zorgen dat de akoestische eisen gewaarborgd kunnen worden. Dat bureau heeft metingen uitgevoerd ter plaatse om de situatie juist te kunnen inschatten.

De nabijheid van het station is anderzijds natuurlijk een belangrijke troef voor de toekomstige bewoners inzake bereikbaarheid. Deze locatie is ideaal voor pendelaars.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

De Kempenaar groepeert 40 appartementen in Antwerpen

De Kempenaar groepeert 40 appartementen in Antwerpen

Door de grote infrastructuurwerken aan de IJzerlaan in Antwerpen is het uitzicht van de buurt ingrijpend veranderd. In die vernieuwde omgeving verrijst op de hoek van de IJzerlaan en de Bredastraat, vlakbij de IJzerbrug, binnenkort De Kempenaar,[…]

16/11/2018 | Antwerpen
Heiwerken Ledeganckkaai in Nieuw Zuid afgerond

Video

Heiwerken Ledeganckkaai in Nieuw Zuid afgerond

Bouw Waterfront-torens in Waregem start dit voorjaar

Bouw Waterfront-torens in Waregem start dit voorjaar

Tachtig assistentiewoningen voor Bornem

Tachtig assistentiewoningen voor Bornem

Meer artikels