Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

BVA-uitstap land­schap en architectuur

De open ruimte die Vlaanderen nog rijk is, moet in de nabije toekomst een antwoord bieden op tal van uitdagingen. Daarbij horen waterbeheer bij langdurige droogte of hevige regenval, hernieuwbare energie als antwoord op het komende energietekort, een kritische massa aan biodiversiteit om levensnoodzakelijke natuurlijke processen te garanderen, voedsel voor een groeiende bevolking en kwaliteitsvolle ontspannings- en belevingsruimte in een competitieve topregio.

Hoe en vooral waar nieuwe ontwikkelingen worden ingepland, is een steeds groter aandachtspunt voor architecten en ruimtelijke planners. Op vrijdag 27 mei organiseren de Beroepsvereniging Voor Architecten (BVA), de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) en Kubiekeruimte vzw een uitstap langs sites waar innovatief wordt omgegaan met landschap en architectuur. De deelnemers bekijken samen hoe architectuur een statement kan maken in haar omgeving en tegelijk een meerwaarde kan creëren voor het omliggende landschap.

Er wordt nagegaan welke functies de open ruimte ten opzichte van die bebouwing dient op te nemen, vandaag en in de toekomst, en hoe daar in de ontwerpplannen rekening mee werd gehouden. De impact van architectuur op het landschap en omgekeerd komt hierbij op verschillende schaalniveaus aan bod. Op elke site komen zowel de ontwerpers van de architectuur als van de landschapsontwikkeling aan het woord.

Er wordt gestart in Sint-Niklaas met de Clementwijk, waar Niels Baeck en Luc Eeckhout (evr-Architecten) het beeldkwaliteitsplan voor het architecturale ontwerp zullen toelichten en Jean-François Van Den Abeele (Fris in het landschap) de landschappelijke inrichting zal presenteren. Daarna wordt de groep ontvangen in de Lt. Coppenskazerne in Brasschaat door Patrick Lootens (Polo Architects) en Jan Moereels (gemeente Brasschaat). Aan de Hogeweg in Gent maakt Peter Lacoere (sogent) de deelnemers wegwijs in de bouwplannen, terwijl Luc Wallays (Omgeving) het landschapsontwerp zal voorstellen.

De uitstap gebeurt per bus, met vertrek om 8 u. aan het station van Sint-Niklaas. Het einde is voorzien omstreeks 17.30 u. met een debat en een nabespreking met een broodje. De deelnameprijs bedraagt 82,65 ' (BVA-leden) of 136,40 ' voor niet-leden. Dit bedrag omvat de busreis, een lunch en de syllabus. Voor meer informatie kan je terecht op info@bvarchitecten.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde