Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen de kans om letterlijk te investeren in de toekomst van onze kinderen. Deze nieuwe scholen worden meer dan ooit de scholen voor Vlaanderen én van Vlaanderen”, zegt Weyts.
Dbfm
 
Vlaanderen investeert deze regeerperiode fors in schoolinfrastructuur. Die investeringen gebeuren op verschillende manieren en via verschillende kanalen. Om nieuwe scholen te bouwen bleek de dbfm-formule (design, build, finance, maintain of ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden) erg succesvol.
 
Bij dit soort publiek-private-samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen. Een private partner reikt vervolgens de financiering aan, werkt de verlangens van de school uit tot aanbestedingsklare projecten en zet ten slotte alles in de markt. Zo worden de schoolbesturen maximaal ontlast.
 
450.000 m²
 
Na 15 jaar loopt het dbfm-programma Scholen van Morgen stilaan ten einde. Ben Weyts lanceert nu de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Die oproep is goed voor 450.000 m² extra schooloppervlakte, waar 85.000 leerlingen terecht kunnen.
 
Veilige investering
 
Voor het eerst zullen ook modale Vlamingen hun spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen: het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particulieren. Je kan dan bijvoorbeeld aandeelhouder worden van een school in jouw buurt. Om de spaarders te beschermen, zullen ze pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw ingeperkt is. “Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont: voor de spaarder én voor de toekomst van Vlaanderen”, besluit Weyts.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels