Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Buitenlandse concurrentie versmacht Belgische bouwsector

Buitenlandse concurrentie versmacht Belgische bouwsector

2015 wordt een lucratief jaar om te bouwen en te verbouwen, zo luidt de positieve boodschap van de Confederatie Bouw aan de vooravond van Batibouw. De jaar na jaar lagere rente en de nog steeds van kracht zijnde 6% btw op renovatiewerken vormen stevige argumenten om bouwprojecten niet meer uit te stellen. De bouwbedrijven zelf lijden wel nog steeds fel onder de kwakkelende economie en de deloyale concurrentie van buitenlandse spelers op onze markt. 'Op dat vlak hebben we het kritische punt al lang bereikt. De concurrentie is moordend. Wij vragen dus met aandrang maatregelen om de concurrentiekracht van onze bedrijven te herstellen', smeekt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

2014 eindigde nog met groei (+ 3%), maar die was voor een groot deel kunstmatig door de zachte weersomstandigheden begin dat jaar. Amper 5,3% van de aannemers werd vorig jaar gehinderd door weerverlet tegenover 17,4% in 2013. Andere indicatoren flikkeren al langer rood: het aantal faillissementen in de bouw lag nooit hoger, de orderboeken geraken niet meer gevuld en het jobverlies blijft aanhouden. In een tijdsspanne van drie jaar gingen liefst 14.000 banen teloor in de bouw.

Voor 2015 valt de groei in de sector opnieuw zo goed als stil (+ 0,7%), al zijn er wel verschillen volgens de subsector. Zo zal renovatie het dit jaar goed doen (+ 3,4%) en blijk geven van een structurele dynamiek. De nieuwbouw zal nog meesurfen op de toename aan bouwvergunningen in 2014 (+ 1%), een anticipatie-effect ten gevolge van de strengere energie-eisen in 2014. De niet-woningbouw stabiliseert (+ 1%), terwijl de burgerlijke bouwkunde in crisismodus blijft hangen (- 4,3%).

Lage rente

Voor bouwlustigen kondigt 2015 zich wel aan als een interessant jaar. Alles laat immers uitschijnen dat de rente nog een hele tijd op bodemkoers zal blijven, waardoor dit een uitgelezen moment is om te investeren in de eigen woning. Bovendien genieten alle renovatiewerken tot eind dit jaar van het verlaagde btw-tarief van 6% bij huizen ouder dan vijf jaar; vanaf 1 januari 2016 wordt die leeftijdsgrens opgetrokken naar tien jaar. De Confederatie Bouw betreurt deze verstrenging en vraagt de regering om niet meer te raken aan de btw.

Voor het eerst zijn in de drie gewesten meer appartementen dan huizen vergund. Daarnaast verraden de bouwvergunningen een steeds verdere verschuiving van woonhuizen naar appartementen. Voor het eerst zijn in de drie gewesten meer appartementen dan huizen vergund. Er doet zich ook een verschuiving voor van nieuwbouw naar afbraak-heropbouw (waarvoor in 32 stadsgebieden een btw-tarief van 6% geldt) en grondige renovatie. Bouwbedrijven spelen hier steeds meer op in.

Het hoofdprobleem voor Belgische bouwbedrijven blijft evenwel de oneerlijke concurrentie van buitenlandse ondernemingen. Daarom dringt de Confederatie Bouw aan op onmiddellijke actie: een voldoende grote lastenverlaging die een hefboomeffect te creeërt voor onze bedrijven. De loonkost in de bouw moet met minstens 13% omlaag. 'Onze bedrijven hebben ons gewaarschuwd: zonder een stevige verlaging van de sociale lasten zullen zij niet kunnen concurreren met buitenlandse arbeidskrachten, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid en de inkomsten van de staat', luidt Robert de Mûelenaere de alarmbel.

Volgende week gaan we in onze Batibouw-bijlage dieper in op de vaststellingen van de Confederatie Bouw over de situatie van de sector in ons land.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar