Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Btw-revolutie in de vastgoedsector

Gerelateerde onderwerpen :

Btw-revolutie in de vastgoedsector

© Robert Kneschke - stock.adobe.com

Vastgoedontwikkelaars en -investeerders zullen nieuwe of gerenoveerde gebouwen straks dan toch kunnen verhuren met btw. Dat blijkt uit het nieuwe begrotingsakkoord van de regering-Michel.

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die de Belgische immosector vertegenwoordigt, reageert positief en spreekt van een revolutionaire beslissing die ervoor zal zorgen dat buitenlandse vastgoedinvesteerders sneller de weg naar ons land zullen vinden. De maatregel zal volgens de federale overheid jaarlijks 20 miljoen € kosten. De beroepsvereniging verwacht dat de overheid zal kunnen rekenen op voldoende terugverdieneffecten. 

De federale regering bereikte vorige zomer al een akkoord over het invoeren van btw op professionele verhuur, maar de maatregel werd in het najaar van 2017 onverwacht van tafel geveegd. Daardoor was ons land nog het enige in Europa waar vastgoedinvesteerders en -projectontwikkelaars geen btw op de verhuur konden recupereren. Het maakte ons land minder aantrekkelijk voor (buitenlandse) vastgoedinvesteerders.      

“Door het nieuwe begrotingsakkoord zullen verhuurders de btw die ze betalen op een nieuw bedrijfspand of een verbouwing ervan kunnen aftrekken indien ze ervoor kiezen de verhuur te onderwerpen aan btw. Dat kan een aanzienlijke besparing opleveren, ook voor de huurders. De hervorming moet een einde maken aan de concurrentiehandicap tegenover de ons omringende landen en zal tot nieuwe investeringen leiden”, zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van UPSI-BVS.

“Dit is één van de belangrijkste btw-hervormingen sinds lang en een btw-revolutie in de vastgoedsector. Naast een boost voor de vastgoedsector en een betere toegankelijkheid van de huurmarkt voor bedrijven zal dit ook een positieve impact hebben op de kwaliteit van ons vastgoedpatrimonium. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat vastgoedinvesteerders opnieuw meer geneigd zullen zijn om in ons land te investeren. Daardoor kunnen we ons ook aan een forse opmars van de reconversie van oude panden verwachten”, besluit Carrette.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Vraag naar studentenkamers in Hasselt blijft groot

Vraag naar studentenkamers in Hasselt blijft groot

In tegenstelling tot heel wat andere Vlaamse universiteitssteden blijft de nood aan studentenkamers in Hasselt groot. Vooral nieuwe kwaliteitsvolle kamers zijn meer dan ooit in trek. Eén van de voornaamste redenen van die grote vraag[…]

Verkoop dure villa’s en landhuizen fors gestegen

Verkoop dure villa’s en landhuizen fors gestegen

Belgen kopen kroonjuweel van de Luxemburgse kantorenmarkt

Belgen kopen kroonjuweel van de Luxemburgse kantorenmarkt

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

Meer artikels