Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Btw-revolutie in de vastgoedsector

Gerelateerde onderwerpen :

Btw-revolutie in de vastgoedsector

© Robert Kneschke - stock.adobe.com

Vastgoedontwikkelaars en -investeerders zullen nieuwe of gerenoveerde gebouwen straks dan toch kunnen verhuren met btw. Dat blijkt uit het nieuwe begrotingsakkoord van de regering-Michel.

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die de Belgische immosector vertegenwoordigt, reageert positief en spreekt van een revolutionaire beslissing die ervoor zal zorgen dat buitenlandse vastgoedinvesteerders sneller de weg naar ons land zullen vinden. De maatregel zal volgens de federale overheid jaarlijks 20 miljoen € kosten. De beroepsvereniging verwacht dat de overheid zal kunnen rekenen op voldoende terugverdieneffecten. 

De federale regering bereikte vorige zomer al een akkoord over het invoeren van btw op professionele verhuur, maar de maatregel werd in het najaar van 2017 onverwacht van tafel geveegd. Daardoor was ons land nog het enige in Europa waar vastgoedinvesteerders en -projectontwikkelaars geen btw op de verhuur konden recupereren. Het maakte ons land minder aantrekkelijk voor (buitenlandse) vastgoedinvesteerders.      

“Door het nieuwe begrotingsakkoord zullen verhuurders de btw die ze betalen op een nieuw bedrijfspand of een verbouwing ervan kunnen aftrekken indien ze ervoor kiezen de verhuur te onderwerpen aan btw. Dat kan een aanzienlijke besparing opleveren, ook voor de huurders. De hervorming moet een einde maken aan de concurrentiehandicap tegenover de ons omringende landen en zal tot nieuwe investeringen leiden”, zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van UPSI-BVS.

“Dit is één van de belangrijkste btw-hervormingen sinds lang en een btw-revolutie in de vastgoedsector. Naast een boost voor de vastgoedsector en een betere toegankelijkheid van de huurmarkt voor bedrijven zal dit ook een positieve impact hebben op de kwaliteit van ons vastgoedpatrimonium. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat vastgoedinvesteerders opnieuw meer geneigd zullen zijn om in ons land te investeren. Daardoor kunnen we ons ook aan een forse opmars van de reconversie van oude panden verwachten”, besluit Carrette.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Meer artikels