Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brusselse regering heeft expertencommissie voor hervormen stedenbouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brusselse regering heeft expertencommissie voor hervormen stedenbouw

(c) Pascal Smet

De  Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet kondigde een grondige hervorming aan van de stedenbouwkundige regelgeving onder de naam “Good Living”. Dat moet een ambitieus kader worden om alle Brusselse gebouwen, straten en pleinen futureproof te maken; de leidraad in de verdere transitie van Brussel naar een stad op mensenmaat. Zopas gaf de Brusselse regering groen licht voor de start van de eerste belangrijke fase; de samenstelling van een expertencommissie.
De expertencommissie zal worden voorgezeten door Oana Bogdan en bestaat uit twaalf leden die werden geselecteerd op basis van hun competenties, deskundigheid en/of ervaring van onmisbaar belang in de plannings-, architectuur-, erfgoed- en landschapsberoepen, met inbegrip van de milieu-, maatschappij- en juridische aspecten die met deze materies te maken hebben.
 
“Good Living wordt bepalend voor hoe Brussel de komende decennia zal evolueren als stad. Één doelstelling staat centraal: de levenskwaliteit van de Brusselaars verbeteren. Hoe zullen onze gebouwen en onze publieke ruimte er uitzien? Dat is de centrale vraag die we met Good Living zullen beantwoorden. Om hier een zo sterk mogelijk antwoord op te formuleren doen we beroep op de enorme expertise die aanwezig is in onze stad. De experten die werden geselecteerd ademen stuk voor stuk urbanisme. Het is voor mij dan ook een evidentie dat we deze belangrijke oefening hand in hand met de sector doen,” zegt staatssecretaris Smet.
 
De leden van de expertencommissie zijn:
• Oana Bogdan, voorzitster van het comité: architect en stichtend lid van architectenbureau Bogdan & Van Broeck, gastprofessor aan de KUL, lid van A+ Architecture en van de Internationale Unie van Architecten, was juryvoorzitster of -lid van architectuurwedstrijden (Rotterdam, België) en lid van verschillende comités / openbare commissies in Vlaanderen (architectuur en design, KCML UNESCO-expert Brugge).
• Benoît Moritz: architect en stichtend lid van architectenbureau MSA, professor aan La Cambre-Horta, medecoördinator van LoUIsE (Laboratory on Landscape, Urbanism, Infrastructures and Ecologies), het directiecomité MetroLab, het wetenschappeljik comité Brussels Studies Institute, laureaat van de EU Mies Award in 2017.
• Jens Aerts: stedenbouwkundige die samenwerkt met internationale ontwikkelingsagentschappen, stadsbesturen, ontwikkelaars en non-profitorganisaties op het raakvlak van stedelijke praktijk, beleid en onderzoek. Het recentst heeft hij gewerkt voor UN-Habitat, UNESCAP, UNICEF en de Wereldbank. Hij is een associate partner van BUUR – Bureau voor Urbanisme, gespecialiseerd in duurzame stedelijke ontwikkelingsprogramma’s en beleid, zoals het opwaarderen van wijken, planning van groene mobiliteit, een gezond leefmilieu, circulaire economie en place-making.
• Anne Ledroit: afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure d’Architecture de Nancy. Medeoprichtster van Ledroit Pierret Polet architecten 2012 – 2016: Onderwijzeres in de École Supérieure des Arts Saint-Luc Bruxelles.
• Sven Grooten: architect, stichtend lid, algemeen directeur B architecten.
• Hélène Rillaerts: bouwkundig ingenieur (UCL) + DEA in Art Actuel. Stedenbouwkundige in het BRAT-kantoor en in BUUR sinds 2014. Betrokken bij complexe stadsontwikkelingsprocessen en stadsprojecten in Brussel en Wallonië. In haar carrière heeft ze gewerkt aan sectorstudies in verschillende domeinen, reglementaire plandocumenten opgesteld en deelgenomen aan de zoektocht naar duurzame stedenbouw dankzij vele jaren van samenwerking in de Dienst Facilitator van het BHG.
• Luc Eeckhout: architect EVR / gastprofessor KU Leuven – Internationale Master Sustainability. Klimaatontwerp en Duurzaamheid / KU Leuven – Designstudio. Aanpassingsgericht ontwerp en planning voor een tijdperk van klimaatverandering. Klimaat als architectuurinstrument.
• Thierry Baneton: orde van architecten van de provinciale raad van de Orde van Architecten FR (Brussel en Waals-Brabant), vennoot BEAU (studiebureau voor stadsarchitectuur (Vorst)) .
• Pierre-Alain Franck: BVS, bestuurder
• Kristiaan Borret: Bouwmeester / maître architecte voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
• Vanessa Mosquera: afdeling Stedenbouw van de stad Brussel
• Katelijne Franssens: architect, hoofdarchitect van de afdeling Stedenbouw van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe
 
De opdracht van de commissie is om een analyse te maken van de huidige reglementaire situatie en van de uitdagingen en om relevante oplossingen voor de aangehaalde problemen te vinden. De commissie zal werken vanuit het oogpunt van onderzoek, samenwerking en op basis van de hierboven aangehaalde uitdagingen en moeten op die manier leiden tot duidelijke, precieze en concrete voorstellen, zodat de studie van hun stedenbouwkundige en juridische impact en hun milieueffecten in overeenstemming met de door het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) voorziene procedure kan gebeuren, ten laatste binnen de vijf maanden na de oprichting ervan.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stadsbestuur stelt masterplan Mechelen-Noord III voor

Stadsbestuur stelt masterplan Mechelen-Noord III voor

Het gebied Mechelen-Noord III aan de Oude Antwerpsebaan tussen de E19 en de R6, heeft momenteel het statuut ‘Regionaal Bedrijventerrein’. De stad Mechelen onderzoekt of dit de meest geschikte bestemming is en schakelde hiervoor[…]

Nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor Brouwersvliet Antwerpen

Nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor Brouwersvliet Antwerpen

Mechelen werkt ruimtelijke visie uit voor CG Power Systems

Mechelen werkt ruimtelijke visie uit voor CG Power Systems

Leuven herziet bouwplannen voor Parkveld

Leuven herziet bouwplannen voor Parkveld

Meer artikels