Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussels trio wint award met 'beroepskledij' voor patiënten

Brussels trio wint award met 'beroepskledij' voor patiënten

Een operatieschort is handig als je geopereerd moet worden, maar voor de resterende tijd dat een patiënt in het ziekenhuis verblijft, is het vaak één van de lelijkste kledingstukken die er bestaan. Patiënten die langere tijd in het ziekenhuis verblijven of die regelmatig moeten terugkeren (chemo, nierdialyse) kiezen er vaak voor hun eigen (nacht)kledij te dragen, maar dat is voor het personeel niet altijd handig omdat die kledij niet aangepast is voor het steken van katheders, drains of sondes, het vervangen van verbanden of het regelmatig controleren van hartslag of longen. Om al die problemen op te lossen, ontwikkelden de drie dames van het Belgische merk Inga Wellbeing een set van kledij die geschikt is voor zowat elke ziekenhuis- of zorgsituatie en waarin de patiënt er toch 'waardig' uitziet. Ze wonnen de hoofdprijs van de tweede PRoF Award, goed voor 10.000 '.

De kledinglijn werd ontwikkeld in samenwerking met Alsico en bestaat zowel voor mannen als voor vrouwen. Ze heeft tal van sluitingen die nauwelijks zichtbaar zijn, maar die dokters of verpleegkundigen toch makkelijk toegang geven tot de te onderzoeken of behandelen plek op het lichaam, ongeacht of de patiënt ligt, zit of staat. De kledingstukken vallen niet op tussen 'normale' dag- en nachtkledij en zitten comfortabel.

De PRoF-Award werd in 2014 ingesteld door de gelijknamige zorgdenktank Patient Room of the Future (PRoF).

“Uit tests weten we dat patiënten met deze kledij zich zelfzekerder voelen. Er is minder schaamte en de patiënten leggen makkelijker sociale contacten. Verzorgers verliezen minder tijd met deze kledij. Voorts kan onze kledij op termijn aangeboden worden met allerlei ingebouwde sensoren (verminderde/verhoogde bloeddruk, vallen, ')', weten Nikla Lancksweert, Claire Robinson en Fiona McGreal van Inga Wellbeing.

De jury vond dat deze inzending het beste voldeed aan de PRoF-criteria: comfort, privacy, veiligheid, anti-eenzaamheid, niet-stigmatiseren, generaties-overschrijden, respect en flexibiliteit.

Kledinglijn

De kledinglijn ontwikkelen en testen is één zaak. Ze op de markt brengen is een andere. 'We mikken op verschillende markten. Er zijn reeds verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra die onze kledij willen aanbieden aan hun patiënten, bv. via een huur- of koopsysteem. Die zouden dan bv. kunnen samenwerken met wasserijen. Voorts denken we aan ziekenfondsen die ze aan hun leden kunnen aanbieden of (virtuele) gespecialiseerde zorgwinkels (waar mensen krukken of verbanden kunnen kopen)', stellen de dames van Inga Wellbeing. Ze hebben reeds een eigen e-winkel waar iedereen de eerste kledingstukken kan kopen.

Slimme luiers

De Gentse projecten Toolkit Upper Extremity Prosthesis en de geautomatiseerde incontinentie-monitor grepen net naast de hoofdprijs. De incontinentie-monitor ontwikkelt 'slimme' luiers voor senioren in vooral woonzorgcentra. Het probleem is dat men in vele woonzorgcentra (wzc's) werkt met vaste momenten waarop de luiers vervangen worden, of dat nodig is of niet. Dat zorgt voor een deel overbodig werk, een grote luier-afvalberg en ook voor een verstoring van de privacy van de wzc-bewoners. Met een sensor in de luier kan het personeel straks op een computer- of smartphonescherm aflezen bij welke bewoner de luier moet vervangen worden. Bewoners blijven zo niet te lang met een volle luier zitten en de luiers worden niet onnodig vervangen. Daaraan kunnen nog tal van toepassingen gekoppeld worden, zoals het bijhouden van een 'luier-paspoort' van de bewoner om anomalieën op te sporen.

Award

De PRoF-Award werd in 2014 ingesteld door de gelijknamige zorgdenktank Patient Room of the Future (PRoF). Het doel is om innovatieve doorbraken in de gezondheidszorg te stimuleren en zo het aanbod van kwaliteitsvolle zorg te verruimen.

Dit jaar werden 16 projecten ingezonden uit België, Kroatië, Griekenland, Italië en Indië. Vorig jaar won het project Cycling Through Your Past van Activ84health en het rusthuis van Mol (zie Bouwkroniek van 24 juli 2015, blz. 8-9). Cliënten die op een hometrainer fietsen, zien videobeelden van hun eigen straat zoals die er vroeger uitzag. De beelden bewegen mee met hun trapsnelheid. Dat maakt de oefeningen op de hometrainer veel leuker, en het stimuleert het geheugen.

'Het PRoF-consortium is een initiatief van Jan Van Hecke, ceo van de firma Boone Beter Bed. Samen met mensen uit de industrie en de non-profit heeft hij de denktank opgericht om na te denken over evoluties in de zorg. In 2009 is daar de Patient Room of the Future uit voortgekomen: een ziekenhuiskamer met veel innovatieve technologie die toch de sfeer uitstraalt van een gezellige huiskamer. Intussen heeft de denktank ook een patiëntenkamer ontwikkeld voor een chirurgisch dagziekenhuis, op basis van het principe van de business seats in vliegtuigen. Compact, maar met veel privacy', duidt professor Renaat Peleman, titularis van de PRoF-leerstoel.

Vijfde kamer

PRoF werkt in Poperinge aan een vijfde kamer. Jan Van Hecke lichtte bij de uitreiking van de Award in Gent reeds een tipje van de sluier. 'De vijfde kamer staat in het teken van de mondige patiënt. In september zal deze vijfde kamer voor het eerst te zien zijn tijdens een tweedaags symposium', besluit Van Hecke.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen