Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussels OCMW bouwt ruim 250 woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brussels OCMW bouwt ruim 250 woningen

Het OCMW van de stad Brussel heeft zopas zijn nieuwe woningenplan voorgesteld voor de periode 2019-2024. Het plan omvat 18 afzonderlijke projecten, met ruim 250 wooneenheden die ontwikkeld zullen worden door het OCMW. Zo wil het Brusselse OCMW niet alleen tegemoet komen aan het tekort aan huisvesting in Brussel maar ook voldoen aan de nieuwe milieuvereisten. Van de 18 projecten zijn er al zes gestart.

Het globale budget van het plan is goed voor 57,66 miljoen €, waarvan 40,37 miljoen € voor de woningen en 17,29 miljoen € voor de andere functies. Het woningenplan voorziet immers ook in de bouw van handelsruimten. De onderzoeksfase loopt van 2020 tot 2022. De meeste werkzaamheden zullen uitgevoerd worden in de periode van 2022 tot 2026.
 
Alle nieuwe gebouwen zullen op zijn minst passieve gebouwen of nulenergiewoningen zijn indien de technische en financiële studie de haalbaarheid ervan aantoont. Bovendien zal in een logica van kringloopeconomie bijzondere aandacht worden besteed aan de keuze van de materialen (mogelijkheid van afbraak/demontage en hergebruik, omkeerbaarheid van de assemblages, levensduur van het geselecteerde materiaal, goede energetische balans van deze materialen) en aan het afvalbeheer (beperking van bouwafval op het terrein en in geval van renovatie, zoveel mogelijk hergebruik/terugwinning van materia¬len op het terrein). 
 
Het Brusselse OCMW is ook van plan om de energieprestatie van zijn bestaande woningen en gebouwen te blijven renoveren en verbeteren. Dit werk omvat alle soorten aanpassingen: isoleren van daken en gevels, vervanging van ramen en ketels, energiezuinige verlichting, opvang van regenwater, warmtepompen, fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers, enz. Behalve het milieuaspect hebben deze maatregelen ook een sociale dimensie voor het OCMW, omdat ze een directe impact hebben op de energierekeningen. 
 
Het woningenplan van het Brusselse OCMW omvat 18 nieuwe projecten waarin 296 wooneenheden gaan gecreëerd worden. Ze zijn als volgt verdeeld:
27 woningen die gelijkgesteld zijn aan een sociale woning, waarvan 11 woningen met 4 kamers. 
30 huurwoningen met beperkte huur voor ouderen. Deze woningen zijn voornamelijk éénkamerwoningen die voorbehouden zijn aan bejaarden die ouder zijn dan 60 jaar.
26 transitwoningen. Deze woningen zijn bedoeld voor een wie zich in een voorbijgaande sociale noodsituatie bevindt.
15 woningen voor studenten. 
25 woningen volgens het concept van gegroepeerd wonen voor eenoudergezinnen. Het doel is om woonstructuren te ontwikkelen waarin er zich twee privé-entiteiten bevinden met 2 of 3 kamers en een badkamer rond een gemeenschappelijke leefruimte (woonkamer en keuken). 
20 woningen volgens het concept van gegroepeerd wonen voor ouderen. Het doel is om woonstructuren te ontwikkelen waarin er zich verschillende privé-eenheden bevinden met 1 kamer, elk uitgerust met een kitchenette en een badkamer rond een gemeenschappelijke leefruimte (woonkamer en keuken).
50 huurwoningen voor middeninkomens. De huur van deze woningen ligt 15% lager dan de prijzen die toegepast worden in de privésector.
75 koopwoningen voor middeninkomens. Dit is een samenwerking van openbare instellingen. 
28 standplaatsen voor kermisexploitanten. 
 
Op bepaalde sites zullen er verschillende types woningen samen te vinden zijn, om zo de intergenerationele dimensie, de sociale cohesie en de diversiteit te ontwikkelen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels