Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussels beursgebouw wordt bierpaleis

Brussels beursgebouw wordt bierpaleis

De architectenbureaus Robbrecht en Daem uit Gent en Baneton Garrino architectes uit Brussel hebben de overheidsopdracht binnengehaald voor de realisatie van een entertainment- en bezoekerscentrum rond Belgisch bier dat wordt uitgebouwd in het Brusselse beursgebouw. Dit belevingscentrum moet een belangrijke culturele en toeristische trekpleister worden. Er zal o.m. een interactieve en permanente tentoonstelling over de Belgische biercultuur te zien zijn. Brouwerstradities en -erfgoed krijgen eveneens een plaats. Het voormalige beursgebouw zal voor dit project volledig worden gerenoveerd. Het budget bedraagt 25 miljoen '. Eind 2018 zou het biercentrum moeten klaar zijn. De stad Brussel rekent op ruim 300.000 bezoekers per jaar.

Rond beide ontwerpers werd een team verzameld van nationale en internationale gerenommeerde designers en ingenieurs, aangevuld met specifieke competenties, waaronder een Brussels en internationaal communicatiebureau (Base Design), een Japans verlichtingsbureau, gevestigd in Parijs en Tokio en een Brits bureau dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van interactieve belevingscentra (Mather & Co). Dit laatste bedrijf realiseerde in 2007 al een biermuseum in Johannesburg (Zuid-Afrika).

De overheidsopdracht van de Grondregie van de stad Brussel omvat het concept en de bestemmingswijziging van het beursgebouw naar een cultureel en toeristisch centrum. Ook de renovatie van de archeologische site Bruxella 1238 is opgenomen in deze opdracht. De Brusselse beurs werd gebouwd tussen 1868 en 1873 en ontworpen door architect Léon-Pierre Suys. Zowat 11.000 m² van het gebouw wordt gerenoveerd. Het belevingscentrum zal worden gebouwd rond de grote zaal en zal o.m. de volgende elementen bevatten: een ontvangstruimte, lokalen waar Belgisch bier kan worden geproefd, de archeologische site Bruxella 1238 die zal worden geïntegreerd, een brasserie en een bar, een gastronomisch restaurant, een seminariecentrum, een gespecialiseerde winkel met Belgisch bier en een panoramisch terras met uitzicht over de stad.

De grote parketzaal ombouwen tot een openbare ruimte in symbiose met de stads­omgeving kan volgens het winnende architectenteam enkel door de creatie van een nieuwe monumentale toegang in de achtergevel van het beursgebouw. De opmerkelijke gevels in witte steen, die rijkelijk versierd zijn met sculpturen en allerlei motieven en die goed bewaard bleven, worden in hun oorspronkelijke staat hersteld op basis van archieffoto's en de oorspronkelijke ontwerpplannen van architect Suys. De oorspronkelijke plafonds worden eveneens gerenoveerd en zullen dankzij de nieuwe inrichting zelfs beter tot hun recht komen.

De oorspronkelijke daken worden grotendeels behouden en gerestaureerd, vooral aan de zijde van het Beursplein, zodat de perceptie van het gebouw vanaf de grote lanen onaangeroerd blijft. De dakkoepel wordt gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor kleine groepen na de aanpassing van de bestaande toegangsopening. Een nieuwe glazen vloer scheidt dit prachtige volume van dat van het schip (de overdekte openbare ruimte) zonder de lichtinval en het uitzicht te belemmeren.

Een opmerkelijke ingreep gebeurt in het dakgedeelte dat in 1932 door Malfait zwaar werd verbouwd. Dit deel wordt afgebroken om plaats te maken voor de bouw van een ruim betegeld terras dat zich uitstrekt rond het koepeldak van Suys en het glas-inloodraam van Brunfaut. Een sierlijke opengewerkte metalen luifel uit caissons van 45° en afgesneden op hun rand zal het achtergedeelte van het terras bedekken en herbergt tevens de bar. De luifel komt achter het fronton van de Zuidstraat en steekt een beetje uit boven het gebeeldhouwde deel van de opstaande dakrand van de Beursstraat.

Paul Robbrecht en Hilde Daem (beiden geboren in 1950) hebben hun architectenbureau, dat een dertigtal medewerkers telt, in 1975 opgericht. Robbrecht en Daem architecten hechten veel belang aan 'architectonische cultuur', de combinatie van architectuur met een culturele, artistieke, wetenschappelijke en muzikale expressie. De reflectie over plaatsen waar bezoekers samenkomen over thema's met een culturele dimensie en gericht op de stedelijke ruimte is een regelmatig terugkerend thema in het werk van Robbrecht en Daem.

Het Brusselse architectenbureau Baneton Garrina architectes, dat in 2000 werd opgericht door architect Thierry Baneton (1960) en architecte Giovanna Garrino (1964) die hun diploma behaalden in het Verenigd Koninkrijk, telt een vijftiental medewerkers. Baneton- Garrino architectes is gespecialiseerd in overheidsopdrachten die te maken hebben met de renovatie en herbestemming van architecturale gehelen met erfgoedwaarde.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem