Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussels Airport maakt gebruik van Stelcon betonnen vloerplaten

Brussels Airport maakt gebruik van Stelcon betonnen vloerplaten

Brussels Airport is begonnen met ingrijpende bouwwerkzaamheden aan de luchthaven. De verbinding tussen de passagiersterminals 1 en 2, die nu nog ondergronds is, komt na de nieuwbouw bovengronds. Beide terminals worden uitgebreid met enkele extra pieren. Om de bouwmaterialen en het werfmaterieel veilig te stockeren werd in overleg met de aannemer gekozen om hiervoor als ondergrond gebruik te maken van betonnen vloerplaten van Stelcon.

Omwille van het tijdelijke karakter worden de 2.500 m² Stelcon N-platen gehuurd voor 1,5 jaar, met de voordelen en de degelijkheid van een definitieve betonnen verharding. Stelcon België staat in voor het ganse project. Behalve de verhuur zijn dat o.a. ook de aan- en afvoer, de voorbereidende grondwerken, de plaatsing, enz. Hierbij wordt rekening gehouden met de strenge veiligheidsvoorschriften die van kracht zijn voor werken op en naast de start- en landingsbanen van de vliegtuigen.

De klant-aannemer kan zelf instaan voor de plaatsing, of één van de legploegen van Stelcon België staat hier (gedeeltelijk) voor in. Bij zelfplaatsing kan de klant het nodige advies inwinnen van Stelcon België, al dan niet in combinatie met de huur of aankoop van het specifieke werkmaterieel.

Historiek

De eerste Stelconplaten werden reeds in 1906 geproduceerd. Aanvankelijk was het de bedoeling ze als tijdelijke verharding te gebruiken maar tegenwoordig worden de platen hoofdzakelijk als definitieve verharding toegepast. De flexibiliteit van het verhardingssysteem maakt dat op bouwwerven vaak wordt teruggegrepen wordt naar tijdelijke toepassingen. Stelcon België speelde daar op in met een verhuurafdeling. Op die manier kunnen de klanten-aannemers de platen huren en hoeven ze niet zelf te investeren in de aankoop van Stelconplaten voor tijdelijke toepassingen.

De platen die verhuurd worden, zijn de N-platen met een warmgewalste stalen hoekomranding als bescherming voor de bovenranden van de platen, die bij verhuurprojecten door het regelmatig verplaatsen immers het meest kwetsbaar zijn. Wanneer de platen geplaatst worden volgens de voorschriften, wordt een solide en degelijke betonverharding bekomen hetgeen in werfomstandigheden een luxe-situatie is.

Inzake vergunningen kan de overheid ook flexibeler zijn met Stelconplaten als tijdelijke verharding omdat de ondergrond steeds bereikbaar blijft met een flexibele en verplaatsbare bodem (zand) en verharding (platen). Het Stelconsysteem is bovendien veel milieuvriendelijker dan andere tijdelijke verhardingen die steeds restafval achterlaten zoals bij het gebruik van bv. steenslag, mengpuin of stortbeton.

Behalve de huurformule zijn ook huurkoop en terugkoop mogelijk. Bij huurkoop heeft de klant de mogelijkheid om na vaste huurperiodes aan vooraf bepaalde tarieven de platen over te nemen. In geval van terugkoop kan de klant bij aankoop van de klanten een contract sluiten met een terugkoopgarantie. Hierdoor weet hij vooraf aan welke prijs de platen bij het einde van zijn project door Stelcon België kunnen worden overgenomen.

In de grond-, wegen- en waterbouw zijn er verschillende toepassingen waarbij Stelconplaten via een huurformule toegepast worden. Dat kan bv. voor de aanleg van tijdelijke klantenparkings tijdens de verbouwing van supermarkten, als fundering voor de stellingen tijdens de bouw van kunstwerken en bruggen in de wegenbouw, als fundering en wandelpad onder en rond containers op bouwwerven, als ballast voor gewichtstesten bij ingebruikname van bruggen, als verharding voor stockage van bouwmaterialen, enz.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar