Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussels Airport Company bouwt twee nieuwe brandweerkazernes

Gerelateerde onderwerpen :

,
Brussels Airport Company bouwt twee nieuwe brandweerkazernes

Luchthavenuitbater Brussels Airport Company is begonnen met de bouw van twee brandweerkazernes op het tarmac van de luchthaven, ten westen en ten oosten op het luchthaventerrein.

In de twee nieuwe gebouwen zit niet alleen de brandweer maar ook de verschillende aanverwante hulpverleningsdiensten, zoals de medische dienst. De gebouwen bieden ook meer ruimte voor het nieuwe materieel waaronder brandweerwagens en robots, waarin Brussels Airport de afgelopen jaren sterk heeft geïnvesteerd.

Momenteel beschikt de luchthaven over drie kazernes, waarvan zich één naast de terminal bevindt en de twee andere kazernes op het tarmac van de luchthaven gesitueerd zijn. Ze werden gebouwd in de jaren ‘50 van de vorige eeuw en hebben inmiddels hun capaciteits- en leeftijdsgrens bereikt.

In plaats van een grondige renovatie van de bestaande infrastructuur kiest Brussels Airport ervoor om te investeren in twee nieuwe gebouwen. Deze zijn groter dan de huidige kazernes en zullen ook meer ruimte bieden aan de moderne voertuigen waarover de brandweer van Brussels Airport beschikt, zoals crashtenders en schuimrobots.

De twee nieuwe kazernes komen ten westen en ten oosten op het luchthaventerrein, in plaats van in het noorden en het zuiden nu. De nieuwe inplanting van de gebouwen maakt het mogelijk om flexibeler te reageren in het geval van een interventie. De kazernes komen immers tussen de startbanen 25R en 25L aan de zijkanten van het luchthaventerrein te staan, in plaats van boven en onder deze startbanen.

De nieuwe gebouwen zullen energieneutraal zijn en kunnen dus zelf energie opwekken. Zo worden zonnepanelen op het dak van de gebouwen geplaatst en worden zonneboilers en waterpompen geïnstalleerd. Het regenwater wordt gebufferd om opnieuw geïnfiltreerd te worden of te hergebruiken bijvoorbeeld voor sanitaire doelen en als bluswater.

Het brandweerkorps van Brussels Airport bestaat uit 120 brandweermannen en -vrouwen, inclusief een medisch team. Ze zijn in verschillende teams verdeeld om een 24/7-permanentie op de luchthaven te garanderen. In het najaar zullen nog eens 15 bijkomende personen het korps komen versterken. De vloot van de brandweer op Brussels Airport bestaat uit meer dan twintig voertuigen, waaronder grote crashtenders of blusreuzen en kleinere brandweerwagens voor zowel vliegtuigincidenten als gebouwbranden, evenals voertuigen voor medische doeleinden of ongevallen.

Naast de garages voor deze voertuigen bevatten de brandweerkazernes ook lokalen voor de dienst brandpreventie, coördinatie van dringende medische hulp, trainingen en leefruimtes, zoals een keuken, eetplaats en sportruimte met fitnesstoestellen.

Brandweerteams op luchthavens moeten aan verschillende, wettelijke richtlijnen voldoen. Zo krijgen ze regelmatig training voor interventies en noodgevallen. Op Brussels Airport wordt dagelijks geoefend op interventies in één van de verschillende oefenvliegtuigen. Het gaat bijvoorbeeld om het blussen van branden en redden van passagiers. Om de twee jaar wordt met verschillende diensten op de luchthaven en met de provincie een grotere oefeninterventie georganiseerd.

Een andere wettelijke vereiste is dat brandweerteams binnen de drie minuten na een incidentenoproep bij een vliegtuig ter plaatse kunnen zijn en binnen de vijf minuten bij de terminal. In de nieuwe brandweerkazernes is deze responstijd nog steeds gegarandeerd.

 

Cijfers brandweerkazernes

 

Kazerne West

Grondoppervlakte van het gebouw: 4.632 m2

Oppervlakte dak: 7.800 m2

Aantal verdiepingen: 2

Gestationeerde voertuigen: 25

Oppervlakte leefruimtes (twee verdiepingen): 1.411 m2

Verhard gebied rond kazerne: 12.000 m2

 

 

 

Kazerne Oost

Grondoppervlakte van het gebouw: 1.413 m2

Oppervlakte dak: 2.500 m2

Aantal verdiepingen: 2

Gestationeerde voertuigen: 5

Oppervlakte van leefruimtes (twee verdiepingen): 716 m2

Verhard gebied rond kazerne: 14.000 m2 (inclusief trainingsgrond)

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen

Publireportage

Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen

Statistiek Vlaanderen houdt de ontwikkeling van de vergrijzing in Vlaanderen bij. Volgens de voorspelling telt het Vlaamse gewest in 2027 zo’n 1,8 miljoen 65-plussers. Dat zijn er ongeveer 288.000 meer dan in 2017. Het aantal ouderen groeit maar[…]

02/12/2021 |
Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Elia ontwikkelt mee autonome inspectie-robots

Elia ontwikkelt mee autonome inspectie-robots

Vanhout stapt met BuildUp in geavanceerde modulaire bouw

Vanhout stapt met BuildUp in geavanceerde modulaire bouw

Meer artikels