Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussel wil twee nieuwe tramlijnen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brussel wil twee nieuwe tramlijnen

Het voorstel van Brussels minister van Openbare Werken Pascal Smet om het Rogierplein te verbinden met Tour & Taxis en Neder-Over-Heembeek via twee nieuwe tramlijnen werd zopas goedgekeurd door de Brusselse regering.

In 2018 werden in Brussel Tramlijn 9 (die Simonis verbindt met het UZ Brussel in Jette) en Tramlijn 8 (met een nieuw stuk tussen het Trammuseum en Roodebeek) ingehuldigd. Zopas kondigde minister Smet twee nieuwe tramlijnen aan. Een eerste lijn zal het Rogierplein, via het Noordstation en Tour & Taxis verbinden met de Maritiemwijk; een tweede lijn verbindt het Rogierplein met het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek.

“Brussel is in volle ontwikkeling. Er komen nieuwe woonwijken, nieuwe handelskernen en nieuwe bedrijven en die ontwikkeling moet duurzaam zijn. Daarom zetten we volop in op het openbaar vervoer. Deze nieuwe tramlijnen, die onder andere de site Tour & Taxis verbinden met het Noordstation en met het centrum, bieden een perfect antwoord op de mobiliteitsuitdagingen van morgen”, stelt minister Smet.

De princiepsbeslissing werd genomen door de Brusselse regering. De komende twee jaar worden de plannen uitgewerkt. Verwacht wordt dat de nieuwe tramlijnen binnen vijf tot zes jaar operationeel kunnen zijn.

Tour & Taxis

De eerste van de twee nieuwe tramlijnen zal het station Belgica in de Maritiemwijk in Molenbeek via Tour & Taxis verbinden met het Noordstation en het Rogierplein. De site Tour & Taxis wordt momenteel volledig ontwikkeld. Er is een groot publiek park en de ambtenaren van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse administratie zijn reeds gehuisvest op de voormalige spoorwegsite, net zoals verschillende bedrijven, waaronder de redactie van De Tijd/L’Echo. Er vinden ook heel wat evenementen plaats.  Bovenop de renovatie van de Gare Maritime komt een nieuwe woonwijk. De site zal de komende jaren tal van mensen aantrekken die er wonen, werken, winkelen, deelnemen aan evenementen of komen ontspannen.

Bovendien speelt de nieuwe tramlijn ook in op andere ontwikkelingen in de buurt, zoals de duurzame wijk Tivoli Greencity en het bedrijvencentrum voor lokale en duurzame initiatieven in het vernieuwde Byrrh-gebouw.

In het voorgestelde traject zal de tram via de Belgicalaan, de Vanderstichelenstraat, de Picardstraat, de nieuwe Picardbrug, de Bolivarlaan, het Noordstation tot aan het Rogierplein lopen. Er wordt verbinding gemaakt met het bestaande net door aansluiting op de metro- en tramlijnen aan Belgica.

Neder-Over-Heembeek

De tweede nieuwe tramlijn waarover eind vorig jaar een beslissing werd genomen bevindt zich eveneens in de Kanaalzone, die volop in ontwikkeling is. De site van het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek zal worden verbonden met het Rogierplein. Hiervoor wordt een nieuwe tramlijn aangelegd vanaf Van Praet. De nieuwe tram zal, in het voorgestelde traject, via de Vuurkruisenlaan en de Oorlogskruisenlaan naar de Solvay-site en nadien naar het Militair Hospitaal lopen.

Ook in dit stuk van Brussel is er momenteel heel wat dynamiek op vlak van bijkomende huisvesting, scholen, sportinfrastructuur en economische activiteiten. Zo voorziet Bpost er een nieuw nationaal centrum voor pakjes en heeft Solvay onlangs besloten om haar vestiging in de Ransbeekstraat om te vormen tot een nieuwe pool voor onderzoek en ontwikkeling verbonden aan de VUB en de ULB.

“Ik ben blij dat we na lang en hard werken dit goede nieuws bekend kunnen maken aan de Brusselaars. De ervaring van Tram 8 en 9 leert ons dat dat er sprake is van een echt ‘tramlijn-effect’. De hele zone waar een nieuwe tramlijn komt, krijgt een enorme boost. Ik ben er zeker van dat het bij deze twee tramlijnen niet anders zal zijn. Ik ben dan ook enorm fier dat we verder werken aan de toekomst van Brussel”, zegt Pascal Smet.

“De nieuwe tramlijn naar Neder-Over-Heembeek ontsluit zones met belangrijk economisch potentieel. Er zijn Solvay, Bpost, en citydev.brussels met verschillende bedrijven. De nieuwe tramlijnen zullen in de toekomst elke dag honderden werknemers kunnen vervoeren van en naar het werk en dragen zo bij tot de economische ontwikkeling van dit stukje Brussel”, aldus Brussels minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding Didier Gosuin.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels