Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussel vijfde duurste Europese hoofdstad om te bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

Brussel vijfde duurste Europese hoofdstad om te bouwen

Brussel behoort tot de duurste Europese hoofdsteden om te bouwen. Na Kopenhagen, Londen, Moskou en Parijs staat Brussel op de vijfde plaats, gevolgd door Rome, Berlijn en Amsterdam. Wereldwijd zijn New York, San Francisco en Hong Kong het duurst. De tien goedkoopste steden om te bouwen liggen bijna uitsluitend in Azië. Dat blijkt uit International Construction Costs 2019, een rapport dat zopas door ontwerp- en adviesbureau Arcadis werd uitgegeven. Het rapport geeft een overzicht van en rangschikt de relatieve bouwkosten in honderd steden wereldwijd.

Dit jaar zal een vertraging van de wereldeconomie drie belangrijke gevolgen hebben voor de bouwsector: een meer uitdagende financiële context, volatielere prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen en een neerwaartse trend in bouwinvesteringen. “In 2019 maar ook daarna is slim investeren in drie belangrijke domeinen cruciaal voor het toekomstige succes van bouwbedrijven en de bouwsector in het algemeen”, aldus Andrew Beard, Global Leader Cost Management bij Arcadis.

“Ten eerste kunnen bouwbedrijven met innovatie en digitalisering hun efficiëntie verhogen, hun kosten verlagen en hun productiviteit doen stijgen, terwijl het eindresultaat beter wordt. Daarnaast moet de focus sterk liggen op de voordelen voor de eindgebruiker. Gebouwen zullen steeds vaker deel moeten uitmaken van het stedelijke ecosysteem voor mobiliteit om op de lange termijn waarde te creëren. Het bouwen en exploiteren van gebouwen heeft een aanzienlijke milieu-impact op het water- en energiegebruik, de koolstofuitstoot en het afval. Klanten willen dan ook dat hun bedrijfs- en corporate real estate-strategie blijk geeft van veerkracht en duurzaamheid”, zegt Andrew Beard.

Uit de rangschikking blijkt dat Brussel bij de duurste hoofdsteden van Europa hoort. Bouwen is er duurder dan in Amsterdam of Berlijn. Algemeen wordt in België voor 2019 een stijging van de gemiddelde bouwkost verwacht met 2,5% ten opzichte van 2018. Slim bouwen en investeren is dus de uitdaging.

User Experience

“Ook in ons land zien we dezelfde internationale trends terugkomen. Steeds meer bouwbedrijven investeren in technologieën zoals BIM (Building Information Modelling), 3D-printing en drones omdat het efficiënter ontwerpen en uitvoeren toelaat. Ook user experience komt hier prominent naar voor in nieuwe projecten, via onder andere coworking, multifunctioneel gebruik van gebouwen en slimme mobiliteit via deelsystemen. Duurzaamheid blijft daarbij steeds een belangrijk uitgangspunt. Naast de stilaan bekende aandacht voor energieprestaties winnen ook circulair bouwen, biodiversiteit en de waterhuishouding aan belang. Dat laatste komt onder meer door de aanhoudende droogte en bijhorende watertekorten van de jongste jaren”, stelt Bram De Meester, Buildings Manager bij Arcadis Belgium.

Vooruitkijken

Investeerders, bedrijven of overheden die grote bouwinvesteringen plannen, kijken dus best ver genoeg vooruit: “Het is aangewezen rekening te houden met de cijfers en trends uit dit rapport. Het hele ontwerp-, vergunnings- en aanbestedingstraject duurt al snel enkele jaren, waarbij de prijzen en technologieën ondertussen sterk evolueren. Je mag vandaag dromen, maar je bouwt aan de prijs van morgen”, concludeert Bram De Meester.

 

10 duurste Europese hoofdsteden

1. Kopenhagen
2. Londen
3. Moskou
4. Parijs
5. Brussel
6. Rome
7. Berlijn
8. Amsterdam
9. Madrid
10. Lissabon
 

10 duurste steden wereldwijd

1. New York
2. San Francisco
3. Hong Kong
4. Kopenhagen
5. Genève
6. Londen
7. Macau
8. Zurich
9. Tokyo
10. Boston
 

10 goedkoopste steden wereldwijd

1. Bengaluru (voorheen Bangalore, India)
2. New Delhi
3. Mumbai
4. Kuala Lumpur
5. Ho Chi Minhstad (vroeger Saigon)
6. Wuhan (centraal China)
7. Guangzhou/Shenzen (China)
8. Chengdu (China)
9. Jakarta
10. Belgrado
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

CEO Filip Dewaele van het gelijknamige vastgoedbedrijf geeft zijn functie door aan Sofie Spriet. Zelf wordt hij voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast wil de vastgoedmakelaar de komende vijf jaar zijn netwerk uitbreiden van 43 naar[…]

Bouwvergunning voor woonproject Asperre in Mechelen

Bouwvergunning voor woonproject Asperre in Mechelen

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Meer artikels