Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussel maakt verwerving eigen woning moeilijker

Gerelateerde onderwerpen :

, ,

De Brusselse regering legt de laatste hand aan haar ontwerp van fiscale hervorming. Dit ontwerp voorziet de afschaffing van de woonbonus voor de verwerving en renovatie van een woning (tot 55.000 ? per woning) en de invoering van een nieuwe premie van 20.750 ? per woning, maar alleen voor een bestaande woning. Dit laatste zou gebeuren via de verhoging van de belastingaftrek van de registratierechten tot 175.000 ?. Volgens de bouw- en vastgoedsector zal deze maatregel twee grote negatieve gevolgen hebben.

Volgens de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) zullen de woningprijzen voor de Brusselaars aanzienlijk stijgen. Bovendien zal een rem gezet worden op de productie van nieuwe woningen en de renovatie van het Brusselse vastgoedbestand. Het ontwerp tot fiscale hervorming zoals dit wordt gepland door de Brusselse regering wordt geviseerd omdat het een fiscaliteit invoert die volgens de bouw- en vastgoedsector totaal onrechtvaardig is, met een onderscheid tussen een bestaande woning en een nieuwe of gerenoveerde woning.

?Deze maatregel zal niemand aanzetten tot het bouwen van nieuwe woningen en evenmin tot renovaties. Het directe gevolg zal bovendien een algemene stijging van de vastgoedprijzen zijn. Deze maatregel is des te onbegrijpelijker omdat nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen net wel voldoen aan alle milieueisen in de context van de klimaatconferentie in Parijs (COP21), die zopas werden goedgekeurd door het Europese parlement. Het lijkt ons bovendien onaanvaardbaar om een maatregel uit te werken die budgettair zoveel weegt op de overheidsfinanciën (ongeveer 80 miljoen ? per jaar), zonder economische impact voor het Gewest. Wij wijzen er tevens op dat elk miljoen geïnvesteerd in de bouwsector 13,5 banen oplevert in het Brusselse Gewest?, aldus Jean-Christophe Vanderhaegen, directeur-generaal van de Confederatie Bouw Brussel Hoofdstad.

De sector vraagt om het initiële voorstel ter verhoging van de belastingaftrek van de registratierechten tot 175.000 ? te wijzigen in een steunmechanisme dat aanzet tot renovatie en de productie van nieuwbouwwoningen in Brussel om woningen (nieuwe en bestaande) toegankelijk te maken voor iedereen, banen te scheppen en het Gewest geld te laten besparen.

De Confederatie Bouw en de BVS vragen beide de invoering van een belastingkrediet of een eenmalige premie voor een bedrag van 20.000 ?. De modaliteiten van deze maatregel zouden van toepassing zijn op alle nieuwe en/of bestaande te renoveren woningen; het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning, de facturen opgemaakt door bedrijven die gevestigd zijn in België en die geen fiscale en sociale schulden hebben en de eigen en enige woning.

?Dit voorstel bevat heel wat voordelen. Gezinnen met een gemiddeld inkomen kunnen ofwel een kwaliteitsvolle nieuwbouwwoning verwerven of ze kunnen renoveren om hun woning duurzaam en energie-efficiënt te maken (een vermindering van de factuur voor energieverbruik). De jaarlijkse winst voor het Gewest zou 20 miljoen ? bdragen, een positief effect hebben op de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid in Brussel en het zwartwerk in de sector bestrijden. Als burger kunnen we niet aanvaarden dat gezinnen met een gemiddeld inkomen geen steun kunnen krijgen als zij een kwaliteitsvolle nieuwbouwwoning willen verwerven?, besluit Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Vlaamse regering bouwt in Brussel kantoor voor 4.750 ambtenaren

Vlaamse regering bouwt in Brussel kantoor voor 4.750 ambtenaren

Renovatie daken Egmontpaleis gaat volgende fase in

Renovatie daken Egmontpaleis gaat volgende fase in

Meer artikels