Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

© Delphimages

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in de praktijk door mannen gedomineerd. Voor meisjes, vrouwen en personen die niet beantwoorden aan de klassieke gendernormen kan de publieke ruimte soms onwelkom en angstaanjagend aanvoelen, en onveilig zijn.

“Stedenbouw en architectuur zijn historisch, en nog steeds, overwegend mannelijke aangelegenheden. Dit maakt dat de stad en de publieke ruimte vanuit mannelijk perspectief werden ontworpen, zonder in acht name van de noden van vrouwen en meisjes. Menig onderzoek bevestigt dat, door het gebrek aan een gendergevoelige aanpak,  vrouwen en meisjes zich niet veilig voelen (en zijn) in de publieke ruimte, zich hierdoor ook anders bewegen door de stad, en de stad niet ten volle kunnen benutten”, zegt schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons.
 
“De inrichting van de openbare ruimte is vooral op de noden van jongens afgestemd, denk maar aan de vele pleinen met een centraal sportveld. Meisjes en vrouwen bewegen zich vooral in perifere delen van zulke pleinen en maken dus maar zeldzaam gebruik van de volledige ruimte.  Deze (gender)ongelijke toegang en gebruik van de publieke ruimte wordt in stand gehouden door de genderdimensie niet te integreren bij het plannen en ontwikkelen van de stad. Met deze projectoproep willen we daar graag verandering in brengen”, vervolgt Ans Persoons.
 
Brussel gaat dus op zoek naar initiatieven die de stad en het beleid een impuls kunnen geven in de richting van een gendergevoelige aanpak van stadsontwikkeling. De uitkomst van de oproep ligt open en kan gaan van een concrete interventie op een plein tot een reeks workshops, lezingen, een tentoonstelling, enz. Tot 27 juni kan een voorstel worden ingediend.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Om de doorstroming op de E313 te verbeteren, wil Vlaanderen de bestaande spitsstroken in de provincie Limburg doortrekken, zowel in de richting van Luik als in de richting van Antwerpen. Bij dit project zal de rijweg van de E313 vernieuwd worden[…]

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Meer artikels