Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

© Delphimages

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in de praktijk door mannen gedomineerd. Voor meisjes, vrouwen en personen die niet beantwoorden aan de klassieke gendernormen kan de publieke ruimte soms onwelkom en angstaanjagend aanvoelen, en onveilig zijn.

“Stedenbouw en architectuur zijn historisch, en nog steeds, overwegend mannelijke aangelegenheden. Dit maakt dat de stad en de publieke ruimte vanuit mannelijk perspectief werden ontworpen, zonder in acht name van de noden van vrouwen en meisjes. Menig onderzoek bevestigt dat, door het gebrek aan een gendergevoelige aanpak,  vrouwen en meisjes zich niet veilig voelen (en zijn) in de publieke ruimte, zich hierdoor ook anders bewegen door de stad, en de stad niet ten volle kunnen benutten”, zegt schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons.
 
“De inrichting van de openbare ruimte is vooral op de noden van jongens afgestemd, denk maar aan de vele pleinen met een centraal sportveld. Meisjes en vrouwen bewegen zich vooral in perifere delen van zulke pleinen en maken dus maar zeldzaam gebruik van de volledige ruimte.  Deze (gender)ongelijke toegang en gebruik van de publieke ruimte wordt in stand gehouden door de genderdimensie niet te integreren bij het plannen en ontwikkelen van de stad. Met deze projectoproep willen we daar graag verandering in brengen”, vervolgt Ans Persoons.
 
Brussel gaat dus op zoek naar initiatieven die de stad en het beleid een impuls kunnen geven in de richting van een gendergevoelige aanpak van stadsontwikkeling. De uitkomst van de oproep ligt open en kan gaan van een concrete interventie op een plein tot een reeks workshops, lezingen, een tentoonstelling, enz. Tot 27 juni kan een voorstel worden ingediend.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorbereiding gestart voor aanleg fietssnelweg F42

Voorbereiding gestart voor aanleg fietssnelweg F42

De provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Evergem beginnen met de voorbereiding voor de aanleg van de fietssnelweg F42 naar Sleidinge. Dat project wordt uitgevoerd met steun van de Vlaamse overheid en krijgt medewerking van Infrabel en de[…]

Vergunning voor transformatie Adolphe Maxlaan in Brussel

Vergunning voor transformatie Adolphe Maxlaan in Brussel

Subsidie voor fietspaden in Oost-Vlaanderen

Subsidie voor fietspaden in Oost-Vlaanderen

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

Meer artikels