Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brussel is negende duurste hoofdstad van Europa om te bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Brussel is negende duurste hoofdstad van Europa om te bouwen

Brussel staat op de negende plaats in de lijst van duurste Europese hoofdsteden om in te bouwen. Op wereldvlak bekleedt Brussel de 45ste plaats. Dat blijkt uit de International Construction Costs Index 2022, een studie van het internationale advies- en ontwerpbureau Arcadis, waarbij wereldwijd honderd steden werden doorgelicht op het vlak van bouwkosten.

De trend is al een tijd gaande. Het hele voorbije jaar zijn de prijzen van bouwmaterialen blijven stijgen. Vooral hout, staal en isolatiematerialen zijn flink duurder geworden. Materialen maken ongeveer een derde uit van de totale bouwkost, afhankelijk van het bouwtype. Een logisch gevolg is dan ook dat het ganse bouwproces daardoor duurder wordt.

Het internationale onderzoek van Arcadis bevestigt de tendens. De bouwkosten in België zijn gestegen met 5,2% en daarmee ligt de stijging in lijn met andere Europese landen. Londen en Genève zijn de duurste plekken om te bouwen, in Athene en Istanboel liggen de kosten het laagst.

Wereldwijd staat Brussel op de 45ste plaats, dat is lager dan de 32ste plaats een jaar eerder. Dat betekent niet dat Brussel goedkoper is geworden, wel dat vooral Britse en Amerikaanse steden nog veel duurder zijn geworden en heel wat plaatsen zijn gestegen in de ranking. Het kost meer om in Brussel te bouwen dan in Amsterdam en zelfs Dubai, maar de kosten stegen bij ons minder dan op veel andere plaatsen. Ondanks alle uitdagingen is de bouwsector in ons land toch gegroeid.

“De Belgische bouwmarkt leefde op in 2021. Volgens gegevens van Eurostat groeide de productie met 7%. De sector heeft wel een prijs betaald voor het herstel. De beperkte toegang tot bouwmaterialen, zoals staal en hout, heeft voor veel vertragingen gezorgd. Hoewel deze materialen nu gemakkelijker verkrijgbaar zijn, zijn de prijzen nog steeds hoog. Talrijke projecten concentreren zich nu op het herstel van het programma en het minimaliseren van verdere budgetoverschrijdingen”, zegt Rik Menten, directeur Buildings van Arcadis België.

“Sommigen werken nu met grote verliezen door de gewijzigde markt en de prijs en beschikbaarheid van materialen. Bij bestaande projecten worden de aannemers blootgesteld aan hogere kosten dan de waarde van contractueel vastgestelde inflatiecorrecties. Bedrijven herzien daarom veel lopende contracten en zoeken in nieuwe overeenkomsten manieren om de risico’s te spreiden, bijvoorbeeld door samenwerkingen”, vervolgt Menten.

Arcadis, gespecialiseerd in bouwkostenbeheer, verwacht niet dat de bouwkosten de komende tijd zullen dalen. De impact van de hogere energieprijzen zal voelbaar blijven. In de productie van staal en cement zijn de energiekosten goed voor 38% van de totale productiekosten.

Zowel producenten als klanten zullen dit jaar rekening moeten houden met onzekerheden over de prijs van energie. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn de groothandelsprijzen van gas en stroom al verdubbeld. Analisten wagen zich voorlopig niet aan voorspellingen over de toekomstige evolutie.

Naast de hevige inflatie wachten de sector nog wel meer uitdagingen die een impact hebben op de totale bouwkost. De effecten van de oorlog in Oekraïne zijn nog niet duidelijk. Maar dat de energieprijzen hoog zullen blijven en dat de aanvoer van bepaalde materialen onder druk staat, staat buiten kijf.

Speelt ook mee in de prijsstijging: de verplichting sinds januari 2021 om enkel nog bijna-energieneutraal te bouwen. Net als de klimaatdoelstellingen, die bouwheren dwingen af te stappen van fossiele brandstoffen en op zoek te gaan naar groene, hoogtechnologische en vaak duurdere productieprocessen. Tegen 2030 moet er 55% minder CO2-uitstoot zijn.

“De bouw heeft het voorbije jaar bewezen zeer robuust te zijn door zich steevast aan de moeilijkste omstandigheden aan te passen. Ook nu zal de sector erin slagen met slimme ingrepen en de juiste expertise meer te doen met minder materialen. Toenemende investeringen in digitale oplossingen en moderne bouwmethoden kunnen zowel de efficiëntie als de duurzaamheid verbeteren. Hoewel de naderende marktomstandigheden op het eerste gezicht ongunstig klinken, zijn wij van mening dat deze uitdagingen onze industrie meer dan ooit een kans bieden om innovatie en digitalisering te bevorderen en een mentaliteit te creëren van meer doen met minder. Op die manier kunnen we onze eigen impact op het milieu, de gebruikte grondstoffen en dus ook de kosten verminderen”, besluit Rik Menten.

De Arcadis België Costs Index vergelijkt elk jaar honderd wereldsteden uit alle zes continenten op het vlak van bouwkosten. Om de vergelijking te kunnen maken tussen de steden zijn de kosten geïndexeerd, waarbij Amsterdam geldt als 100. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt op en aanbevelingen voor marktpartijen. Arcadis is een internationaal ontwerp- en consultancybureau voor de natuurlijke en gebouwde omgeving. Met 29.000 mensen in meer dan 70 landen werd in 2021 een omzet gegenereerd van 3,4 miljard €.

De tien duurste Europese hoofdsteden om te bouwen

1. Londen
2. Oslo
3. Kopenhagen
4. Dublin
5. Stockholm
6. Parijs
7. Wenen
8. Berlijn
9. Brussel
10. Amsterdam

De tien duurste steden wereldwijd om te bouwen

1. Londen
2. Genéve
3. Oslo
4. New York
5. Kopenhagen
6. San Francisco
7. Zurich
8. Munchen
9. Hong Kong
10. Macau

De tien goedkoopste steden wereldwijd om te bouwen

1. Londen
2. Genéve
3. Oslo
4. New York
5. Kopenhagen
6. San Francisco
7. Zurich
8. Munchen
9. Hong Kong
10. Macau

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Record aantal omgevingsvergunningen tijdens coronajaren

Record aantal omgevingsvergunningen tijdens coronajaren

Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 werden in het Omgevingsloket een record aantal omgevingsvergunningen en meldingen geregistreerd. In 2020 gaat het om 69.300 toegekende vergunningen en in 2021 om 77.200. De voorbije twee jaar hebben eigenaars[…]

Ook Lochristi en Wachtebeke fuseren

Ook Lochristi en Wachtebeke fuseren

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Meer artikels