Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brugge start werken domein Veltem met nieuwe Herder One

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brugge start werken domein Veltem met nieuwe Herder One

(c) Stad Brugge

De stad Brugge kocht zopas 2,8 ha met bijhorende hoeve in de omgeving van het Veltembos. De aankoop dient om een nieuw park aan te leggen en als uitbreiding van het stedelijke domein Veltem aan het Interbad. “Met de aankoop willen we de recreatieve en sociale functie van het domein versterken”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De eerste voorbereidende werken startten zopas met de inzet van de nieuwe Herder One van de stad.
De gronden (27.973 m²) krijgen een maaibeurt met de recent gekochte maaimachine. Voorts worden de afsluitingen en hekkens verwijderd zodat het gebied vlotter toegankelijk wordt. “Met de start van het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht willen we een vlotte toe- en doorgang garanderen voor alle schoolgaande kinderen. Fietsers die vanuit de Vossensteert en Bossuytlaan komen kunnen nu via Veltem veilig naar school fietsen”, vertelt schepen Van Volcem. 

Park

De stad Brugge plant voor 2021 de aanleg van een bijhorend fiets- en wandelpad. Zo moet de schoolgaande jeugd van het Sint Andreaslyceum en het Onze-Lieve-Vrouwecollege niet langer de oude zandpaden gebruiken. “In afwachting van de aanleg van een mooi park en bosgebied werd reeds een aangename picknickplaats ingericht”, zegt schepen Van Volcem. 

Aanbesteding

Brugge kocht de Herder One via een openbare aanbesteding. De stad zocht een compacte oplossing voor het maaien met afzuiging en het versnipperen van hout zonder manuele bediening. De Herder One wordt geproduceerd in Nederland (Zeeland) en in België ingevoerd door Pivabo uit Kortrijk.
 
In de land- en tuinbouwwereld zijn de meeste onderhoudshandelingen seizoensgebonden. Een bepaalde handeling wordt een aantal maanden op het terrein uitgevoerd en daarna staan de machines een hele periode stil. Het maaien van wegbermen en weiden door de brugse stadsdiensten gebeurde met een klepelmaaier op de arm van een tractor van april tot oktober. Het verzamelen van afgevallen bladeren gebeurt met een combinatie tractor-bladopzuigkar van oktober tot december, maar het leegzuigen van bladkorven kon niet. Het verhakselen van groot snoeimateriaal gebeurde met een combinatie hakselaar op een tractor en een kar voor opvang van het hakselhout, van januari tot april. De Herder One combineert deze drie handelingen in één machine en de machine kan het jaar rond worden ingezet.
 
De verschillende toebehoren worden op een vlotte manier door één persoon aan- of afgebouwd, waardoor de werktuigdrager veelzijdig kan ingezet worden. Voor elke taak wordt gewerkt met één machine en één persoon, wat zorgt voor minder arbeidsuren. De totale aankooprijs ligt lager dan die van de vroegere machines.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=J0TFRrJazxY&feature=emb_logo

(c) Pivabo

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Graafmachine in overslaguitvoering verbruikt 25% minder

Graafmachine in overslaguitvoering verbruikt 25% minder

De nieuwe MH3040 van Caterpillar (Bergerat Monnoyeur Belgium) bouwt voort op zijn voorganger, de M325D L MH. Deze graafmachine in overslaguitvoering kan ingezet worden voor overslag bij schroot-, afval- en houtzagerijbedrijven. De giek,[…]

13/07/2021 | Caterpillar
'Machineverkoop wordt beperkt door beschikbaarheid'

'Machineverkoop wordt beperkt door beschikbaarheid'

Komatsu toont de toekomst van de minigraver

Komatsu toont de toekomst van de minigraver

Kobelco introduceert nieuwe generatie graafmachines

Kobelco introduceert nieuwe generatie graafmachines

Meer artikels