Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brugge start vooronderzoek voor restauratie Magdalenagasthuis

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brugge start vooronderzoek voor restauratie Magdalenagasthuis

© Stad Brugge

De kapel (14de-16de eeuw), het passantenhuis van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth (15de-16de eeuw) en het latere Magdalenagasthuis (16de-17de eeuw) aan de Nieuwe Gentweg in Brugge krijgen binnenkort een karkasrestauratie.

“We hebben beslist om een karkasrestauratie uit te voeren van dit gebouwencomplex. Dit omvat alle werkzaamheden aan het exterieur en het interieur die nodig zijn om de erfgoedwaarden van het gebouwencomplex te kunnen behouden. Eerst moeten nog enkele materiaal- en stabiliteitsvooronderzoeken worden uitgevoerd. Om de toestand van het dak en de dakconstructie goed te kunnen inspecteren, komen er loopplanken op de onstabiele zoldervloeren”, meldt de Brugse schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet.

Ontwerper

Om een correcte restauratie te kunnen uitvoeren, kreeg Architectenbureau LMS Vermeersch de opdracht om een beheers- en een restauratieplan op te stellen. “Zij zullen ook instaan voor de coördinatie en controle op de uitvoering van de restauratiewerkzaamheden. Het gaat o.m. om de restauratie van de volledige draagstructuur en de daken en gevels. Ook energiebesparende maatregelen staan op het programma. Het is de bedoeling dat de restauratie afgewerkt is tegen eind 2021”, zegt schepen Esquenet.

Kosten

De totale kost voor het toegankelijk en beloopbaar te maken van de zolders van de kapel, het passantenhuis van O.L.V. van Nazareth en het Magdalenahospice bedraagt 34.578,17 € inclusief btw. Het Agentschap Onroerend Erfgoed geeft voor het stabiliteitsvooronderzoek een onderzoekspremie van 20.000 €. Ook voor het materiaaltechnisch vooronderzoek werd een premie gevraagd bij het agentschap.

De panden hebben een rijke en eeuwenoude geschiedenis. Dit Brugse patrimonium heeft een architectuurhistorische waarde die beeldbepalend is. Daarnaast zijn ze ook een belangrijke getuige van de armen-, zieken- en penitentiaire zorg in Brugge door de eeuwen heen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlijning op maat

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlijning op maat

Het Antwerpse operagebouw en residentie Wagner krijgen een uitlichting op maat. Negen ontwerpers dienden voor dit project een voorstel in, waarbij het stedelijke lichtplan als leidraad diende. De jury kende de meeste punten toe aan het project[…]

22/10/2021 | VerlichtingAntwerpen
Antwerpen heropent Rijksarchief

Antwerpen heropent Rijksarchief

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Meer artikels