Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brugge recordhouder inzake sociale dakisolatieprojecten

Voor het tweede jaar op rij werden in Brugge de meeste sociale dakisolatieprojecten gerealiseerd. Sinds 2012 maakt de Vlaamse overheid jaarlijks een budget vrij om daken te helpen isoleren bij kwetsbare huurders. Hiervoor wordt een beroep gedaan op projectpromotoren. De Schakelaar uit Brugge, een OCMW-vereniging die zuinig energieverbruik wil bevorderen, is er één van.

Kwetsbare gezinnen huren soms noodgedwongen een energieverslindende woning op de private huurmarkt. Hoewel investeren in dakisolatie de energiefactuur kan drukken, is het voor de huurder niet vanzelfsprekend om dat te doen. Ook de huisbaas blijkt vaak niet geneigd om het dak te laten isoleren, aangezien hij de energiefactuur niet betaalt.

'Dankzij het sociale dakisolatieproject komt hier verandering in. De projectpromotor begeleidt de huurder en eigenaar bij de aanvraag en zorgt voor de planning van het project. Als projectpromotor kan De Schakelaar zelf de isolatie plaatsen, maar dit kan ook uitbesteed worden en dan heeft de vereniging een coördinerende rol. In de overgrote meerderheid van de gevallen heeft De Schakelaar zelf de energiescans uitgevoerd en de isolatie geplaatst. In 2013 en 2014 realiseerde de vereniging liefst 155 projecten, terwijl het gemiddelde per gemeente op 63 staat', legt OCMW-voorzitter Dirk De fauw uit.

'Binnen enkele jaren zal dakisolatie in alle Vlaamse woningen verplicht zijn. Ook wie een woning verhuurt, wacht dus beter niet langer en laat best snel het dak isoleren. Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders voor een stevig duwtje in de rug, met een superpremie. Die wordt onmiddellijk in mindering gebracht en is dus meteen zichtbaar op de factuur', besluit Dirk De fauw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Op de vroegere Remco-site in Gent begint de ontwikkeling van het stadsvernieuwingsproject Jardin G. Daarmee krijgt het Dr. Guislainmuseum een nieuwe overbuur. Cores Development ontwikkelt er een gevarieerd woonaanbod bestaande uit twee[…]

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Bouwsector blijft hinder ondervinden van prijsstijgingen en materialenschaarste

Bouwsector blijft hinder ondervinden van prijsstijgingen en materialenschaarste