Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brugge investeert 39 miljoen in openbaar domein

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brugge investeert 39 miljoen in openbaar domein

Stad Brugge investeert de komende drie jaar jaarlijks 10 miljoen € in wegenis en riolering en 3 miljoen € in groen. Bovendien is er ook een budget voor mobiliteit, sport en speelpleinen op openbaar domein en stadsvernieuwing.

“De komende drie jaar zal de stad 30 miljoen € uittrekken voor investeringen in wegenis en riolering en het herstel van voet- en fietspaden. Investeren in wegenis en riolering is van groot belang voor het comfort van de weggebruiker én voor proper water en wateroverlastbeheersing. Eén van de grotere werven in de binnenstad is de langverwachte heraanleg van de Katelijnestraat en Arsenaalstraat. Voorts zijn er o.a werken in de Sint-Jorisstraat/Vlamingdam, Potterierei, Strostraat, Jan Miraelstraat en de Joost de Damhouderstraat en rond de Sint-Annakerk”, vertelt burgemeester Dirk De fauw.
 
“De deelgemeenten komen ook aan bod, zo nemen we in de sector Oost (Sint-Kruis en Assebroek) o.a. de Bloemenwijk en de 18 straten van het Dampoortkwartier onder handen. In de sector West (Sint-Andries, Sint-Michiels) investeren we 5 miljoen € in de heraanleg van wegenis en riolering in verschillende straten. Sector Noord omvat 2,4 miljoen € aan investeringen en we investeren onder andere in de heraanleg van de Vorkstraat-Sikkelstraat, de Rustenburgwijk en de optimalisatie van Evendijk West.”

Openbaar groen

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem zet meer dan ooit in op een groener Brugge. “Een groen openbaar domein zorgt voor een aangename sfeer en voor gelukkige mensen. Daarom trek ik de komende drie jaar een bedrag van 9 miljoen € uit voor investeringen in parken en publieke groene ruimtes. We investeren in volkstuinen en een ontwikkelen een actieplan voor boomaanplant. Bomen zijn onze paraplus en parasols en geven ons letterlijk en figuurlijk zuurstof. Mijn doel is om in de komende drie jaar 1.001 bijkomende bomen te planten. Voorts investeren we o.a. in een geboortebos en in de herwaardering van onze boomgaarden.”
 
“Voorts zetten we in Brugge in op het vergroenen en bebloemen van de pleinen (o.a. Sint-Jansplein, Mallebergplaats, Woensdagmarkt, Kraanplein, Zilverpand, Werfplein, Achterkant Station, …), ronde punten (o.a. Albert I-laan) en lanen en straten. Een mix van eenjarigen, bloembollen en vaste planten moet ons openbaar domein fleurig maken.
 
“De Vesten, de mooiste tuin van de Bruggeling, krijgen een revitalisatie door het waardevolle bomenbestand aan te vullen en het plaatsen van zitmeubilair. Ook de realisatie van een natuurbegraafplaats in de Blauwe Toren staat op de planning,” licht Van Volcem toe. De bloemen aan de brugjes over de reien waren een groot succes. “Het deed mij een plezier om zoveel Bruggelingen en toeristen te zien genieten van de bloemen aan de brugjes en de duizenden bloembollen in het voorjaar. De komende jaren zal Brugge nog meer in de bloemetjes staan. Ook de Bruggeling kan een inspanning doen om de stad te bebloemen en te vergroenen, zo was het proefproject met geveltuinen in de Hoogstraat een succes dat ik graag wil uitbreiden naar andere straten in de binnenstad en deelgemeenten. De stad doet ook investeringen in de aankoop van groen. De aankoop van de site De Lijn in Assebroek is een voorbeeld en er zitten nog een aantal in de pijplijn.”

Stadsvernieuwing

“In een historische stad is stadsvernieuwing essentieel. Het recente initiatief met de groene stoeltjes was een gigantisch succes en werd gesmaakt door de bewoners. In de toekomst zitten er nog projecten aan te komen. Ik denk aan het plaatsen van publieke drinkwaterfonteinen, ondergrondse en slimme afvalcontainers en meer zitgelegenheid op het openbaar domein (o.a. picknickbanken, meer groene stoeltjes, …)”, vertelt Mercedes Van Volcem.
 
Het reconversieproject Oude Vismijnsite in Zeebrugge en de herbestemming van de site De Lijn in Assebroek maken ook deel uit van het stadsvernieuwingsproject.
 
De komende jaren staan in Brugge heel wat bovenlokale mobiliteitsprojecten op het programma. Een investering van 4,1 miljoen € moet onder andere het uitvoeren van de fietssnelweg F34 in Zeebrugge en het aanpassen van de spoorovergang in Lissewege mogelijk maken. Op de lokale wegen zijn ook heel wat mobiliteitsingrepen voorzien, hiervoor is 5,8 miljoen € voorzien. De aanleg van het Kerkebeekpad in Sint-Michiels en de onderdoorgang onder de sporen tussen de Blankenbergse Dijk en Sint-Pieters Centrum zijn een voorbeeld van lokale mobiliteitsingrepen.

Parkeren

“De komende drie jaar investeren we ook 1,6 miljoen € in de uitbreiding van de randparking in de L. Coiseaukaai, een nieuwe P&R en in parking D aan de Kustlaan in Zeebrugge. De uitbreiding van de centrumparking ’t Zand door Interparking zal ook een toename van 635 parkeerplaatsen betekenen,” besluit burgemeester Dirk De fauw.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels